Legfrissebb hírek


Ma 2018. július 16. hétfő, Valter napja van.

Szennyvízberuházás hírei
Főmenü
Kezdőlap
Településünkről
Helyi Önkormányzat
Intézményeink
Video
Civil szervezetek
Dokumentumtár
Fleischmann örökség - emlékszoba
Szennyvízberuházás hírei
Kompolti Polgárőr Egyesület
Gyermekkertész Óvoda Kompolt - Nagyút
Elérhetőségek
Közhírré tétetik...
Linkek
Partnereink
Önkormányzat
Közadatkereső
Képviselő testület
Közérdekű adatok
Ügyintézés
Bizottságok
Elérhetőségek
Általános Nyomtatványkitöltő Program (ÁNYK) telepítése
Nyilvántartások
Polgári peres elektronikus formanyomtatványok
Tárhely Eger, Online marketing Eger, Webfejlesztés Eger, SharePoint Eger, Weblap készítés Eger, Honlap készítés Eger, Webáruház készítés Eger, Webdesign Eger, akadálymentesítés, akadálymentes honlap, akadálymentes weblap, weblap sablon, honlap sablon, honlap sablonok Pécs állás, állás Pécsen, Pécs munka. Eger állás, állás Egerben, Eger munka egerapro.hu PapaAllas.hu OzdAllas.hu SiofokAllas.hu Blogunk szakmai témákban frissül: álláskeresésről, szálláshelyekről, érdekességekről olvashat az IzesBorokHaza.hu blogon! salgotarjanallas.hu gyongyosallas.hu kupon EsztergomAllas.hu BajaAllas.hu KaposvarAllas.hu SzekszardAllas.hu GodolloAllas.hu SzolnokAllas.hu hírlevél PecsAllas.hu
Közadattár
Magyar Államkincstár
Sablonválasztó
kompolt
Káli szennyvízelvezetési agglomeráció csatornázása és szennyvíztisztítása KEOP-7-1.2.0.-2008.0189
Google PageRank

 


Kezdőlap

Tisztelt Kompolti lakosok!
A több mint 10 évvel ezelőtt elkezdődött „Káli szennyvízelvezetési agglomeráció csatornázása és szennyvíztisztítása” elnevezésű KEOP-1.2.0/2F/09-2010-0031 azonosító számú projekt befejezéséhez közeledünk. Ez a beruházás nem indulhatott volna el a projektet érintő 6 település lakosságának összefogása nélkül. A több alkalommal kiküldött lakossági értesítéseknek, szórólapoknak köszönhetően szép eredményt értünk el, hiszen a lakosság 80%-a csatlakozott a Káli Kistérség Víziközmű Társulatához. Tudjuk, hogy a mai gazdasági helyzetben vannak családok, akiknek ezt az összeget is nehéz kigazdálkodnia. De amennyire lehet, toleráljuk kismértékű elmaradásokat. Ennek kapcsán a lakosság is próbálja az érdekeltségi hozzájárulást maradéktalanul megfizetni, mivel tökéletesen tudatában vannak annak, hogy a vízbázisunk veszélyeztetett a kezeletlen szennyvíz miatt. A kivitelezés ütemterv szerint történt, a kivitelező mindent megtett annak érdekében, hogy minél kevesebb kellemetlenséget okozzon a lakosoknak. Ennek ellenére bizonyára felmerültek esetleges panaszok, javaslatok a lakosság részéről, melyet a kivitelező projektvezetői, a műszaki ellenőrök és polgármester úr azonnal megpróbált orvosolni.


Bővebben...
 
Wolf Dance Company
Az egyesület fő profilja a hip hop, show és látványtánc elemeket egyaránt tartalmazó sajátos stílus, emellett három éve az akrobatikus pompon oktatásával is bővült a szervezet tevékenysége. Csapataink többszörös országos bajnoki címmel büszkélkedhetnek különböző korosztályokban és kategóriákban is. Tehetségüket több városi és megyei szintű rendezvényen megmutatták már, nagy sikert aratva a nézők körében, hiszen műsorukban látványos akrobatikus elemek és pörgős, show jellegű koreográfiák szerepelnek.

Bővebben...
 
Kompolti Falunap
Kompolti Falunap
 
Határozat szavazókör kialakításáról
Határozat szavazókör kialakításáról >>
 
Hirdetmény digitális átállásról
Kattintson a képre a nagyobb méretért!
 
Új Leader pályázatok június harmadikától!

Megjelent az EMVA társfinanszírozású intézkedések Irányító Hatóságának 16/2013. (III.16.) számú Közleménye a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák felülvizsgálata a LEADER program 2013-as harmadik pályázati köréhez kapcsolódóan. A LEADER program harmadik pályázati körének előkészítésének részét képezi a Tisza-Tarna-Rima-Mente LEADER Egyesület Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájának felülvizsgálata, a fő célkitűzésekhez kapcsolódó intézkedések megfogalmazása, amely a június 3-án induló új LEADER pályázatok feltételeinek keretét jelöli ki.

A pályázati feltételek ismertetésére  2013. március 28-án, csütörtökön 10 órakor nyilvános LEADER Fórumot tartottunk Tenken, a Polgármesteri Hivatal Házasságkötő termében, április 11-én pedig Átányban elfogadtuk az Akciócsoport Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájának módosítását, valamint a LEADER Intézkedési tervet, amely alapján kerül sor az új LEADER pályázatok kiírására. Az intézkedési terv jelenleg az IH általi elfogadásra vár és ezután felkerül honlapunkra. A közgyűlés továbbá elfogadta az Egyesület 2013 évi közhasznúsági jelentését, a 2013 évi költségvetést, további öt évre pedig megerősítette az Egyesület tisztségviselőit és Helyi Bíráló Bizottságot választott.

A közgyűlés jegyzőkönyve, a Helyi Vidékfejlesztési Stratégia elérhető a honlapunkon. (www.ttrmleader.hu/Helyi Vidékfejlesztési Stratégia/Stratégia 2013)
 
Hat falu szennyvizét tisztítják majd
Szerződést kötött a kivitelezővel a Káli Szennyvízelvezetési Önkormányzati Társulás

2013. március 6-án (szerdán) aláírták Kompolton a káli szennyvíztisztító telep kivitelezési szerződését. Heves megye egyik legjelentősebb, közel 4,2 milliárd forint összértékű, európai uniós támogatású, szennyvízelvezetést és -tisztítást célzó projektje egy újabb állomáshoz érkezett. A Káli Szennyvízelvezetési Önkormányzati Társulás elnöke, Balázs Zoltán, valamint a győztes pályázó PENTA Kft. és Veolia Water Magyarország Zrt. alkotta konzorcium képviselői ünnepélyes keretek között kötöttek szerződést. Az eseményen ott volt mind a hat érintett település első embere is.
 
Hat falu szennyvizét tisztítják majd
Balázs Zoltán (középen) és a kivitelező konzorcium képviselői, Nagy Gábor (jobbra), illetve Tomosi Károly írták alá a szerződést
 
Balázs Zoltán, Kompolt polgármestere bejelentette: eredményesen zárult le a közbeszerzési eljárás. A nyertes ajánlattevők 518 millió forintból vállalták a kor követelményeinek megfelelő tisztítótelep megépítését. A Tarna patak mellé tervezett tisztítómű Kál, Kápolna, Kompolt, Aldebrő, Feldebrő és Tófalu szennyvizét tisztítja majd.

– A 100 kilométer hosszú vezetékhálózat már kiépült, a tisztítóművel felkerül az i-re a pont – mondta Herman István országgyűlési képviselő, aki reméli, hogy a későbbiekben hetedikként a közeli Nagyút is csatlakozhat majd a rendszerhez.
 
 
III. Pünkösdi Lovasnap
A Tarnamenti Lovassport és Hagyományőrző Klub május 27-én, a kompolti sportpályán egész napos programsorozattal várja az érdeklődőket, immár 3. alkalommal. A házigazda szerepét ismételten Kompolt község tölti be.  A környező településekből érkező fogatok száma közel 20-25, valamint csaknem 30-40 egyéni lovas képviselteti magát a rendezvényen.

A hónap utolsó vasárnapján megrendezett esemény a gyermekek számára is biztosít élményekben gazdag programokat, hiszen nem múlhat el gyermeknap ugrálóvár, arcfestés, és más egyéb gyermekeknek szánt játékok, vetélkedők nélkül. Ezen felül a jelenlévő gyerekeknek lehetőségük lesz póni lovon ismerkedni a lovaglás élményével és kisállatokat simogatni, közelebbről ismerkedni velük.

PROGRAMOK:

07:30    Lovas Felvonulás - Indulás Kál Főteréről.
09:00    Lovasnapi Megnyitó – Kompolti Sportpálya    
09:30    Csikósbemutató – A bemutató rövid betekintés nyújt a csikósok mindennapjaiba.
10:30    Lovas ügyességi verseny - Pünkösdi király és királynéválasztás
11:30    A résztvevő lovasok felvonulása – Meghívott díszvendégek üdvözlő beszéde
11:40    Kultúrprogramok
  • Gyermekkertész Óvoda növendékeinek néptáncbemutatója Wolf Tánccsoport moderntánc előadása káli, valamint kompolti általános iskolás diákok közreműködésével.
  • Líra Zeneiskola Alapfokú Művészetoktatási Intézmény kompolti diákjainak szintetizátoros produkciója.
  • Agria Tánc Centrum táncbemutató showműsor
  • Egri Históriás Közhasznú Nonprofit Kft. 18 fellépővel előadja „A Két kapitány” című darabjukat, ami egy elképzelt vidám történet a hódoltság korából, mely egy végvidéki magyar és egy török kapitány találkozását mutatja be. A két vitéz nemes párbaja során természetfeletti módon személyiséget cserél, melyből tréfás helyzetek adódik. A két tábor harcosai mindent megtesznek ezen áldatlan állapot megoldása érdekében. Az előadást megelőzi egy viselet- és fegyverbemutató, ahol a nézők megismerhetik a kor jellegzetes fegyvereit és ruházatát, mind török, mind pedig magyar részről.
  • „Éljen a Magyar” Operett és magyar nóta válogatás
  • Fellépnek: Gonda László - zongorista előadóművész, Dobó Katica –operett és magyarnóta énekes, előadóművész, Bohács István – Aranykoszorús nóta énekes, előadóművész, Ifj. Báder Ernő – prímás, előadóművész
13:00    Rönkhúzás - Lovas erősségi verseny.
15:00    Fogathajtás
18:00    Eredményhirdetés
18:30    Sztárvendég - Animal Cannibals fellépése
 
III. Pünkösdi Lovasnap
 
Összefoglaló Káli Szennyvízberuházás Alapcső Letétel
 Összefoglaló Káli Szennyvízberuházás Alapcső Letétel
A „Káli szennyvízelvezetési agglomeráció csatornázása és szennyvíztisztítása" elnevezésű KEOP-1.2.0/2F/09-2010-0031 számú projekt építési munkálatainak kezdetét jelző Ünnepélyes Alapcső Letétel és az azt követő sajtótájékoztató összefoglalója.
 
Kál, 2012. április 4, 10.30 - A nemzeti környezetvédelmi stratégia kiemelten fontos része a termőföld, és a talajvíz bázis megóvása, amiért konkrét eszközökkel is fellépünk. – mondta Dr. Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár a Heves megyei Káli Kistérség szennyvízrendszerének kiépítését elindító Ünnepélyes Alapcső Letételen.

Régóta tudjuk, hogy a víz és a termőföld a legnagyobb kincseink, de azt csak mostanában kezdjük felismerni, hogy ezek a javak nem állnak korlátlanul rendelkezésünkre. – kezdte köszöntő beszédét Dr. Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára – Ezért szeretnék gratulálni Kál, Kompolt, Kápolna, Tófalu, Aldebrő és Feldebrő településeknek, hogy a mindennapok megélhetési gondjait félretéve összefogtak, és komoly anyagi áldozatot is vállaltak a térség talaj- és vízbázisának megóvását biztosító szennyvízhálózat kiépítéséért. A kezeletlen szennyvizű telkek esetében a talajterhelési díj jelentősen meg fog emelkedni a nemzeti környezetvédelmi stratégia részeként, így a beruházás a jelen érdekeit is szolgálja.

A Káli Kistérség szennyvízrendszerének kiépítése kétfordulós pályázati beruházásként indult 2009-ben, a térségi összefogással létrejött Káli Szennyvízelvezetési Önkormányzati Társulás kezdeményezésére. Balázs Zoltán, az önkormányzati társulás vezetője elmondta: a nettó 4,2 milliárd forint értékű beruházás megvalósításához 3,5 milliárd forint európai uniós támogatást nyert a Környezet és Energia Operatív Programból az önkormányzati társulás. Ehhez azonban kiemelten szigorú feltételeknek kellett megfelelni. Voltak nehéz pillanatok, de a mai napon, az építés elindulásával végre mosolyoghatunk. - zárta beszédét Balázs Zoltán.

A beruházás mind regionális, mind országos jelentőségét mutatja, hogy az Alapcső Letételen Dr. Illés Zoltán mellett tiszteletét tette Dr. Balás István, a Heves Megyei Kormányhivatal főigazgatója, Horváth László, a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott, Herman István, a térség országgyűlési képviselője, valamint Dr. Kaiser Tamás, az NFÜ elnöki tanácsadója.

Horváth László a sajtó kérdésére elmondta. – A beruházás támogatásával a megye infrastrukturális felzárkóztatását tartottuk szem előtt amellett, hogy munkahelyeket is teremtünk a régióban. A Káli Kistérség sikere Heves megye sikere is, hosszútávon pedig egész Magyarország boldogulását szolgálja.
Összefoglaló Káli Szennyvízberuházás Alapcső Letétel
Összefoglaló Káli Szennyvízberuházás Alapcső Letétel
 
Márciusban indul a káli szennyvízrendszer kiépítése
Kálban, Kompolton, Kápolnán, Tófaluban, Aldebrőn és Feldebrőn egyszerre kezdődik az építkezés

Fordulóponthoz érkezett a Káli Kistérség szennyvízberuházása: február 14-én megkötötték a szerződést a Káli Szennyvízelvezetési Önkormányzati Társulás és a kivitelezőnek kiválasztott, gödöllői székhelyű PENTA Általános Építőipari Kft. között. Ez azt jelenti, hogy március végén kezdődhet az építkezés.

A szennyvízrendszer-kiépítése kétfordulós pályázati beruházásként 2009-ben indult hat település, Kál, Kompolt, Kápolna, Tófalu, Aldebrő és Feldebrő önkormányzatának és lakosságának összefogásával. A Káli szennyvízelvezetési agglomeráció csatornázása és szennyvíztisztítása elnevezésű KEOP-1.2.0/2F/09-2010-0031 azonosító számú pályázat nélkülözhetetlen a térség infrastrukturális fejlődése és vízbázisának védelme érdekében. Az Európai Unió a nettó 4,2 milliárd forintos beruházást 85 százalékban, 3,5 milliárd forinttal támogatja.

A beruházás 2012. február 14-én kiemelt mérföldkőhöz érkezett, ugyanis Balázs Zoltán, a fejlesztés gesztor településének választott Kompolt polgármestere, a Káli Szennyvízelvezetési Önkormányzati Társulás elnöke és Nagy Gábor, a PENTA Általános Építőipari Kft. ügyvezető igazgatója kedden Kompolton aláírták a kivitelezői szerződést.

– Több cél vezérelt bennünket – kezdte ünnepi beszédét Balázs Zoltán - infrastrukturális fejlesztés, környezetvédelem (hiszen a kezeletlen szennyvíz miatt veszélyeztetett a környék vízbázisa), munkahelyeket is teremtünk, és legalább ilyen fontos, hogy a hat település összefogásával példát szeretnénk mutatni. Külön örömmel tölt el, hogy a lakosság felismerte mindezek fontosságát, csaknem 80 százalékos a beruházás lakossági támogatása azzal együtt, hogy ingatlanonként 227 ezer forinttal a lakóknak is hozzá kell járulniuk az építkezéshez. A beruházás ugyanakkor nem jöhetett volna létre banki finanszírozás nélkül: a Füzes Takarék Szövetkezeti Hitelintézet és elnöke, Bocsi Imre megfelelő partner ehhez.

A 250-270 szakembert foglalkoztató PENTA Általános Építőipari Kft. immár 21 éve dolgozik a szakmában, nem csupán megfelelő szakembergárdával és gépparkkal rendelkeznek, hanem nagy tapasztalattal is.

– Március végén kezdődik az építkezés egyszerre több helyen, egy évig tart majd a munka, amit féléves próbaüzem követ – mondta Nagy Gábor, a cég ügyvezetője. – Mintegy 100 kilométer csővezetéket fektetünk le, négyezerszer kell kereszteznünk már meglévő közműveket. A nagyszabású munkálatok folyamán kérjük a lakosság megértését és türelmét.
Herman István, a térség országgyűlési képviselője elmondta: bár mindig voltak, akik kételkedtek a beruházás sikerében, szerencsére többen voltak, akik hittek benne és tettek érte.
– Egy település infrastrukturális háttér nélkül nem működhet a XXI. század hajnalán. Ez a beruházás 10 ezer ember hétköznapjait teszi komfortosabbá, emeli ingatlanjaik értékét és fejleszti a településüket – tette hozzá Herman István.

A beruházás az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjának keretein belül valósul meg.
Lakossági információs zöld szám: +36 80 205-258 (+36 36-os vezetékes számokról ingyenes)
Hívható munkaidőben: H-K-Sz-Cs: 8.00 - 16.00 óráig, P: 8.00 - 12.00 óráig

Márciusban indul a káli szennyvízrendszer kiépítése
Márciusban indul a káli szennyvízrendszer kiépítése
Márciusban indul a káli szennyvízrendszer kiépítése
Márciusban indul a káli szennyvízrendszer kiépítése
Bővebben...
 
Az óvoda, az iskola kiemelten fontos
KOMPOLTI FEJLESZTÉSEK Minden feltétel adott a jövő generáció magas szintű neveléséhez

A kompolti önkormányzat mindig nagy hangsúlyt fektetett a fejlesztésekre, különös tekintettel az iskolára, óvodára, hiszen a jövő kulcsa a gyermekekben rejlik.

Szilvás Krisztina
Az óvoda, az iskola kiemelten fontos

– Ez teremt alapot a jövőre, a kistelepülések sorsa a felnövekvő generáción múlik. Magas színvonalú oktatásuk, nevelésük érdekében mindent megtesz Kompolt vezetése – mondja Balázs Zoltán polgármester.
Kiválóan képzett pedagógusokkal, jó nevelési és tanprogrammal rendelkezik a község, az pedig már az önkormányzat dolga, hogy színvonalas, a modern kor követelményeinek megfelelő körülményeket biztosítson mindezekhez.
– Az elmúlt években közel 100 millió forintot költöttünk csak az iskolára – folytatja a polgármester. – Nagy gondot fordítunk a pedagógusaink továbbképzésére is.
Az önkormányzat az iskolával együtt sikerrel pályázott a TIOP 1.1.1/7. Intelligens Iskola programra, így a Kompolt – Nagyúti Általános Iskola 312 tanulója 13 millió 980 ezer 586 forint értékben jutott korszerű informatikai eszközökhöz: 31 számítógép, 8 laptopot, projektort és interaktív táblát tartalmazó tantermi csomag, 1 alkalmazási szerver, 2 wifi-csomag és 1 szavazócsomag megvásárlására nyílt lehetőség. Az augusztus 30-i átadón a 6/b-s tanulók Szuromi Jánosné vezetésével látványos bemutató órát is tartottak a korszerű eszközökkel.

– Az önkormányzat segítségével szinte évenként tudjuk az iskolát fejleszteni. 2006-ban megújult a külső: hőszigetelt nyílászárókat építettek be, az épület tetőszerkezete is új lett – sorolja Bata Dénes iskolaigazgató. – 2010-ben fűtéskorszerűsítést végeztünk. A felújításokkal együtt folyik napjainkban is a pedagógiai munka megújítása. Az iskola fokozottan segíti a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók beilleszkedését, oktatását. Javítani tudtunk a 84 halmozottan hátrányos helyzetű tanulónk tanulmányi és kulturális lehetőségein. Tanulóbarát osztálytermeket alakítottunk ki, új bútorokkal, dekorációkkal, fejlesztőeszközöket vásároltunk, ingyenes osztálykirándulásokat, színházi előadásokat valósíthattunk meg. Az elmúlt tanévben 6 millió forintot fordítottunk mindezekre. Idén az első osztályokban megvalósítottuk az iskolaotthonos oktatást, amely a szülők régi kérése. Zeneiskola, modern tánc, színjátszó szakkör egészíti ki az iskolán kívüli kínálatot. Ezek a fejlesztések, pedagógiai koncepciók is hozzájárultak ahhoz, hogy a gyereklétszám nagymértékű csökkenése az iskolánkat nem érintette.
Bővebben...
 
Az átlagosnál több fejlesztésre lehet büszke a falu...
Az átlagosnál több fejlesztésre lehet büszke a falu: orvosi ellátó rendszerre, intézmények, utak felújítására és a szennyvízberuházásra is

Balázs Zoltán polgármesterA település önkormányzata minden intézmény karbantartására, felújítására, fejlesztésére gondot fordít. Felújították például az Idősek Otthonát, ahol kialakítottak egy emlékszobát is. Teljes orvosi ellátórendszert sikerült kialakítani a faluban, ilyen téren is kiemelkedik Kompolt az átlagos községek közül. Itt nem csupán egy háziorvos gyógyítja a betegeket, hanem gyermekorvos is mindennap várja a kis pácienseit. Fogorvosi és fizikoterápiás szakrendelés, munka-egészségügyi ellátás is van, valamint működik védőnői szolgáltatás.
– Egy átlagos falu 20–40 millió forintot tud fejlesztésekre költeni, mi a Faluház négy évvel ezelőtti építésével együtt összesen csaknem 750 millió forintot fordíthattunk ilyen célokra – magyarázza Balázs Zoltán polgármester (képünkön). – Sok más pályázatunk is volt, így játszóteret építettünk és komoly útfelújítási programot tudtunk megvalósítani. Ezeket a pályázatokat mind 90–95 százalékos támogatottsággal nyertük el. Rengeteg utánajárással, munkával el tudtuk érni, hogy 5 százalék önerővel dolgozhassunk. Ez tudja a település életképességét biztosítani.
Természetesen a lakosságnak is vannak javaslatai. Ennek figyelembevételével készülnek jelenleg a mérnöki tervek arra vonatkozólag, hogyan tudna az önkormányzat pályázni a tornacsarnok felújítására, tetőcserére, fűtéskorszerűsítésre, a nyílászárók cseréjére, a sportpályához pedig már kész tervek vannak. Modern, műfüves nagy- és kispálya, futópálya kialakítása, illetve az öltözőépület felújítása egyaránt tervbe van véve.
A kistelepülések csak úgy maradhatnak fenn, ha gondot fordítanak az infrastruktúra fejlesztésére, ez a feltétele annak, hogy a vidéki ember jól érezze magát a falujában, és a fiatalokat ott lehessen tartani a településükön. Ebből a szempontból is rendkívül fontos az a monumentális, 6 település – Kál, Kompolt, Kápolna, Aldebrő, Feldebrő és Tófalu – összefogásával megvalósuló, 4,2 milliárd forint + áfa összköltségű szennyvízberuházás, amelynek gesztor szerepét Kompolt vállalta, és ami szintén sikeres program. A kompolti emberek példaértékű összefogása kiszélesedett a Tarna mentére, a lakosság erkölcsileg és anyagilag is támogatja a beruházást: az itt élők több mint 75 százaléka az ügy mellett áll. Így nem csupán komfortosabb életkörülményeket lehet teremteni, hanem az ivóvízkészletet is meg lehet menteni. E nélkül a beruházás nélkül ugyanis 10 év múlva már nem lenne megfelelő minőségű ivóvíz a térségben.
– Végre ez évben minden adminisztrációs munkafolyamat lezárult. A tél sajnos már nem fogja engedni, hogy a munkagépek dolgozni kezdjenek, de amint kitavaszodik, kezdődhet az építkezés – mondja Balázs Zoltán.
Számos fejlesztést tudhat a magáénak a falu, és az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezekért a sikeres programokért, de ugyanígy a mindennapokért, a rezsiköltségek, a fizetések előteremtéséért nap mint nap keményen megdolgozik az önkormányzat. Ez az a munka, amely nem látványos, ám szükségszerű ahhoz, hogy a falu élete pozitív irányba haladjon.
Sz. K.

Forrás: Heves Megyei Hírlap, 2011. október 13.
 
Jelentős előrelépés a Káli Szennyvizelvezetés ügyében! Végre kiirható az épitési tender!

Tájékoztató a Tanácsülésről és az azt követő sajtótájékoztatóról :

A Káli Szennyvízelvezetési Önkormányzati Társulás augusztus 5-én, pénteken ünnepi hangulatú sajtótájékoztatót tartott az aldebrői szőlőhegyen, ahol többek között bejelentették, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megküldte minőségbiztosítási jelentését, tanúsítványát, mely alapján elindítható a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás. Ezzel a lépéssel a Káli Kistérség szennyvízelvezetésének kiépítése zöld utat kapott. Az Európai Unió a közel nettó 4,2 milliárdos beruházás 85 százalékának biztosításával állt a fejlesztés mögé.

A hat település – Kál, Kompolt, Kápolna, Tófalu, Aldebrő, Feldebrő – alkotta önkormányzati társulás polgármesterei, és Herman István, a térség országgyűlési képviselője bizakodva tekintenek a jövőbe, ugyanis az NFÜ tanúsítvány kiadásával lezárult a beruházás embert próbáló adminisztrációs szakasza. A Támogatási Szerződés (amely szavatolja az unió 3,5 milliárdos hozzájárulását) tavaly év végi megkötését követően az elmúlt tíz hónapban szigorú minőségbiztosítási vizsgálatok zajlottak annak érdekében, hogy jogilag és szakmailag minden az előírásoknak megfelelően történjen a projekt teljes folyamata során. E vizsgálatok elmaradása, a megfelelő uniós és minisztériumi engedélyek, tanúsítványok (többek között a vízjogi létesítési engedély) hiánya ugyanis a pályázati pénzek csökkentésével vagy megvonásával is járhat, amely kockázatot az önkormányzati társulás a lakosság érdekében nem vállalhatta.

A többmilliárdos fejlesztés nélkülözhetetlen a terület infrastrukturális fejlődése és a megye vízbázisának védelme érdekében. Az összefogásban résztvevő 6 településből 3 település természetes talaja és vízbázisa ugyanis erősen veszélyeztetett a szennyvízcsatorna rendszer hiánya miatt kialakult, a talajba folyamatosan áramló szennyezőanyagok miatt (nitrit, nitrát, ammónium). Aggodalomra azonban nincs ok, ugyanis a zárt szennyvízrendszer kialakítása orvosolni fogja a problémát.

Balázs Zoltán, Kompolt polgármestere, a Társulás vezetője hangsúlyozta azt is: a beruházás tízezer ember hétköznapjait teszi komfortosabbá két éven belül, s emeli a térség négyezer ingatlanának értékét. Herman István országgyűlési képviselő hozzátette, hogy a példás térségi összefogás mellett az a tény is említésre méltó, hogy a lakosság hetven százaléka azonnal az ügy mellé állt, s anyagi áldozatot is hozott az egészségesebb környezetért. Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy ez a kiemelten fontos program sok más programhoz hasonlóan elhúzódott, melynek okai az említett minőségbiztosítás mellett a közbeszerzési és uniós pénzek felhasználását szabályozó jogszabályok változása, és a minisztériumi átalakulások folyamata volt.

A Káli Kistérség nehéz időszakon van tehát túl, de mivel a beruházás előkészítésével minden rendben van, a hátralevő hónapok már nem okozhatnak gondot. A szennyvízelvezetést biztosító közel száz kilométer hosszú csatornahálózat, a tisztítómű megépítése és ennek jövőbeli üzemeltetése a munkahelyteremtésre is jótékony hatású lesz, mivel a megvalósításába szeretnék bevonni a helyi vállalkozásokat is.

Aldebrő, 2011. 08. 05.

sajtotajekoztato_01.jpg
Kattintson erre a hivatkozásra a teljes képgaléria megtekintéséhez >>

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 Következő > Utolsó >>

Találatok 46 - 60 / 114

 
 
© 2018 www.kompolt.hu
Joomla! egy GNU/GPL Licensz alatt kiadott szabad szoftver
IT-Nav Hungary :: Online marketing :: Webdesign :: Honlap fejlesztés :: Webáruház készítés :: Tárhely :: Domain név bejegyzés :: SharePoint