Legfrissebb hírek


Ma 2018. július 16. hétfő, Valter napja van.

Szennyvízberuházás hírei
Főmenü
Kezdőlap
Településünkről
Helyi Önkormányzat
Intézményeink
Video
Civil szervezetek
Dokumentumtár
Fleischmann örökség - emlékszoba
Szennyvízberuházás hírei
Kompolti Polgárőr Egyesület
Gyermekkertész Óvoda Kompolt - Nagyút
Elérhetőségek
Közhírré tétetik...
Linkek
Partnereink
Önkormányzat
Közadatkereső
Képviselő testület
Közérdekű adatok
Ügyintézés
Bizottságok
Elérhetőségek
Általános Nyomtatványkitöltő Program (ÁNYK) telepítése
Nyilvántartások
Polgári peres elektronikus formanyomtatványok
Tárhely Eger, Online marketing Eger, Webfejlesztés Eger, SharePoint Eger, Weblap készítés Eger, Honlap készítés Eger, Webáruház készítés Eger, Webdesign Eger, akadálymentesítés, akadálymentes honlap, akadálymentes weblap, weblap sablon, honlap sablon, honlap sablonok Pécs állás, állás Pécsen, Pécs munka. Eger állás, állás Egerben, Eger munka egerapro.hu PapaAllas.hu OzdAllas.hu SiofokAllas.hu Blogunk szakmai témákban frissül: álláskeresésről, szálláshelyekről, érdekességekről olvashat az IzesBorokHaza.hu blogon! salgotarjanallas.hu gyongyosallas.hu kupon EsztergomAllas.hu BajaAllas.hu KaposvarAllas.hu SzekszardAllas.hu GodolloAllas.hu SzolnokAllas.hu hírlevél PecsAllas.hu
Közadattár
Magyar Államkincstár
Sablonválasztó
kompolt
Káli szennyvízelvezetési agglomeráció csatornázása és szennyvíztisztítása KEOP-7-1.2.0.-2008.0189
Google PageRank

 


Kezdőlap

Derűs századik esztendő

A település legidősebb lakója ma is igen tevékeny. Kompolt legidősebb lakója a századik születésnapját ünneplő Kiss Sándorné Tóth Róza. Cselédszülők gyermekeként jött a világra még az elmúlt század elején, pontosabban 1908. október 2-án Kálban.

Derűs századik esztendőA nénit Akácos úti otthonában szombaton mások mellett Balázs Zoltán polgármester, valamint Fülöpné Bata Mónika, a gondozási központ vezetője köszöntötte az igazán rendkívüli nap alkalmából. A helyi óvodások egy rövid, de nagyon szép műsorral kedveskedtek neki. A polgármester pedig a kompolti önkormányzat nevében többek között a következőket hangsúlyozta a bensőséges eseményen: mint köztudott, ez a hónap az idősek hónapja, ezért október kilencedikén csütörtökön minden, a településen élő szépkorú embert meghívnak egy zenés, vidám műsoros délutánra az általános iskola tornacsarnokába. Balázs Zoltán számára külön megtiszteltetés, hogy Kompolt legidősebb polgárát szermélyesen is felköszönthette. Róza néni egészsége a szokásos időskori bajoktól eltekintve ma is kiválónak mondható, nagy szerencséjére kórházban csupán egyetlen napot töltött életének száz esztendeje alatt. Még ma is aktív, tevékeny a saját kertjében, a lakásában. Kiderült róla az is, hogy szívesen olvas, szereti a természetről szóló írásokat, de gyakran akad kezébe az imakönyv, vagy rózsafüzérét morzsolgatva imádkozik Megváltójához. A katolikus rádió sokszor szól az otthonában, ugyanakkor a televíziót különösebben nem kedveli.
Róza néni az ilyenkor szokásos kérdésre azt válaszolja: a hosszú élet titka a nyugalom és a derű. Azt mondja, hogy szerinte minden nehézségen, illetve butaságon egyszerűen csak nevetni kell…
 
 
Százötven eltelt esztendőre emlékeztek Kompolton

Százötven esztendővel ezelőtt, 1858. szeptember 8-án a Kisboldogasszony tiszteletére szentelték fel Kompolt római katolikus templomát, amely az egri érsekség támogatásával épült fel.

Százötven eltelt esztendőre emlékeztek KompoltonElőtte csak egy 1720-as kápolnát említenek a történelemkönyvek, ami később szűknek bizonyult. A százötven éves új templom felszentelésére vasárnap ünnepi szentmisével emlékeztek a sváb gyökerekkel rendelkező településen.
A római katolikus egyházközség által szervezett esemény díszvendége az évizedek óta Németországban, Münchenben élő dr. Cserháti Ferenc, a határon túli magyarok püspöke volt. Elhangzott: a templom tetőszerkezete a falut sújtó 1868-as tűzvészben kigyulladt, adományokból, kölcsönökből 1870-re fejeződött be a helyreállítás. Legutoljára 2007-ben újították fel, ez a munka az idén tavasszal elhunyt kápolnai esperes, Nagy Béla nevéhez fűződik.
Balázs Zoltán polgármester az ünnepségen arról beszélt, hogy a német származásuk miatt meghurcolt helybéliek számára a templom volt a menedék. Ez a hely erősíti a közösséget, a svábok és a magyarok kapcsolatát. Dr. Cserháti Ferenc ezt azzal egészítette ki, hogy az összefogásnak Isten is részese.

A hivatkozásra kattintva megtekintheti az eseményen készült felvételeket.

Forrás: http://heol.hu

 
Vendégségben Nagyúton
A nagyúti Nyugdíjas Klub meghívására a Kompolti Nyugdíjasok Egyesülete Nagyútra látogatott.  Pavlenka Istvánné és Fülöpné Bata Mónika – a két idősügyi szervezet vezetője- már nem először szervezett találkozót az aktív szépkorúakat tömörítő csoport számára.
 
Éppen ezért örömmel fogadták a kompoltiak a meghívást, hiszen a korábbi találkozások folyamán már megismerkedtek egymással. Az előző összejövetelek kedélyes beszélgetései, nosztalgiázásai, a közös ének és tánc teremtette nagyszerű hangulat kellemes emléke megalapozta az újabb találkozások barátságos légkörét.

Bővebben...
 
Ismét kezükben tarthatják Kompolt hírmondóját, a Közhírré Tétetik legújabb számát.
Tisztelt Olvasók! 
 
 
Tisztelt Olvasók!Az újságban az eltelt több, mint egy esztendő történéseit foglaltuk össze. Vélhetően mindenki talál benne érdeklődésének megfelelő olvasnivalót, az anyagok összeválogatásánál legalábbis ez a törekvés vezetett bennünket.
 
Fontos feladatok előtt állunk. Talán végre sikerül a szennyvízhálózat kiépítéséhez pályázati támogatást nyerni, s egy új óvoda is fontos lenne a település picinyeinek számára. A korábbi, több százmillió forintos nagyságrendű pályázati támogatások mind a fejlődést szolgálták, szeretnénk most is komoly összeghez jutni.  
Tavaly augusztus 20-án a Magyar Köztársaság Érdemkeresztjének Bronz Fokozatát vehettem át Sólyom László köztársasági elnöktől. Az indoklásban az szerepelt, hogy a vidékfejlesztésben, a községek fejlesztésében végzett kiemelkedő munkámat, példamutató helytállásomat ismerik el. Úgy gondolom, én csupán azt a feladatot végeztem, amelyre az Önök jóvoltából faluvezetőként újabb négy esztendőre szóló megbízást kaptam. Önök nélkül nem sikerülhetett volna, így ismét arra kérem a falu lakosságát, hogy továbbra is gondolkodjunk és cselekedjünk együtt, ezáltal mindannyian gazdagodhatunk.
Véget ért a tanítás, a gyermekek vakációznak, tombol a nyár, itt a pihenés időszaka. Legyen ez a jól megérdemelt szabadság idő a feltöltődésre, a kikapcsolódásra, hiszen a munkát folytatnunk kell. Együtt, egymásért!
 
Tisztelettel: Balázs Zoltán
polgármester
 
Ha kellett, gépet szerelt a tudós igazgató

Dr. Szalai György nyolcvanesztendős

Ha kellett, gépet szerelt a tudós igazgatóA kompolti Fleischmann Rudolf Kutatóintézetnek huszonhat évig volt az igazgatója dr. Szalai György. A nyolcvanesztendős tudós, mindenki Gyuri bácsija jó egészségnek örvend, és pontosan emlékszik az eltelt évtizedekre, így hát most tőle halljuk az „önéletrajzát”.

– 1928-ban születtem Hevesen, egy háromgyermekes családba. Édesapám szőlőkezelő pincemester volt, míg édesanyám háztartásbeliként vigyázta otthonunkat. Az elemi iskola elvégzése után a jászapáti gimnáziumban tanultam. A II. világháborút követően nagyon nehéz helyzetbe kerültek az emberek, óriási volt az infláció, 21 ezer pengőért adtak vonatjegyet, de a visszaútra már ennek a többszörösét is elkérték pár óra elteltével – mondta derűsen Gyuri bácsi. – 1946-ot írtunk, amikor végzős lettem. Az érettségi vizsgáért két liter étolajat és húsz tojást kellett vinni. Hiába volt a bizonyítvány a kezembem, álláshoz jutni szinte lehetetlennek bizonyult. 1947-ben Budapestre kerültem a Táncsics Kollégiumba és kitanultam a villanyszerelő mesterséget. Itt csak szakmai tárgyakat oktattak, egy évvel később komoly mester lettem. 

Bővebben...
 
Kompolti egyperces
Kompolti egypercesA számozott sorok helyes megfejtése esetén a színezett sorban a kompolti templom főoltárkép festőjének neve lesz olvasható. A megfejtéseket a 3356 Kompolt, Kápolnai út 2/a címre beküldők között értékes nyeremények kerülnek kisorsolásra.

1. 1750-ben építetett kasélyt Kompolton a régi apátság romjaiból (gróf Grassalkovich …..)
2. Az egykori szemétgödör helyére épült 2006-ban
3. Fleischmann Rudolf világhírű növénynemesítő egyik elismert kukoricafajtájának neve (….. lófogú)
4. Ennek a szentnek a napján tartják Kompolton a kisbúcsút. Szobra a mellékoltáron áll.
5. A Kísérleti Intézet egyik alapítója volt (Székács ……)
6. Kompolt község címermadara
7. Kompolton is átfolyik.

Készítette: Blahó László 

 
Pörge E. Sándor - Győry Éva - Elektronikus levelek a Nagymamának és a Nagymamától (részlet)
Aranyos Unokám!

Pörge E. Sándor  Győry Éva - Elektronikus levelek a Nagymamának és a Nagymamától (részlet)Nagyanyád, 65 évesen ismét tanulásra adta a fejét.

Mónika, az itteni Idősek Klubjának vezetője számítógépes tanfolyamot tart az érdeklődő nyugdíjasoknak.Egyelőre négyen tanulunk: a 75 éves Tóth András tanár úr, Sándor József, a méhész és költő, a felesége Erzsike, no meg jómagam. Mi képviseljük a hatvanas korosztályt.

 
Aranyos Nyulacskám!

Most, hogy már tudok?? e-mailt küldeni neked, meg mellékleteket is próbálok csatolni hozzá, tudunk levelezni. Az én jelenlegi e-mail címem: Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez. Erre írd a leveleidet, Mama jeligére, így én másnap megkapom. Láthatod a mellékelt képen is milyen figyelemmel nézzük a gépet.
 
Szia kedves Mama!
 
Tudom, hogy lassan már egy hete írtál nekem levelet, és sajnos még mindig nem sikerült rá válaszolnom. Na, majd most...
Egyébként pedig, ha nem válaszolok, az nem azért van, mert... tudod. Írj nyugodtan, mindenképpen elolvasom a leveledet, csak nem biztos, hogy egyből reagálok rá. De igyekszem, csak tudod, mostanában nem sok időt töltök a gép előtt.
Anyu meg a számítógép... 65 különböző dolog. Neki annyira nincs ehhez érzéke, hogy már ott elbukik a dolog, hogy ránéz a monitorra.
Bővebben...
 
Könyvajánló
A Kompolti Nyugdíjasok Egyesülete az elmúlt hónapokban két könyvet jelentetett meg. Elsőként Sándor József verseskötetét, melynek címe „Az első harminckettő”.  A versekhez Sovágó Csaba készített grafikákat.

Nem sokkal a verseskötet megjelenése után Pörge E. Sándor – Győry Éva: Elektronikus levelek a Nagymamának és a Nagymamától című könyv is kiadásra került, amelyben egy nagymama és unokája levelezését követhetjük nyomon.
Az alábbiakban egy kis ízelítőt közlünk a könyvekből, amelyek megvásárolhatók Egyesületünk székhelyén (Kompolt, Széchenyi út 16.), a Gondozási Központban.

KönyvajánlóSándor József - Nincs annál szebb

Nincs annál szebb, hidd el,
Mikor madárfüttyel
Köszönt rád a reggel.
Mikor a napsugár szelíden simogat,
Egy enyhe fuvallat borzolja hajadat.

Nincs annál szebb, hidd el,
Mikor virágillat
Csábít ki a kertbe.
Mikor a napsugár harmatos fűn csillan,
Hűs vizű patakba követ dobsz és csobban.

Nincs annál szebb, hidd el,
Mikor lepke libben
A virágos réten.
Totyogó gyermeked üldözi kacagva,
Megbotlik, pityereg, s szalad a karodba.

Nincs annál szebb, hidd el,
Mikor harang kondul
Kinn az esti csendben.
Megpihensz mélázva, figyelve az eget,
Csillagot keresve hallgatod a csendet.

Nincs annál szebb, hidd el,
Mikor levél zizzen
A dér lepte fákon.
Csúf sötét fellegek száguldanak az égen,
Varjú hívja párját a kavargó szélben.
 
Nincs annál szebb, hidd el,
Ha reszkető kezed
Megsimítja fejét.
Sok év múlva talán, e percre gondolva,
Egy csillogó könnycsepp hagyja el a szemét.

2007. május 8.
 
Az iskolából minden végzőst felvettek - Kulturális rendezvények, versenyek, táborok
Az elmúlt tanévtől Kompolt és Nagyút önkormányzati társulásában működtetett, körülbelül háromszázötven gyermek által látogatott általános iskolát 2006-ban újították fel, azóta pedig más változás is történt.
 
Az iskolából minden végzőst felvettek - Kulturális rendezvények, versenyek, táborok Mivel az óvoda konyhája megszűnt, az iskolai konyhát körülbelül kétmillió forintos beruházással át kellett alakítani, s most innen látják el az ovis és az iskolás gyerekeket, valamint az étkeztetést igénybe vevő idős embereket is – mondta érdeklődésünkre Bata Dénes, az oktatási intézmény igazgatója. Hozzátette: a költségvetési racionalizálással hat és fél álláshely szűnt meg náluk, az eltávozottak közül hárman nyugdíjba vonultak.
Kompolton működik a tiszabábolnai székhelyű Líra Zeneiskola helyi tagozata. A kínálatban eddig zongora, hegedű és a fúvós hangszerek szerepeltek, újdonságnak számít a palettán a gitároktatás. Bata Dénes szavai szerint a zenei képzés iránt hatvan-hetven diák érdeklődik. Ugyancsak sikeres a Wolf Tánciskola, ahová alsósok, felsősök, de még középiskolások is járnak. A moderntánc-csoport sok országos versenyen megfordul, általában dobogós helyeken végeznek.
Az idén is számos kulturális rendezvénynek adott helyet az intézmény – hangsúlyozta az igazgató. Kihelyezett előadást tartott az egri Harlekin Bábszínház, rendhagyó irodalomórára várta a gyerekeket Horváth Ferenc színművész, s fellépett például Bodnár Attila és Papp Rita is. Sok tanulónak van bérlete a megyeszékhelyi Gárdonyi Géza Színházba, szervezett keretekben látogatják az előadásokat.
 
Bővebben...
 
Egyesületben a községi nyugdíjasok - Mozgalmas élet, programok, múltidéző teadélutánok
Az elmúlt év nyaráig klub keretében találkoztak egymással rendszeresen a kompolti idősek, majd a szervezeti formában átalakulás következett be: létrejött a Kompolti Nyugdíjasok Egyesülete.
 
Így immár jóval több pályázati lehetőség nyílott meg előttük, különféle támogatásokat szerezhetnek, a beszedett tagdíjakból pedig fedezhetik a pályázatoknál megkívánt saját erőt – tudtuk meg Nagy Imrénétől, az egyesület vezetőségi tagjától. Persze már a klub is jól működött, az egyesület pedig folytatja a hagyományokat. Mozgalmas az élet, közös névnapokat ünnepelnek, együtt kirándulnak, járnak színházba és kiállításokra a tagok. Megfordultak a budapesti Operettszínházban és az egri Munkácsy-tárlaton is.

Bővebben...
 
A hosszú élet titka a nyugalom és a derű

Kompolt legidősebb lakója októberben lesz százéves.

A hosszú élet titka a nyugalom és a derűKompolt legidősebb lakója az októberben a századik születésnapját ünneplő Kiss Sándorné Tóth Róza. A nénit arról kérdeztük, hogy miként telt el az egy évszázadnyi idő, a több mint harminchatezer nap?

Tóth Róza cselédszülők gyermekeként jött a világra 1908. október 2-án Kálban. Négy gyermek nevelkedett a családban, közülük ketten örökölték a hosszú életet, Róza néni és húga, aki nemrégiben, 94 éves korában hunyt el. Róza néni fiatal leányként ott volt a kápolnai földosztásnál, ahol Károlyi Mihály a nép között felparcellázta birtokait, az ő családja is tíz hold földdel lett gazdagabb a gróf jóvoltából. Látta az I. világháború sérültjeit, az őszirózsás forradalmat. Amikor kitört a II. világháború, férjét, Kiss Sándort munkaszolgálatra vitték, így négy gyermekkel maradt magára a tanyán, ahol éltek. Rózsa, Sándor, Klári és Teréz kevés emléket őriz azokból az időkből, ám Róza néni emlékeiben tisztán élnek az orosz katonák által elkövetett gaztettek. Ő maga is csak a szomszédok segítségének köszönheti, hogy nem esett áldozatul.
A háborúból visszatért férjjel együtt foglalatoskodtak a földeken, állatokat is tartottak, tehén, disznó, liba, kacsa, pulyka adott meglehetősen sok munkát mind a felnőtteknek, mind pedig a gyermekeknek. Az idős hölgy gyermekkorában nem tanult meg írni, mert a tanya igen messze esett az iskolától, így telente a férje segítségével sajátította el a betűvetés és az olvasás tudományát.
Bővebben...
 
Közösségi házat vagy klubhelyiséget szeretnének a kompolti romák

Közösségi házat vagy klubhelyiséget szeretnének a kompolti romák - A tanulás lehet az egyetlen esélyük

Kompolton 1994 óta működik a Roma Kisebbségi Önkormányzat. Keimer Adolf 1998-tól képviselőként már részt vett a munkájukban, míg két évvel ezelőtt bizalmat szavaztak neki, így ő lett a vezetőjük. Keimer szerint négyszáz-ötszáz fős roma etnikum él Kompolton, bár legutóbb alig ötvenen vallották magukat cigánynak. 

Bővebben...
 
Testvérkapcsolatot szeretnének - Hat éve működik a német önkormányzat
Tíz évvel ezelőtt, 1998-ban vetődött fel először a német kisebbségi önkormányzat megalakításának gondolata a sváb gyökerekkel rendelkező Kompolton.
 
Későn, mert ekkor sajnos „kicsúsztak az időből” a választásokra vonatkozó jogszabályok értelmében, így végül 2002-ben valósulhatott meg az ötlet. Akkor már több, mint ötvenen vetették fel magukat a német kisebbségi névjegyzékbe. Azóta, immár hat esztendeje létezik az öttagú testület, amelynek elnöke Vízkeleti György.

Bővebben...
 
Példaértékű idősgondozás Kompolton - Jó helyre került az idősbarát önkormányzat díja

Fülöpné Bata Mónika, a kompolti Gondozási Központ vezetője immáron ötödik esztendeje gondoskodik munkatársaival együtt a település időseinek ellátásáról. Szavai szerint a kompolti nyugdíjas korosztály szociális ellátására vállalkoztak.

Ennek keretében biztosítanak például étkeztetést, amit negyvenegyen vesznek igénybe. A házi segítségnyújtás huszonnégy főnek ad biztonságot, míg az idősek nappali ellátását huszonöten igénylik.
– A faluban a legtöbben ezeket az ellátási formákat ismerik, de számos más területen is szívesen segítünk – folytatta Mónika. – A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy egyre nagyobb a szükség az idősekkel való törődésre.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 Következő > Utolsó >>

Találatok 76 - 90 / 114

 
 
© 2018 www.kompolt.hu
Joomla! egy GNU/GPL Licensz alatt kiadott szabad szoftver
IT-Nav Hungary :: Online marketing :: Webdesign :: Honlap fejlesztés :: Webáruház készítés :: Tárhely :: Domain név bejegyzés :: SharePoint