Legfrissebb hírek


Szennyvízberuházás hírei

Ma 2018. január 22. hétfő, Vince és Artúr napja van.

Főmenü
Kezdőlap
Településünkről
Helyi Önkormányzat
Intézményeink
Video
Civil szervezetek
Dokumentumtár
Fleischmann örökség - emlékszoba
Szennyvízberuházás hírei
Kompolti Polgárőr Egyesület
Gyermekkertész Óvoda Kompolt - Nagyút
Elérhetőségek
Közhírré tétetik...
Linkek
Partnereink
Önkormányzat
Közadatkereső
Képviselő testület
Közérdekű adatok
Ügyintézés
Bizottságok
Elérhetőségek
Általános Nyomtatványkitöltő Program (ÁNYK) telepítése
Nyilvántartások
Polgári peres elektronikus formanyomtatványok
Tárhely Eger, Online marketing Eger, Webfejlesztés Eger, SharePoint Eger, Weblap készítés Eger, Honlap készítés Eger, Webáruház készítés Eger, Webdesign Eger, akadálymentesítés, akadálymentes honlap, akadálymentes weblap, weblap sablon, honlap sablon, honlap sablonok Pécs állás, állás Pécsen, Pécs munka. Eger állás, állás Egerben, Eger munka egerapro.hu PapaAllas.hu OzdAllas.hu SiofokAllas.hu Blogunk szakmai témákban frissül: álláskeresésről, szálláshelyekről, érdekességekről olvashat az IzesBorokHaza.hu blogon! salgotarjanallas.hu gyongyosallas.hu kupon EsztergomAllas.hu BajaAllas.hu KaposvarAllas.hu SzekszardAllas.hu GodolloAllas.hu SzolnokAllas.hu hírlevél PecsAllas.hu
Közadattár
Magyar Államkincstár
Sablonválasztó
kompolt
Káli szennyvízelvezetési agglomeráció csatornázása és szennyvíztisztítása KEOP-7-1.2.0.-2008.0189
Google PageRank

 


Kezdőlap

Új Leader pályázatok június harmadikától!

Megjelent az EMVA társfinanszírozású intézkedések Irányító Hatóságának 16/2013. (III.16.) számú Közleménye a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák felülvizsgálata a LEADER program 2013-as harmadik pályázati köréhez kapcsolódóan. A LEADER program harmadik pályázati körének előkészítésének részét képezi a Tisza-Tarna-Rima-Mente LEADER Egyesület Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájának felülvizsgálata, a fő célkitűzésekhez kapcsolódó intézkedések megfogalmazása, amely a június 3-án induló új LEADER pályázatok feltételeinek keretét jelöli ki.

A pályázati feltételek ismertetésére  2013. március 28-án, csütörtökön 10 órakor nyilvános LEADER Fórumot tartottunk Tenken, a Polgármesteri Hivatal Házasságkötő termében, április 11-én pedig Átányban elfogadtuk az Akciócsoport Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájának módosítását, valamint a LEADER Intézkedési tervet, amely alapján kerül sor az új LEADER pályázatok kiírására. Az intézkedési terv jelenleg az IH általi elfogadásra vár és ezután felkerül honlapunkra. A közgyűlés továbbá elfogadta az Egyesület 2013 évi közhasznúsági jelentését, a 2013 évi költségvetést, további öt évre pedig megerősítette az Egyesület tisztségviselőit és Helyi Bíráló Bizottságot választott.

A közgyűlés jegyzőkönyve, a Helyi Vidékfejlesztési Stratégia elérhető a honlapunkon. (www.ttrmleader.hu/Helyi Vidékfejlesztési Stratégia/Stratégia 2013)
 
Hat falu szennyvizét tisztítják majd
Szerződést kötött a kivitelezővel a Káli Szennyvízelvezetési Önkormányzati Társulás

2013. március 6-án (szerdán) aláírták Kompolton a káli szennyvíztisztító telep kivitelezési szerződését. Heves megye egyik legjelentősebb, közel 4,2 milliárd forint összértékű, európai uniós támogatású, szennyvízelvezetést és -tisztítást célzó projektje egy újabb állomáshoz érkezett. A Káli Szennyvízelvezetési Önkormányzati Társulás elnöke, Balázs Zoltán, valamint a győztes pályázó PENTA Kft. és Veolia Water Magyarország Zrt. alkotta konzorcium képviselői ünnepélyes keretek között kötöttek szerződést. Az eseményen ott volt mind a hat érintett település első embere is.
 
Hat falu szennyvizét tisztítják majd
Balázs Zoltán (középen) és a kivitelező konzorcium képviselői, Nagy Gábor (jobbra), illetve Tomosi Károly írták alá a szerződést
 
Balázs Zoltán, Kompolt polgármestere bejelentette: eredményesen zárult le a közbeszerzési eljárás. A nyertes ajánlattevők 518 millió forintból vállalták a kor követelményeinek megfelelő tisztítótelep megépítését. A Tarna patak mellé tervezett tisztítómű Kál, Kápolna, Kompolt, Aldebrő, Feldebrő és Tófalu szennyvizét tisztítja majd.

– A 100 kilométer hosszú vezetékhálózat már kiépült, a tisztítóművel felkerül az i-re a pont – mondta Herman István országgyűlési képviselő, aki reméli, hogy a későbbiekben hetedikként a közeli Nagyút is csatlakozhat majd a rendszerhez.
 
 
III. Pünkösdi Lovasnap
A Tarnamenti Lovassport és Hagyományőrző Klub május 27-én, a kompolti sportpályán egész napos programsorozattal várja az érdeklődőket, immár 3. alkalommal. A házigazda szerepét ismételten Kompolt község tölti be.  A környező településekből érkező fogatok száma közel 20-25, valamint csaknem 30-40 egyéni lovas képviselteti magát a rendezvényen.

A hónap utolsó vasárnapján megrendezett esemény a gyermekek számára is biztosít élményekben gazdag programokat, hiszen nem múlhat el gyermeknap ugrálóvár, arcfestés, és más egyéb gyermekeknek szánt játékok, vetélkedők nélkül. Ezen felül a jelenlévő gyerekeknek lehetőségük lesz póni lovon ismerkedni a lovaglás élményével és kisállatokat simogatni, közelebbről ismerkedni velük.

PROGRAMOK:

07:30    Lovas Felvonulás - Indulás Kál Főteréről.
09:00    Lovasnapi Megnyitó – Kompolti Sportpálya    
09:30    Csikósbemutató – A bemutató rövid betekintés nyújt a csikósok mindennapjaiba.
10:30    Lovas ügyességi verseny - Pünkösdi király és királynéválasztás
11:30    A résztvevő lovasok felvonulása – Meghívott díszvendégek üdvözlő beszéde
11:40    Kultúrprogramok
 • Gyermekkertész Óvoda növendékeinek néptáncbemutatója Wolf Tánccsoport moderntánc előadása káli, valamint kompolti általános iskolás diákok közreműködésével.
 • Líra Zeneiskola Alapfokú Művészetoktatási Intézmény kompolti diákjainak szintetizátoros produkciója.
 • Agria Tánc Centrum táncbemutató showműsor
 • Egri Históriás Közhasznú Nonprofit Kft. 18 fellépővel előadja „A Két kapitány” című darabjukat, ami egy elképzelt vidám történet a hódoltság korából, mely egy végvidéki magyar és egy török kapitány találkozását mutatja be. A két vitéz nemes párbaja során természetfeletti módon személyiséget cserél, melyből tréfás helyzetek adódik. A két tábor harcosai mindent megtesznek ezen áldatlan állapot megoldása érdekében. Az előadást megelőzi egy viselet- és fegyverbemutató, ahol a nézők megismerhetik a kor jellegzetes fegyvereit és ruházatát, mind török, mind pedig magyar részről.
 • „Éljen a Magyar” Operett és magyar nóta válogatás
 • Fellépnek: Gonda László - zongorista előadóművész, Dobó Katica –operett és magyarnóta énekes, előadóművész, Bohács István – Aranykoszorús nóta énekes, előadóművész, Ifj. Báder Ernő – prímás, előadóművész
13:00    Rönkhúzás - Lovas erősségi verseny.
15:00    Fogathajtás
18:00    Eredményhirdetés
18:30    Sztárvendég - Animal Cannibals fellépése
 
III. Pünkösdi Lovasnap
 
Összefoglaló Káli Szennyvízberuházás Alapcső Letétel
 Összefoglaló Káli Szennyvízberuházás Alapcső Letétel
A „Káli szennyvízelvezetési agglomeráció csatornázása és szennyvíztisztítása" elnevezésű KEOP-1.2.0/2F/09-2010-0031 számú projekt építési munkálatainak kezdetét jelző Ünnepélyes Alapcső Letétel és az azt követő sajtótájékoztató összefoglalója.
 
Kál, 2012. április 4, 10.30 - A nemzeti környezetvédelmi stratégia kiemelten fontos része a termőföld, és a talajvíz bázis megóvása, amiért konkrét eszközökkel is fellépünk. – mondta Dr. Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár a Heves megyei Káli Kistérség szennyvízrendszerének kiépítését elindító Ünnepélyes Alapcső Letételen.

Régóta tudjuk, hogy a víz és a termőföld a legnagyobb kincseink, de azt csak mostanában kezdjük felismerni, hogy ezek a javak nem állnak korlátlanul rendelkezésünkre. – kezdte köszöntő beszédét Dr. Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára – Ezért szeretnék gratulálni Kál, Kompolt, Kápolna, Tófalu, Aldebrő és Feldebrő településeknek, hogy a mindennapok megélhetési gondjait félretéve összefogtak, és komoly anyagi áldozatot is vállaltak a térség talaj- és vízbázisának megóvását biztosító szennyvízhálózat kiépítéséért. A kezeletlen szennyvizű telkek esetében a talajterhelési díj jelentősen meg fog emelkedni a nemzeti környezetvédelmi stratégia részeként, így a beruházás a jelen érdekeit is szolgálja.

A Káli Kistérség szennyvízrendszerének kiépítése kétfordulós pályázati beruházásként indult 2009-ben, a térségi összefogással létrejött Káli Szennyvízelvezetési Önkormányzati Társulás kezdeményezésére. Balázs Zoltán, az önkormányzati társulás vezetője elmondta: a nettó 4,2 milliárd forint értékű beruházás megvalósításához 3,5 milliárd forint európai uniós támogatást nyert a Környezet és Energia Operatív Programból az önkormányzati társulás. Ehhez azonban kiemelten szigorú feltételeknek kellett megfelelni. Voltak nehéz pillanatok, de a mai napon, az építés elindulásával végre mosolyoghatunk. - zárta beszédét Balázs Zoltán.

A beruházás mind regionális, mind országos jelentőségét mutatja, hogy az Alapcső Letételen Dr. Illés Zoltán mellett tiszteletét tette Dr. Balás István, a Heves Megyei Kormányhivatal főigazgatója, Horváth László, a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott, Herman István, a térség országgyűlési képviselője, valamint Dr. Kaiser Tamás, az NFÜ elnöki tanácsadója.

Horváth László a sajtó kérdésére elmondta. – A beruházás támogatásával a megye infrastrukturális felzárkóztatását tartottuk szem előtt amellett, hogy munkahelyeket is teremtünk a régióban. A Káli Kistérség sikere Heves megye sikere is, hosszútávon pedig egész Magyarország boldogulását szolgálja.
Összefoglaló Káli Szennyvízberuházás Alapcső Letétel
Összefoglaló Káli Szennyvízberuházás Alapcső Letétel
 
Márciusban indul a káli szennyvízrendszer kiépítése
Kálban, Kompolton, Kápolnán, Tófaluban, Aldebrőn és Feldebrőn egyszerre kezdődik az építkezés

Fordulóponthoz érkezett a Káli Kistérség szennyvízberuházása: február 14-én megkötötték a szerződést a Káli Szennyvízelvezetési Önkormányzati Társulás és a kivitelezőnek kiválasztott, gödöllői székhelyű PENTA Általános Építőipari Kft. között. Ez azt jelenti, hogy március végén kezdődhet az építkezés.

A szennyvízrendszer-kiépítése kétfordulós pályázati beruházásként 2009-ben indult hat település, Kál, Kompolt, Kápolna, Tófalu, Aldebrő és Feldebrő önkormányzatának és lakosságának összefogásával. A Káli szennyvízelvezetési agglomeráció csatornázása és szennyvíztisztítása elnevezésű KEOP-1.2.0/2F/09-2010-0031 azonosító számú pályázat nélkülözhetetlen a térség infrastrukturális fejlődése és vízbázisának védelme érdekében. Az Európai Unió a nettó 4,2 milliárd forintos beruházást 85 százalékban, 3,5 milliárd forinttal támogatja.

A beruházás 2012. február 14-én kiemelt mérföldkőhöz érkezett, ugyanis Balázs Zoltán, a fejlesztés gesztor településének választott Kompolt polgármestere, a Káli Szennyvízelvezetési Önkormányzati Társulás elnöke és Nagy Gábor, a PENTA Általános Építőipari Kft. ügyvezető igazgatója kedden Kompolton aláírták a kivitelezői szerződést.

– Több cél vezérelt bennünket – kezdte ünnepi beszédét Balázs Zoltán - infrastrukturális fejlesztés, környezetvédelem (hiszen a kezeletlen szennyvíz miatt veszélyeztetett a környék vízbázisa), munkahelyeket is teremtünk, és legalább ilyen fontos, hogy a hat település összefogásával példát szeretnénk mutatni. Külön örömmel tölt el, hogy a lakosság felismerte mindezek fontosságát, csaknem 80 százalékos a beruházás lakossági támogatása azzal együtt, hogy ingatlanonként 227 ezer forinttal a lakóknak is hozzá kell járulniuk az építkezéshez. A beruházás ugyanakkor nem jöhetett volna létre banki finanszírozás nélkül: a Füzes Takarék Szövetkezeti Hitelintézet és elnöke, Bocsi Imre megfelelő partner ehhez.

A 250-270 szakembert foglalkoztató PENTA Általános Építőipari Kft. immár 21 éve dolgozik a szakmában, nem csupán megfelelő szakembergárdával és gépparkkal rendelkeznek, hanem nagy tapasztalattal is.

– Március végén kezdődik az építkezés egyszerre több helyen, egy évig tart majd a munka, amit féléves próbaüzem követ – mondta Nagy Gábor, a cég ügyvezetője. – Mintegy 100 kilométer csővezetéket fektetünk le, négyezerszer kell kereszteznünk már meglévő közműveket. A nagyszabású munkálatok folyamán kérjük a lakosság megértését és türelmét.
Herman István, a térség országgyűlési képviselője elmondta: bár mindig voltak, akik kételkedtek a beruházás sikerében, szerencsére többen voltak, akik hittek benne és tettek érte.
– Egy település infrastrukturális háttér nélkül nem működhet a XXI. század hajnalán. Ez a beruházás 10 ezer ember hétköznapjait teszi komfortosabbá, emeli ingatlanjaik értékét és fejleszti a településüket – tette hozzá Herman István.

A beruházás az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjának keretein belül valósul meg.
Lakossági információs zöld szám: +36 80 205-258 (+36 36-os vezetékes számokról ingyenes)
Hívható munkaidőben: H-K-Sz-Cs: 8.00 - 16.00 óráig, P: 8.00 - 12.00 óráig

Márciusban indul a káli szennyvízrendszer kiépítése
Márciusban indul a káli szennyvízrendszer kiépítése
Márciusban indul a káli szennyvízrendszer kiépítése
Márciusban indul a káli szennyvízrendszer kiépítése
Bővebben...
 
Az óvoda, az iskola kiemelten fontos
KOMPOLTI FEJLESZTÉSEK Minden feltétel adott a jövő generáció magas szintű neveléséhez

A kompolti önkormányzat mindig nagy hangsúlyt fektetett a fejlesztésekre, különös tekintettel az iskolára, óvodára, hiszen a jövő kulcsa a gyermekekben rejlik.

Szilvás Krisztina
Az óvoda, az iskola kiemelten fontos

– Ez teremt alapot a jövőre, a kistelepülések sorsa a felnövekvő generáción múlik. Magas színvonalú oktatásuk, nevelésük érdekében mindent megtesz Kompolt vezetése – mondja Balázs Zoltán polgármester.
Kiválóan képzett pedagógusokkal, jó nevelési és tanprogrammal rendelkezik a község, az pedig már az önkormányzat dolga, hogy színvonalas, a modern kor követelményeinek megfelelő körülményeket biztosítson mindezekhez.
– Az elmúlt években közel 100 millió forintot költöttünk csak az iskolára – folytatja a polgármester. – Nagy gondot fordítunk a pedagógusaink továbbképzésére is.
Az önkormányzat az iskolával együtt sikerrel pályázott a TIOP 1.1.1/7. Intelligens Iskola programra, így a Kompolt – Nagyúti Általános Iskola 312 tanulója 13 millió 980 ezer 586 forint értékben jutott korszerű informatikai eszközökhöz: 31 számítógép, 8 laptopot, projektort és interaktív táblát tartalmazó tantermi csomag, 1 alkalmazási szerver, 2 wifi-csomag és 1 szavazócsomag megvásárlására nyílt lehetőség. Az augusztus 30-i átadón a 6/b-s tanulók Szuromi Jánosné vezetésével látványos bemutató órát is tartottak a korszerű eszközökkel.

– Az önkormányzat segítségével szinte évenként tudjuk az iskolát fejleszteni. 2006-ban megújult a külső: hőszigetelt nyílászárókat építettek be, az épület tetőszerkezete is új lett – sorolja Bata Dénes iskolaigazgató. – 2010-ben fűtéskorszerűsítést végeztünk. A felújításokkal együtt folyik napjainkban is a pedagógiai munka megújítása. Az iskola fokozottan segíti a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók beilleszkedését, oktatását. Javítani tudtunk a 84 halmozottan hátrányos helyzetű tanulónk tanulmányi és kulturális lehetőségein. Tanulóbarát osztálytermeket alakítottunk ki, új bútorokkal, dekorációkkal, fejlesztőeszközöket vásároltunk, ingyenes osztálykirándulásokat, színházi előadásokat valósíthattunk meg. Az elmúlt tanévben 6 millió forintot fordítottunk mindezekre. Idén az első osztályokban megvalósítottuk az iskolaotthonos oktatást, amely a szülők régi kérése. Zeneiskola, modern tánc, színjátszó szakkör egészíti ki az iskolán kívüli kínálatot. Ezek a fejlesztések, pedagógiai koncepciók is hozzájárultak ahhoz, hogy a gyereklétszám nagymértékű csökkenése az iskolánkat nem érintette.
Bővebben...
 
Az átlagosnál több fejlesztésre lehet büszke a falu...
Az átlagosnál több fejlesztésre lehet büszke a falu: orvosi ellátó rendszerre, intézmények, utak felújítására és a szennyvízberuházásra is

Balázs Zoltán polgármesterA település önkormányzata minden intézmény karbantartására, felújítására, fejlesztésére gondot fordít. Felújították például az Idősek Otthonát, ahol kialakítottak egy emlékszobát is. Teljes orvosi ellátórendszert sikerült kialakítani a faluban, ilyen téren is kiemelkedik Kompolt az átlagos községek közül. Itt nem csupán egy háziorvos gyógyítja a betegeket, hanem gyermekorvos is mindennap várja a kis pácienseit. Fogorvosi és fizikoterápiás szakrendelés, munka-egészségügyi ellátás is van, valamint működik védőnői szolgáltatás.
– Egy átlagos falu 20–40 millió forintot tud fejlesztésekre költeni, mi a Faluház négy évvel ezelőtti építésével együtt összesen csaknem 750 millió forintot fordíthattunk ilyen célokra – magyarázza Balázs Zoltán polgármester (képünkön). – Sok más pályázatunk is volt, így játszóteret építettünk és komoly útfelújítási programot tudtunk megvalósítani. Ezeket a pályázatokat mind 90–95 százalékos támogatottsággal nyertük el. Rengeteg utánajárással, munkával el tudtuk érni, hogy 5 százalék önerővel dolgozhassunk. Ez tudja a település életképességét biztosítani.
Természetesen a lakosságnak is vannak javaslatai. Ennek figyelembevételével készülnek jelenleg a mérnöki tervek arra vonatkozólag, hogyan tudna az önkormányzat pályázni a tornacsarnok felújítására, tetőcserére, fűtéskorszerűsítésre, a nyílászárók cseréjére, a sportpályához pedig már kész tervek vannak. Modern, műfüves nagy- és kispálya, futópálya kialakítása, illetve az öltözőépület felújítása egyaránt tervbe van véve.
A kistelepülések csak úgy maradhatnak fenn, ha gondot fordítanak az infrastruktúra fejlesztésére, ez a feltétele annak, hogy a vidéki ember jól érezze magát a falujában, és a fiatalokat ott lehessen tartani a településükön. Ebből a szempontból is rendkívül fontos az a monumentális, 6 település – Kál, Kompolt, Kápolna, Aldebrő, Feldebrő és Tófalu – összefogásával megvalósuló, 4,2 milliárd forint + áfa összköltségű szennyvízberuházás, amelynek gesztor szerepét Kompolt vállalta, és ami szintén sikeres program. A kompolti emberek példaértékű összefogása kiszélesedett a Tarna mentére, a lakosság erkölcsileg és anyagilag is támogatja a beruházást: az itt élők több mint 75 százaléka az ügy mellett áll. Így nem csupán komfortosabb életkörülményeket lehet teremteni, hanem az ivóvízkészletet is meg lehet menteni. E nélkül a beruházás nélkül ugyanis 10 év múlva már nem lenne megfelelő minőségű ivóvíz a térségben.
– Végre ez évben minden adminisztrációs munkafolyamat lezárult. A tél sajnos már nem fogja engedni, hogy a munkagépek dolgozni kezdjenek, de amint kitavaszodik, kezdődhet az építkezés – mondja Balázs Zoltán.
Számos fejlesztést tudhat a magáénak a falu, és az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezekért a sikeres programokért, de ugyanígy a mindennapokért, a rezsiköltségek, a fizetések előteremtéséért nap mint nap keményen megdolgozik az önkormányzat. Ez az a munka, amely nem látványos, ám szükségszerű ahhoz, hogy a falu élete pozitív irányba haladjon.
Sz. K.

Forrás: Heves Megyei Hírlap, 2011. október 13.
 
Jelentős előrelépés a Káli Szennyvizelvezetés ügyében! Végre kiirható az épitési tender!

Tájékoztató a Tanácsülésről és az azt követő sajtótájékoztatóról :

A Káli Szennyvízelvezetési Önkormányzati Társulás augusztus 5-én, pénteken ünnepi hangulatú sajtótájékoztatót tartott az aldebrői szőlőhegyen, ahol többek között bejelentették, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megküldte minőségbiztosítási jelentését, tanúsítványát, mely alapján elindítható a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás. Ezzel a lépéssel a Káli Kistérség szennyvízelvezetésének kiépítése zöld utat kapott. Az Európai Unió a közel nettó 4,2 milliárdos beruházás 85 százalékának biztosításával állt a fejlesztés mögé.

A hat település – Kál, Kompolt, Kápolna, Tófalu, Aldebrő, Feldebrő – alkotta önkormányzati társulás polgármesterei, és Herman István, a térség országgyűlési képviselője bizakodva tekintenek a jövőbe, ugyanis az NFÜ tanúsítvány kiadásával lezárult a beruházás embert próbáló adminisztrációs szakasza. A Támogatási Szerződés (amely szavatolja az unió 3,5 milliárdos hozzájárulását) tavaly év végi megkötését követően az elmúlt tíz hónapban szigorú minőségbiztosítási vizsgálatok zajlottak annak érdekében, hogy jogilag és szakmailag minden az előírásoknak megfelelően történjen a projekt teljes folyamata során. E vizsgálatok elmaradása, a megfelelő uniós és minisztériumi engedélyek, tanúsítványok (többek között a vízjogi létesítési engedély) hiánya ugyanis a pályázati pénzek csökkentésével vagy megvonásával is járhat, amely kockázatot az önkormányzati társulás a lakosság érdekében nem vállalhatta.

A többmilliárdos fejlesztés nélkülözhetetlen a terület infrastrukturális fejlődése és a megye vízbázisának védelme érdekében. Az összefogásban résztvevő 6 településből 3 település természetes talaja és vízbázisa ugyanis erősen veszélyeztetett a szennyvízcsatorna rendszer hiánya miatt kialakult, a talajba folyamatosan áramló szennyezőanyagok miatt (nitrit, nitrát, ammónium). Aggodalomra azonban nincs ok, ugyanis a zárt szennyvízrendszer kialakítása orvosolni fogja a problémát.

Balázs Zoltán, Kompolt polgármestere, a Társulás vezetője hangsúlyozta azt is: a beruházás tízezer ember hétköznapjait teszi komfortosabbá két éven belül, s emeli a térség négyezer ingatlanának értékét. Herman István országgyűlési képviselő hozzátette, hogy a példás térségi összefogás mellett az a tény is említésre méltó, hogy a lakosság hetven százaléka azonnal az ügy mellé állt, s anyagi áldozatot is hozott az egészségesebb környezetért. Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy ez a kiemelten fontos program sok más programhoz hasonlóan elhúzódott, melynek okai az említett minőségbiztosítás mellett a közbeszerzési és uniós pénzek felhasználását szabályozó jogszabályok változása, és a minisztériumi átalakulások folyamata volt.

A Káli Kistérség nehéz időszakon van tehát túl, de mivel a beruházás előkészítésével minden rendben van, a hátralevő hónapok már nem okozhatnak gondot. A szennyvízelvezetést biztosító közel száz kilométer hosszú csatornahálózat, a tisztítómű megépítése és ennek jövőbeli üzemeltetése a munkahelyteremtésre is jótékony hatású lesz, mivel a megvalósításába szeretnék bevonni a helyi vállalkozásokat is.

Aldebrő, 2011. 08. 05.

sajtotajekoztato_01.jpg
Kattintson erre a hivatkozásra a teljes képgaléria megtekintéséhez >>

 
A szennyvízberuházás legfontosabb eredményei és a következő lépések
A Káli Szennyvízelvezetési Önkormányzati Társulás 2011. augusztus 5-i sajtótájékoztatóján a Káli Kistérség polgármesterei és Herman István országgyűlési képviselő összefoglalták a szennyvízberuházás elmúlt időszakban elért legfontosabb eredményeit és tájékoztatták a sajtó képviselőit a beruházás soron következő lépéseiről.

Ahogy a sajtótájékoztató összefoglalójában olvasható, 2011. augusztus 5-én, pénteken egy fontos előrelépést jelentettek be a hat település - Kál, Kompolt, Kápolna, Tófalu, Aldebrő, Feldebrő – alkotta önkormányzati társulás polgármesterei, és Herman István, a térség országgyűlési képviselője. A kivitelező kiválasztásához elkészített közbeszerzési dokumentációkhoz az NFÜ kiadta a minőségbiztosítási tanúsítványát,  mellyel lezárult a beruházás adminisztratív szakasza és megkezdődhet a kivitelező kiválasztása. Az önkormányzati társulás az elmúlt időszakot a beruházás lebonyolításához nélkülözhetetlen szakmai szereplők kiválasztására fordította. Megállapodást kötöttek azokkal a szakmai szervezetekkel, akik megfelelő referenciák bemutatásával bizonyították rátermettségüket arra, hogy egy tízezer embert érintő beruházást az elkövetkezendő két év során szakmailag támogassanak. A folyamatban kiválasztásra került a jogi közbeszerzési iroda, a könyvvizsgáló iroda, a lakosság tájékoztatásáért felelős PR- és kommunikációs iroda, a projekt zökkenőmentes lebonyolításáért felelős projektmenedzsment iroda, valamint folyamatban van a FIDIC mérnöki iroda kiválasztása.

A következő lépés az építési közbeszerzési eljárás kiírása, amely az NFÜ tanúsítvány megküldésével vált lehetségessé. Az eljárás keretében kiválasztják a kivitelezőket, akik felelnek a szennyvízhálózat kiépítéséért. Ez  70 km fővezeték, és  30 km elágazó vezeték kezelését jelenti. Külön eljárásban pályázhatnak a kivitelezők szennyvízcsatorna hálózat kiépítésére és a szennyvíztisztító telep kialakítására.

Az elmúlt időszak legfontosabb eredményei között említhető, hogy kiválasztásra kerültek a projektet támogató szakcégek és az NFÜ által kiadott tanúsítvány birtokában elindítható a kivitelező kiválasztására vonatkozó közbeszerzési eljárás. A Társulás eddigi tevékenysége a Közreműködő Szervezet és az NFÜ ellenőrzési, minőségbiztosítási rendszerének megfelelően történt.
Balázs Zoltán, Kompolt polgármestere, a Társulás vezetője reméli, hogy az előkészítő munkálatok már idén ősszel megkezdődhetnek.
Herman István országgyűlési képviselő hozzátette, hogy továbbra is számítanak a lakosság türelmére és támogatására, ugyanis a szennyvízrendszer kiépítése lakossági összefogás nélkül nem sikerülhet.
 
Csonka Andrást is felültették - Tizedes nyerte a versenyt
Huszonkét kettes lovasfogat indult az akadályhajtó versenyen, amit Hopka Zsolt nyert meg Stella és Kacér nevű állataival vasárnap Kompolton.

Kompolton második alkalommal rendezte meg a Pünkösdi Lovasnapot a Tarnamenti Lovassport és Hagyományőrző Klub. A nagyszabású rendezvény reggel fél 7-kor zenés ébresztővel kezdődött Kál és Kompolt utcáin, majd a káli főtérről indult a lovas felvonulás a lovasnap helyszínére, a kompolti sportpályára. Itt egész nap színes programok várták a rengeteg érdeklődőt.

Az akadályhajtáson kívül volt csikós- és történelmi, hagyományőrző bemutató, lovasok ügyességi és lovak rönkhúzó versenye. A színpadon óvodások és nyugdíjasok egyaránt műsort adtak, fellépett tánc- és hastánccsoport, énekkar, fúvószenekar, valamint tombolahúzást is tartottak. A sztárvendég Csonka András volt, aki bár elárulta, hogy nem tud lovagolni, sikerült rábeszélni, hogy rövid időre mégis lóra üljön.

Az ügyességi verseny győztesei érdemelték ki a Pünkösdi Király és Királyné címet, amiket Leffler Gábor és Barcai Krisztina nyertek el. Nagyon népszerű volt a lovak rönkhúzó versenye is, ahol Tizedes győzött: testsúlya 196 százalékát húzta el.

Forrás: Heol.hu
 
II. Pünkösdi Lovasnap -Tarnamenti Lovassport és Hagyományőrző Klub
2011. Június 12. - Kompolt, Sportpálya

II. Pünkösdi Lovasnap -Tarnamenti Lovassport és Hagyományőrző KlubKattintson erre a hivatkozásra az eredeti meghívó megtekintéséhez >>

06:30 Zenés ébresztő - Kál és Kompolt utcáin
07:30 Lovas felvonulás - Indulás Kál Főteréről
08:30 Lovasnap megnyitó - Kompolti Sportpálya
09:00 Csikós Bemutató
09:30 Történelmi Hagyományőrző Bemutató
10:00 Pünkösdi Király és Királyné Választás
12:00 Ünnepélyes Megnyitó - Kultúrműsorok
12:15 Kompolti Óvodások Műsora (Palotás tánc, Virágok tánca)
12:30 Káli Nefelejts Nyugdíjas Klub Tánccsoportja
12:40 Négy Évszak Hastánccsoport Műsora
12:50 Káli Nefelejts Nyugdíjas Klub Énekkara
13:10 Mezőkövesdi Fúvószenekar Műsora
14:00 Csonka András Fellépése
14:45 Rönkhúzó Verseny
16:15 Kettes Fogatok Akadályhajtása
18:30 Tombola

A műsorváltozás jogát fenntartjuk!


 
II. Pünkösdi Lovasnap -Tarnamenti Lovassport és Hagyományőrző Klub
 
A pedagógiai, módszertani reformot támogató informatikai infrastruktúra fejlesztése
Közreműködő szervezte: ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.

Kedvezményezett megnevezése: Kompolt - Nagyút Intézményfenntartó Mikrotársulás nevében Kompolt Község Önkormányzata mint gesztor

Projekt megnevezés: A pedagógiai, módszertani reformot támogató informatikai infrastruktúra fejlesztése  - TIOP -1.1.1-07/1-2008-0778

Kompolt - Nagyút Intézményfenntartó Mikrotársulás nevében Kompolt Község Önkormányzata mint gesztor
az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében pályázatot nyújtott be „Kompolt Község "Intelligens Iskola" programja” címmel. A TIOP-1.1.1-07/1-2008-0778 azonosítószámmal ellátott projekttel 13 980 586,- Ft összegű támogatást nyert el a település informatikai fejlesztésre, amely a kompolti általános iskolában és nagyúti tagintézményében valósul meg.

A beruházás keretében a következő eszközök kerülnek beszerzésre:
 • 31 db iskolai PC
 • 8 db tantermi csomag
 • 1 alkalmazás szerver
 • 1 szerver szoftver
 • 2 db WIFI csomag

A tantermi csomag egy interaktív táblát is tartalmaz, amelyek használata által a tanulás életszerűvé válik, új kihívásokat és lehetőségeket teremtve ismereteik kiteljesítésére. Az új eszközök és kiegészítőik használatával az általános iskolai oktatás terén teljesen új lehetőségek nyílnak meg településünk előtt.

Köszönettel tartozunk mindazoknak, akik részt vettek a projekt kidolgozásában és megvalósításában, továbbá valamennyi közreműködő szervezetnek, munkatársnak, önkéntesnek, valamint a forrást biztosító Európai Uniónak és a Magyar Államnak.
Magyarország Megújul
Project
Új Széchenyi terv
 
Bővebben...
 
Valóra vált végre az álom: Gyermekkertész Óvoda Kompolton
Valóra vált végre az álom: Gyermekkertész Óvoda KompoltonSIKER Uniós pályázati támogatás segítségével negyedmilliárd forintot költöttek az új intézményre a településen

December elsõ napjaiig Kompolton az óvoda egy több mint száz éves, rossz állapotú épületben mûködött, ahol 110-125 gyerek nevelését-oktatását végezték. Csupán négy csoportszoba állt rendelkezésre, ami zsúfoltságot eredményezett. Ennek okán minden évben el kellett utasítani az óvodai ellátást igénylõk nyolc-tíz százalékát.

Az önkormányzat úgy döntött, megpróbál pályázaton pénzt szerezni egy új óvoda felépítéséhez, miután a régi épületet felújítani már nem lett volna érdemes. Sikerrel jártak: az Észak-Magyarországi Operatív Program (ÉMOP) keretébõl mintegy 223 millió forintot nyert a község, emellé tíz százalék önerõt biztosítottak, így összességében egy körülbelül 250 millió forintos beruházást valósíthattak meg. A beruházás része volt az új óvoda felépítése, továbbá 16 millió forint értékben eszközbeszerzés is: belsõ és udvari játékokat, illetve bútorokat vásároltak. Az építkezés 2010. áprilisától október közepéig tartott, a kivitelezõ az egri Imola Bau Kft. volt. Öt tágas csoportszobával új óvoda épült új helyen, az általános iskola közvetlen szomszédságában, így gyakorlatilag egy oktatási központ alakult ki a településen. A mai követelményeknek mindenben megfelelõ, modern, teljes körûen akadálymentesítettnevelési program alapján folyik a nevelõ-oktató munka. Az intézmény elnyerte a Zöldóvoda címet, s ezen elvárásoknak megfelelõen a környezettudatos magatartás kialakítására nagy hangsúlyt fektetnek. Az óvoda tagja az Egészséges Óvodákért Nemzeti Hálózatának is. Az együttmûködés a gyermekek egészségének védelmét szolgálja. A kompolti intézmény Füzesabony körzetében egyúttal továbbképzõ központ is, gyakran tartanak szakmai tanfolyamokat itt. A december 2-án megtartott átadóünnepségen Balázs Zoltán polgármester egyebek mellett arról beszélt, hogy úgy érezték: a kínálkozó pályázati lehetõséget meg kell ragadni. Nagyon sokat dolgoztak, de megérte, országos összehasonlításban is büszkéklehetnek az óvodára és az elmúlt évek más fejlesztéseire, amelyek nélkül egy településnek nem lehetne jövõképe.

A polgármester szót ejtett arról, hogy õ maga is Kompolton volt óvodás, kiváló pedagógusok nevelték, közülük többen még ma is aktívak. A gyermekkor minden ember életében meghatározó. - Az egykori kisgyerek nagy álma teljesült, amikor jegyzõ lehettem, majd immár negyedszer is megválasztottak polgármesterré - fogalmazott Balázs Zoltán. Az új óvoda most, mondhatni, köszönetképpen, „ajándék” is a pedagógusoknak. A mûsorral színesített eseményen Herman István, a füzesabonyi választókerület országgyûlési képviselõje hangsúlyozta, hogy ez az intézmény több mint óvoda, megépítésével Kompolt elültette a jövõ gyümölcsfáját. Horváth László, a Heves Megyei Közgyûlés elnökének szavai szerint Kompolt egyedülálló módon gyarapodó település, s külön öröm, hogy az óvoda kicsi koruktól kezdve a környezet, a természet tiszteletére, megóvására neveli a gyerekeket. Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy Kompolt önkormányzata hosszú esztendõk óta rendszeresen, kiemelkedõen sikeres a pályázatok terén.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Tekintse meg kapcsolódó képgalériánkat erre a hivatkozásra kattintva!
Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 Következő > Utolsó >>

Találatok 46 - 60 / 109

 
 
© 2018 www.kompolt.hu
Joomla! egy GNU/GPL Licensz alatt kiadott szabad szoftver
IT-Nav Hungary :: Online marketing :: Webdesign :: Honlap fejlesztés :: Webáruház készítés :: Tárhely :: Domain név bejegyzés :: SharePoint