Legfrissebb hírek


Ma 2018. szeptember 24. hétfő, Gellért és Mercédesz napja van.

Szennyvízberuházás hírei
Főmenü
Kezdőlap
Településünkről
Helyi Önkormányzat
Intézményeink
Video
Civil szervezetek
Dokumentumtár
Fleischmann örökség - emlékszoba
Szennyvízberuházás hírei
Kompolti Polgárőr Egyesület
Gyermekkertész Óvoda Kompolt - Nagyút
Elérhetőségek
Közhírré tétetik...
Linkek
Partnereink
Önkormányzat
Közadatkereső
Képviselő testület
Közérdekű adatok
Ügyintézés
Bizottságok
Elérhetőségek
Általános Nyomtatványkitöltő Program (ÁNYK) telepítése
Nyilvántartások
Polgári peres elektronikus formanyomtatványok
Tárhely Eger, Online marketing Eger, Webfejlesztés Eger, SharePoint Eger, Weblap készítés Eger, Honlap készítés Eger, Webáruház készítés Eger, Webdesign Eger, akadálymentesítés, akadálymentes honlap, akadálymentes weblap, weblap sablon, honlap sablon, honlap sablonok Pécs állás, állás Pécsen, Pécs munka. Eger állás, állás Egerben, Eger munka egerapro.hu PapaAllas.hu OzdAllas.hu SiofokAllas.hu Blogunk szakmai témákban frissül: álláskeresésről, szálláshelyekről, érdekességekről olvashat az IzesBorokHaza.hu blogon! salgotarjanallas.hu gyongyosallas.hu kupon EsztergomAllas.hu BajaAllas.hu KaposvarAllas.hu SzekszardAllas.hu GodolloAllas.hu SzolnokAllas.hu hírlevél PecsAllas.hu
Közadattár
Magyar Államkincstár
Sablonválasztó
kompolt
Káli szennyvízelvezetési agglomeráció csatornázása és szennyvíztisztítása KEOP-7-1.2.0.-2008.0189
Google PageRank

 


Kezdőlap

Együtt a környezetünk megóvásáért!
Tisztelt Ingatlantulajdonosok!

Tisztelt káli, kompolti, kápolnai, tófalui, aldebrői, feldebrői lakosok!

Ma már községeink lakói számára is szinte elképzelhetetlen, hogy ne vízöblítéses WC-t használjanak és korszerű fürdőszobákat, konyhákat alakítsanak ki. Ehhez igazodva az ellátó rendszereket, a csatornák is úgy kell kiépíteni, hogy a településeken keletkező szennyvizet minél előbb összegyűjtsék és lehetőleg egy korszerű szennyvíztisztítóba szállítsák, ott tisztítsák, ártalmatlanítsák, hogy ezzel is tudatosan óvjuk környezetünket.
Egy magyarországi háztartásban naponta átlagosan fejenként legalább 100 liter vizet használunk el. Megdöbbentőbb a kép, ha belegondolunk, hogy mindez nagyon értékes ivóvízzel történik és a keletkezett szennyvíz megfelelő elvezetése, tisztítása, ártalmatlanítása csak nagyon korszerű technológiával oldható meg.

A szép és pótolhatatlan - a jövő nemzedéke számára is felelőséggel megőrzendő - természeti értékeink, környezetünk megóvására, illetve a talajvíz és az ivóvízbázis elszennyeződésének megakadályozására, Kál, Kompolt, Kápolna, Tófalu, Aldebrő és Feldebrő községek példaértékű összefogással társulást hoztak létre, a hat település szennyvízcsatorna rendszerének kiépítésére, a szennyvíztisztítás megvalósítására.

A megvalósuló projekt várható összköltsége több mint három és félmilliárd forint, amiből csak tizenöt százalékot kell a hat település önkormányzatának finanszírozni, a többit az Európai Unió és a Magyar Állam biztosítja.

A hatékony, sikeres szervező és szakmai munka eredményeként a hatóságok, az illetékes kormányzati szervek a projektet megvalósításra érdemesnek ítélték, így a további operatív, tervezői stb. előkészítési folyamatra 63.166.666,-Ft költségkeretet fogadtak el, amely a 2009. február 5-én aláírt szerződésben került rögzítésre.
Most ennek az előkészítésnek a munkái vannak folyamatban, majd ezek befejezésével – várhatóan a nyár végén – kerülnek benyújtásra a Környezetvédelmi Minisztérium Fejlesztési Igazgatóságára felülvizsgálatra, minőségellenőrzésre, majd párhónap múlva a Biráló Bizottság elé, és ha minden fennakadás nélkül folytatható a projekt, akkor ez év végén, de lassúbb esetben legkésőbb 2010 első negyedévében megindulhat a kivitelezés.

A térségünkben megvalósuló legjelentősebb környezetvédelmi beruházás lehetővé teszi, hogy a hat településen megszűnjön a drága szippantós szennyvízszállítás, sokszor a mai állapotokhoz köthető bűzhatás, sőt a lakosság részéről is megspórolható a csatornázatlan területeket, a bekötés nélküli háztartásokat sújtó talajterhelési díj.

A projekt megvalósulása érdekében a gesztor – szervező – jogú státuszú szerepet Kompolt község Önkormányzata vállalta magára.

Az összefogás abban is megnyilvánul a jövőben, hogy a projekttel kapcsolatos, a lakosságot érintő információkról a hat település lakossága egységes tájékoztatást kap.

Bízunk abban, hogy mindenki megérti a beruházásnak a jelentőségét, hogy kiemelkedő eredménynek számít, hogy térségünkben ez a projekt valóra válhat, gyermekeink, a jövő nemzedéke érdekében is.

Bízva a hat település lakosságának és önkormányzatainak további jó együttműködésében, tisztelettel:

Tompa Vilmos Balázs Zoltán Dr. Berecz Kálmán Kerek József Farkas László Márton Gecse Mihály Gábor
polgármester polgármester polgármester polgármester polgármester polgármester
Kál Kompolt Kápolna Tófalu Aldebrő Feldebrő
Együtt a környezetünk megóvásáért!
 
Nem tört meg a fejlesztések lendülete KOMPOLT Új beruházások a községben

Nem tört meg a fejlesztések lendülete KOMPOLT Új beruházások a községben: óvoda, úthálózat, szennyvíz

Az idei évben is folytatódnak a fejlesztések Kompolton. Már az előző ciklusban komoly előrelépést jelentett a ravatalozó, az egészségház, az idősek otthona, az orvosi rendelő és az általános iskola felújítása.


Balázs Zoltán polgármester szavai szerint a mostani ciklus közepén örömmel jelenthető ki: sikerült megtartani azt az ígéretet, hogy a korábbi lendülettel és nagyságrendben fejlesztik tovább a települést. 2006. októberében már a választás másnapján útrekonstrukció kezdődött a községben, nem feledkeztek meg az intézményi beruházásokról és átadhatták a közel százmillió forintos költséggel megépített új faluházat. Most pedig, úgy tűnik, egy régi álom válhat valóra: a koros, több, mint százesztendős, nagyon rossz állapotú óvodaépület helyett egy újat építhetnek az Észak-Magyarországi Regionális Operatív Program (ÉMOP) keretéből elnyert 230 millió forintos pályázati támogatás segítségével.

Ide a jelenlegi iskola mellé, az iskola kertjébe, épülhet meg az új Óvoda, így egy oktatási centrum jön létre.

Ide a jelenlegi iskola mellé, az iskola kertjébe, épülhet meg az új Óvoda, így egy oktatási centrum jön létre.

Bővebben...
 
Százhatvanmillió utakra - PÁLYÁZAT Közbeszerzés után nyáron kezdik a munkát
Százhatvanmillió utakra - PÁLYÁZAT Közbeszerzés után nyáron kezdik a munkátTervezett, több, mint 160 millió forintos útberuházásához kilencven százalékos pályázati támogatást nyert el a minap Kompolt önkormányzata.

Mint azt hírül adtuk, jelentős összegek odaítéléséről határozott Miskolcon megtartott múlt pénteki ülésén az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács (ÉMRFT). A vidékfejlesztési programot kiegészítő településfejlesztési pályázatok lehetősége kapcsán Heves megyében közel 906,5 millió forintot nyújtanak segítségként, összesen több mint egymilliárd forint értékű munkálatokhoz. A füzesabonyi térségből több önkormányzat is sikeresen szerepelt: útrekonstrukció címén több mint 44,7 millióban részesül Mezőszemere, Demjénben a művelődési ház bővítésére, útfejlesztésre 139,5 millió támogatást adott az ÉMRFT. A legnagyobb „szelet” Kompoltnak jutott, a falu az úthálózatának jobbá tételéhez csaknem 146 millió forintot kapott.
A felvételen egy régebbi útberuházás kivitelezése látható.
Bővebben...
 
"Rajtunk a világ szeme" ÖSSZEFOGÁS Szennyvízberuházás több, mint négymilliárdért
Régi álom válhat valóra a Tarna mentén: pályázati támogatással végre kiépülhet a szennyvízcsatorna-hálózat.

Rénes-Sziráki

A Környezetvédelmi és Energetikai Operatív Program (KEOP) keretén belül valósul meg a "Káli szennyvízelvezetési agglomeráció csatornázása és szennyvíztisztítása" elnevezésű, hat Heves megyei települést, Kált, Kápolnát, Kompoltot, Aldebrőt, Feldebrőt és Tófalut érintő projekt. A bruttó mintegy 4,3 milliárd forintos fejlesztés magában foglalja az említett hat község csatornahálózatának kiépítését, illetve Kálban, a Tarna folyó partján egy tisztítómű létesítését.
 
A régóta tervezett beruházás előkészítésére a kétfordulós pályázat első fordulójában csaknem 54 millió forintot nyert el a társulás. A támogatás az előkészítő munkálatok 63 millió forintos nettó összköltségének 85 százalékát teszi ki. A pénzt még ebben az esztendőben tanulmányokra, tervekre, költséghaszon-elemzésekre, engedélyek beszerzésére kell fordítani. Nagy könnyebbséget jelent, hogy a társulás a legfontosabbat, a vízjogi létesítési engedélyt már korábban megkapta. Az előkészítést követően, a második fordulóban zajlik majd a kivitelezés, amelyhez szintén 85 százalékos támogatás várható, s amely 2012 decemberében fejeződik be.
A társulásban gesztori szerepet vállaló Kompolt polgármestere, Balázs Zoltán elmondása szerint a beruházás azért is rendkívüli fontosságú az érintett települések számára, mert túlnyomórészt veszélyeztetett, sérülékeny ivóvízbázison fekszenek. A vizsgálatok azt mutatják, hogy ez a vízbázis sajnos részben már szennyezett, ezért tisztítani kell az ivóvizet. A polgármester kiemelte azt is, hogy a kivitelezési munkálatokhoz helyi vállalkozások segítségét szeretnék igénybe venni és a közmunkaprogramba is bekapcsolják a csatornázást, így munkahelyeket teremtenek.
 
Bővebben...
 
Köszönet a segítőknek
Általában az emberek a faluban csak úgy emlegetik őket "az ebédhordók" ők, akik a Gondozási Központokban végzik munkájukat szerte az országban falvakban és városokban egyaránt., legtöbben érettségizettek, s egészségügyi szakmai végzettséggel rendelkeznek. Ápolnak, fürösztenek, tisztába tesznek, masszíroznak, tornáztatnak, takarítanak, bevásárolnak, gyógyszert váltanak ki, és beszélgetnek jó szóval , bíztatással az idős, beteg, elesett, béna emberekkel, és segítenek fizikailag és lelkileg egyaránt talpon maradni.

Szeretném a saját esetemmel bemutatni az ő áldozatkész munkájukat.  Köszönet érte.
2004-ben költöztem Kompoltra, és szerencsétlenségemre mindjárt, még a kipakolás előtt darabosra tört a jobb csuklóm, műtétre szorultam. Amikor a mentősök hazahoztak, és letettek a szobában, iszonyú rémület fogott el: mi lesz velem?? A kislányom 100 km-re lakik,  dolgozik, nem tud szabadságot kivenni stb.
A helyi Gondozási Központhoz fordultam segítségért. Még aznap meglátogattak, segítettek a fürdésben, megágyaztak, bevásároltak, orvossal beszéltek, kiváltották a gyógyszereimet, másnaptól már hozták a meleg, ízletes ebédet is. És ez sajnos több-kevesebb változással ma is így van, mert időközben daganatos beteg lettem. Rendszeresen látogatott a kórházban Fülöpné Bata Mónika, s nemcsak arra volt gondja, hogy tiszta pizsamám, törülközőm legyen, hanem tartotta bennem a lelket, amikor én már feladtam. Nagyon lassan gyógyultam a műtét után. Hogy az a nehéz feladat eredményes volt, bizonyítja, hogy élek, itt vagyok és újra részt tudok venni a nyugdíjasok   egyesületének összejövetelein, tevékenységében. Mindezt az úgynevezett ebédhordóknak köszönhetem. Ezúton szeretnék nehéz munkájukhoz sikereket kívánni, lelkükben maradjanak ilyen erősek, derűsek, kedvesek, s ne keserítse el őket egy-egy sikertelenség. Magánéletükben pedig jó egészséget, sok örömet és áldott, békés karácsonyi ünnepeket.

Jávor Gézáné
 
Derűs századik esztendő

A település legidősebb lakója ma is igen tevékeny. Kompolt legidősebb lakója a századik születésnapját ünneplő Kiss Sándorné Tóth Róza. Cselédszülők gyermekeként jött a világra még az elmúlt század elején, pontosabban 1908. október 2-án Kálban.

Derűs századik esztendőA nénit Akácos úti otthonában szombaton mások mellett Balázs Zoltán polgármester, valamint Fülöpné Bata Mónika, a gondozási központ vezetője köszöntötte az igazán rendkívüli nap alkalmából. A helyi óvodások egy rövid, de nagyon szép műsorral kedveskedtek neki. A polgármester pedig a kompolti önkormányzat nevében többek között a következőket hangsúlyozta a bensőséges eseményen: mint köztudott, ez a hónap az idősek hónapja, ezért október kilencedikén csütörtökön minden, a településen élő szépkorú embert meghívnak egy zenés, vidám műsoros délutánra az általános iskola tornacsarnokába. Balázs Zoltán számára külön megtiszteltetés, hogy Kompolt legidősebb polgárát szermélyesen is felköszönthette. Róza néni egészsége a szokásos időskori bajoktól eltekintve ma is kiválónak mondható, nagy szerencséjére kórházban csupán egyetlen napot töltött életének száz esztendeje alatt. Még ma is aktív, tevékeny a saját kertjében, a lakásában. Kiderült róla az is, hogy szívesen olvas, szereti a természetről szóló írásokat, de gyakran akad kezébe az imakönyv, vagy rózsafüzérét morzsolgatva imádkozik Megváltójához. A katolikus rádió sokszor szól az otthonában, ugyanakkor a televíziót különösebben nem kedveli.
Róza néni az ilyenkor szokásos kérdésre azt válaszolja: a hosszú élet titka a nyugalom és a derű. Azt mondja, hogy szerinte minden nehézségen, illetve butaságon egyszerűen csak nevetni kell…
 
 
Százötven eltelt esztendőre emlékeztek Kompolton

Százötven esztendővel ezelőtt, 1858. szeptember 8-án a Kisboldogasszony tiszteletére szentelték fel Kompolt római katolikus templomát, amely az egri érsekség támogatásával épült fel.

Százötven eltelt esztendőre emlékeztek KompoltonElőtte csak egy 1720-as kápolnát említenek a történelemkönyvek, ami később szűknek bizonyult. A százötven éves új templom felszentelésére vasárnap ünnepi szentmisével emlékeztek a sváb gyökerekkel rendelkező településen.
A római katolikus egyházközség által szervezett esemény díszvendége az évizedek óta Németországban, Münchenben élő dr. Cserháti Ferenc, a határon túli magyarok püspöke volt. Elhangzott: a templom tetőszerkezete a falut sújtó 1868-as tűzvészben kigyulladt, adományokból, kölcsönökből 1870-re fejeződött be a helyreállítás. Legutoljára 2007-ben újították fel, ez a munka az idén tavasszal elhunyt kápolnai esperes, Nagy Béla nevéhez fűződik.
Balázs Zoltán polgármester az ünnepségen arról beszélt, hogy a német származásuk miatt meghurcolt helybéliek számára a templom volt a menedék. Ez a hely erősíti a közösséget, a svábok és a magyarok kapcsolatát. Dr. Cserháti Ferenc ezt azzal egészítette ki, hogy az összefogásnak Isten is részese.

A hivatkozásra kattintva megtekintheti az eseményen készült felvételeket.

Forrás: http://heol.hu

 
Vendégségben Nagyúton
A nagyúti Nyugdíjas Klub meghívására a Kompolti Nyugdíjasok Egyesülete Nagyútra látogatott.  Pavlenka Istvánné és Fülöpné Bata Mónika – a két idősügyi szervezet vezetője- már nem először szervezett találkozót az aktív szépkorúakat tömörítő csoport számára.
 
Éppen ezért örömmel fogadták a kompoltiak a meghívást, hiszen a korábbi találkozások folyamán már megismerkedtek egymással. Az előző összejövetelek kedélyes beszélgetései, nosztalgiázásai, a közös ének és tánc teremtette nagyszerű hangulat kellemes emléke megalapozta az újabb találkozások barátságos légkörét.

Bővebben...
 
Ismét kezükben tarthatják Kompolt hírmondóját, a Közhírré Tétetik legújabb számát.
Tisztelt Olvasók! 
 
 
Tisztelt Olvasók!Az újságban az eltelt több, mint egy esztendő történéseit foglaltuk össze. Vélhetően mindenki talál benne érdeklődésének megfelelő olvasnivalót, az anyagok összeválogatásánál legalábbis ez a törekvés vezetett bennünket.
 
Fontos feladatok előtt állunk. Talán végre sikerül a szennyvízhálózat kiépítéséhez pályázati támogatást nyerni, s egy új óvoda is fontos lenne a település picinyeinek számára. A korábbi, több százmillió forintos nagyságrendű pályázati támogatások mind a fejlődést szolgálták, szeretnénk most is komoly összeghez jutni.  
Tavaly augusztus 20-án a Magyar Köztársaság Érdemkeresztjének Bronz Fokozatát vehettem át Sólyom László köztársasági elnöktől. Az indoklásban az szerepelt, hogy a vidékfejlesztésben, a községek fejlesztésében végzett kiemelkedő munkámat, példamutató helytállásomat ismerik el. Úgy gondolom, én csupán azt a feladatot végeztem, amelyre az Önök jóvoltából faluvezetőként újabb négy esztendőre szóló megbízást kaptam. Önök nélkül nem sikerülhetett volna, így ismét arra kérem a falu lakosságát, hogy továbbra is gondolkodjunk és cselekedjünk együtt, ezáltal mindannyian gazdagodhatunk.
Véget ért a tanítás, a gyermekek vakációznak, tombol a nyár, itt a pihenés időszaka. Legyen ez a jól megérdemelt szabadság idő a feltöltődésre, a kikapcsolódásra, hiszen a munkát folytatnunk kell. Együtt, egymásért!
 
Tisztelettel: Balázs Zoltán
polgármester
 
Ha kellett, gépet szerelt a tudós igazgató

Dr. Szalai György nyolcvanesztendős

Ha kellett, gépet szerelt a tudós igazgatóA kompolti Fleischmann Rudolf Kutatóintézetnek huszonhat évig volt az igazgatója dr. Szalai György. A nyolcvanesztendős tudós, mindenki Gyuri bácsija jó egészségnek örvend, és pontosan emlékszik az eltelt évtizedekre, így hát most tőle halljuk az „önéletrajzát”.

– 1928-ban születtem Hevesen, egy háromgyermekes családba. Édesapám szőlőkezelő pincemester volt, míg édesanyám háztartásbeliként vigyázta otthonunkat. Az elemi iskola elvégzése után a jászapáti gimnáziumban tanultam. A II. világháborút követően nagyon nehéz helyzetbe kerültek az emberek, óriási volt az infláció, 21 ezer pengőért adtak vonatjegyet, de a visszaútra már ennek a többszörösét is elkérték pár óra elteltével – mondta derűsen Gyuri bácsi. – 1946-ot írtunk, amikor végzős lettem. Az érettségi vizsgáért két liter étolajat és húsz tojást kellett vinni. Hiába volt a bizonyítvány a kezembem, álláshoz jutni szinte lehetetlennek bizonyult. 1947-ben Budapestre kerültem a Táncsics Kollégiumba és kitanultam a villanyszerelő mesterséget. Itt csak szakmai tárgyakat oktattak, egy évvel később komoly mester lettem. 

Bővebben...
 
Kompolti egyperces
Kompolti egypercesA számozott sorok helyes megfejtése esetén a színezett sorban a kompolti templom főoltárkép festőjének neve lesz olvasható. A megfejtéseket a 3356 Kompolt, Kápolnai út 2/a címre beküldők között értékes nyeremények kerülnek kisorsolásra.

1. 1750-ben építetett kasélyt Kompolton a régi apátság romjaiból (gróf Grassalkovich …..)
2. Az egykori szemétgödör helyére épült 2006-ban
3. Fleischmann Rudolf világhírű növénynemesítő egyik elismert kukoricafajtájának neve (….. lófogú)
4. Ennek a szentnek a napján tartják Kompolton a kisbúcsút. Szobra a mellékoltáron áll.
5. A Kísérleti Intézet egyik alapítója volt (Székács ……)
6. Kompolt község címermadara
7. Kompolton is átfolyik.

Készítette: Blahó László 

 
Pörge E. Sándor - Győry Éva - Elektronikus levelek a Nagymamának és a Nagymamától (részlet)
Aranyos Unokám!

Pörge E. Sándor  Győry Éva - Elektronikus levelek a Nagymamának és a Nagymamától (részlet)Nagyanyád, 65 évesen ismét tanulásra adta a fejét.

Mónika, az itteni Idősek Klubjának vezetője számítógépes tanfolyamot tart az érdeklődő nyugdíjasoknak.Egyelőre négyen tanulunk: a 75 éves Tóth András tanár úr, Sándor József, a méhész és költő, a felesége Erzsike, no meg jómagam. Mi képviseljük a hatvanas korosztályt.

 
Aranyos Nyulacskám!

Most, hogy már tudok?? e-mailt küldeni neked, meg mellékleteket is próbálok csatolni hozzá, tudunk levelezni. Az én jelenlegi e-mail címem: Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez. Erre írd a leveleidet, Mama jeligére, így én másnap megkapom. Láthatod a mellékelt képen is milyen figyelemmel nézzük a gépet.
 
Szia kedves Mama!
 
Tudom, hogy lassan már egy hete írtál nekem levelet, és sajnos még mindig nem sikerült rá válaszolnom. Na, majd most...
Egyébként pedig, ha nem válaszolok, az nem azért van, mert... tudod. Írj nyugodtan, mindenképpen elolvasom a leveledet, csak nem biztos, hogy egyből reagálok rá. De igyekszem, csak tudod, mostanában nem sok időt töltök a gép előtt.
Anyu meg a számítógép... 65 különböző dolog. Neki annyira nincs ehhez érzéke, hogy már ott elbukik a dolog, hogy ránéz a monitorra.
Bővebben...
 
Könyvajánló
A Kompolti Nyugdíjasok Egyesülete az elmúlt hónapokban két könyvet jelentetett meg. Elsőként Sándor József verseskötetét, melynek címe „Az első harminckettő”.  A versekhez Sovágó Csaba készített grafikákat.

Nem sokkal a verseskötet megjelenése után Pörge E. Sándor – Győry Éva: Elektronikus levelek a Nagymamának és a Nagymamától című könyv is kiadásra került, amelyben egy nagymama és unokája levelezését követhetjük nyomon.
Az alábbiakban egy kis ízelítőt közlünk a könyvekből, amelyek megvásárolhatók Egyesületünk székhelyén (Kompolt, Széchenyi út 16.), a Gondozási Központban.

KönyvajánlóSándor József - Nincs annál szebb

Nincs annál szebb, hidd el,
Mikor madárfüttyel
Köszönt rád a reggel.
Mikor a napsugár szelíden simogat,
Egy enyhe fuvallat borzolja hajadat.

Nincs annál szebb, hidd el,
Mikor virágillat
Csábít ki a kertbe.
Mikor a napsugár harmatos fűn csillan,
Hűs vizű patakba követ dobsz és csobban.

Nincs annál szebb, hidd el,
Mikor lepke libben
A virágos réten.
Totyogó gyermeked üldözi kacagva,
Megbotlik, pityereg, s szalad a karodba.

Nincs annál szebb, hidd el,
Mikor harang kondul
Kinn az esti csendben.
Megpihensz mélázva, figyelve az eget,
Csillagot keresve hallgatod a csendet.

Nincs annál szebb, hidd el,
Mikor levél zizzen
A dér lepte fákon.
Csúf sötét fellegek száguldanak az égen,
Varjú hívja párját a kavargó szélben.
 
Nincs annál szebb, hidd el,
Ha reszkető kezed
Megsimítja fejét.
Sok év múlva talán, e percre gondolva,
Egy csillogó könnycsepp hagyja el a szemét.

2007. május 8.
 
Az iskolából minden végzőst felvettek - Kulturális rendezvények, versenyek, táborok
Az elmúlt tanévtől Kompolt és Nagyút önkormányzati társulásában működtetett, körülbelül háromszázötven gyermek által látogatott általános iskolát 2006-ban újították fel, azóta pedig más változás is történt.
 
Az iskolából minden végzőst felvettek - Kulturális rendezvények, versenyek, táborok Mivel az óvoda konyhája megszűnt, az iskolai konyhát körülbelül kétmillió forintos beruházással át kellett alakítani, s most innen látják el az ovis és az iskolás gyerekeket, valamint az étkeztetést igénybe vevő idős embereket is – mondta érdeklődésünkre Bata Dénes, az oktatási intézmény igazgatója. Hozzátette: a költségvetési racionalizálással hat és fél álláshely szűnt meg náluk, az eltávozottak közül hárman nyugdíjba vonultak.
Kompolton működik a tiszabábolnai székhelyű Líra Zeneiskola helyi tagozata. A kínálatban eddig zongora, hegedű és a fúvós hangszerek szerepeltek, újdonságnak számít a palettán a gitároktatás. Bata Dénes szavai szerint a zenei képzés iránt hatvan-hetven diák érdeklődik. Ugyancsak sikeres a Wolf Tánciskola, ahová alsósok, felsősök, de még középiskolások is járnak. A moderntánc-csoport sok országos versenyen megfordul, általában dobogós helyeken végeznek.
Az idén is számos kulturális rendezvénynek adott helyet az intézmény – hangsúlyozta az igazgató. Kihelyezett előadást tartott az egri Harlekin Bábszínház, rendhagyó irodalomórára várta a gyerekeket Horváth Ferenc színművész, s fellépett például Bodnár Attila és Papp Rita is. Sok tanulónak van bérlete a megyeszékhelyi Gárdonyi Géza Színházba, szervezett keretekben látogatják az előadásokat.
 
Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 Következő > Utolsó >>

Találatok 76 - 90 / 119

 
 
© 2018 www.kompolt.hu
Joomla! egy GNU/GPL Licensz alatt kiadott szabad szoftver
IT-Nav Hungary :: Online marketing :: Webdesign :: Honlap fejlesztés :: Webáruház készítés :: Tárhely :: Domain név bejegyzés :: SharePoint