Legfrissebb hírek


Szennyvízberuházás hírei

Ma 2018. január 22. hétfő, Vince és Artúr napja van.

Főmenü
Kezdőlap
Településünkről
Helyi Önkormányzat
Intézményeink
Video
Civil szervezetek
Dokumentumtár
Fleischmann örökség - emlékszoba
Szennyvízberuházás hírei
Kompolti Polgárőr Egyesület
Gyermekkertész Óvoda Kompolt - Nagyút
Elérhetőségek
Közhírré tétetik...
Linkek
Partnereink
Önkormányzat
Közadatkereső
Képviselő testület
Közérdekű adatok
Ügyintézés
Bizottságok
Elérhetőségek
Általános Nyomtatványkitöltő Program (ÁNYK) telepítése
Nyilvántartások
Polgári peres elektronikus formanyomtatványok
Tárhely Eger, Online marketing Eger, Webfejlesztés Eger, SharePoint Eger, Weblap készítés Eger, Honlap készítés Eger, Webáruház készítés Eger, Webdesign Eger, akadálymentesítés, akadálymentes honlap, akadálymentes weblap, weblap sablon, honlap sablon, honlap sablonok Pécs állás, állás Pécsen, Pécs munka. Eger állás, állás Egerben, Eger munka egerapro.hu PapaAllas.hu OzdAllas.hu SiofokAllas.hu Blogunk szakmai témákban frissül: álláskeresésről, szálláshelyekről, érdekességekről olvashat az IzesBorokHaza.hu blogon! salgotarjanallas.hu gyongyosallas.hu kupon EsztergomAllas.hu BajaAllas.hu KaposvarAllas.hu SzekszardAllas.hu GodolloAllas.hu SzolnokAllas.hu hírlevél PecsAllas.hu
Közadattár
Magyar Államkincstár
Sablonválasztó
kompolt
Káli szennyvízelvezetési agglomeráció csatornázása és szennyvíztisztítása KEOP-7-1.2.0.-2008.0189
Google PageRank

 


Kezdőlap

Kompolti egyperces
Kompolti egypercesA számozott sorok helyes megfejtése esetén a színezett sorban a kompolti templom főoltárkép festőjének neve lesz olvasható. A megfejtéseket a 3356 Kompolt, Kápolnai út 2/a címre beküldők között értékes nyeremények kerülnek kisorsolásra.

1. 1750-ben építetett kasélyt Kompolton a régi apátság romjaiból (gróf Grassalkovich …..)
2. Az egykori szemétgödör helyére épült 2006-ban
3. Fleischmann Rudolf világhírű növénynemesítő egyik elismert kukoricafajtájának neve (….. lófogú)
4. Ennek a szentnek a napján tartják Kompolton a kisbúcsút. Szobra a mellékoltáron áll.
5. A Kísérleti Intézet egyik alapítója volt (Székács ……)
6. Kompolt község címermadara
7. Kompolton is átfolyik.

Készítette: Blahó László 

 
Pörge E. Sándor - Győry Éva - Elektronikus levelek a Nagymamának és a Nagymamától (részlet)
Aranyos Unokám!

Pörge E. Sándor  Győry Éva - Elektronikus levelek a Nagymamának és a Nagymamától (részlet)Nagyanyád, 65 évesen ismét tanulásra adta a fejét.

Mónika, az itteni Idősek Klubjának vezetője számítógépes tanfolyamot tart az érdeklődő nyugdíjasoknak.Egyelőre négyen tanulunk: a 75 éves Tóth András tanár úr, Sándor József, a méhész és költő, a felesége Erzsike, no meg jómagam. Mi képviseljük a hatvanas korosztályt.

 
Aranyos Nyulacskám!

Most, hogy már tudok?? e-mailt küldeni neked, meg mellékleteket is próbálok csatolni hozzá, tudunk levelezni. Az én jelenlegi e-mail címem: Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez. Erre írd a leveleidet, Mama jeligére, így én másnap megkapom. Láthatod a mellékelt képen is milyen figyelemmel nézzük a gépet.
 
Szia kedves Mama!
 
Tudom, hogy lassan már egy hete írtál nekem levelet, és sajnos még mindig nem sikerült rá válaszolnom. Na, majd most...
Egyébként pedig, ha nem válaszolok, az nem azért van, mert... tudod. Írj nyugodtan, mindenképpen elolvasom a leveledet, csak nem biztos, hogy egyből reagálok rá. De igyekszem, csak tudod, mostanában nem sok időt töltök a gép előtt.
Anyu meg a számítógép... 65 különböző dolog. Neki annyira nincs ehhez érzéke, hogy már ott elbukik a dolog, hogy ránéz a monitorra.
Bővebben...
 
Könyvajánló
A Kompolti Nyugdíjasok Egyesülete az elmúlt hónapokban két könyvet jelentetett meg. Elsőként Sándor József verseskötetét, melynek címe „Az első harminckettő”.  A versekhez Sovágó Csaba készített grafikákat.

Nem sokkal a verseskötet megjelenése után Pörge E. Sándor – Győry Éva: Elektronikus levelek a Nagymamának és a Nagymamától című könyv is kiadásra került, amelyben egy nagymama és unokája levelezését követhetjük nyomon.
Az alábbiakban egy kis ízelítőt közlünk a könyvekből, amelyek megvásárolhatók Egyesületünk székhelyén (Kompolt, Széchenyi út 16.), a Gondozási Központban.

KönyvajánlóSándor József - Nincs annál szebb

Nincs annál szebb, hidd el,
Mikor madárfüttyel
Köszönt rád a reggel.
Mikor a napsugár szelíden simogat,
Egy enyhe fuvallat borzolja hajadat.

Nincs annál szebb, hidd el,
Mikor virágillat
Csábít ki a kertbe.
Mikor a napsugár harmatos fűn csillan,
Hűs vizű patakba követ dobsz és csobban.

Nincs annál szebb, hidd el,
Mikor lepke libben
A virágos réten.
Totyogó gyermeked üldözi kacagva,
Megbotlik, pityereg, s szalad a karodba.

Nincs annál szebb, hidd el,
Mikor harang kondul
Kinn az esti csendben.
Megpihensz mélázva, figyelve az eget,
Csillagot keresve hallgatod a csendet.

Nincs annál szebb, hidd el,
Mikor levél zizzen
A dér lepte fákon.
Csúf sötét fellegek száguldanak az égen,
Varjú hívja párját a kavargó szélben.
 
Nincs annál szebb, hidd el,
Ha reszkető kezed
Megsimítja fejét.
Sok év múlva talán, e percre gondolva,
Egy csillogó könnycsepp hagyja el a szemét.

2007. május 8.
 
Az iskolából minden végzőst felvettek - Kulturális rendezvények, versenyek, táborok
Az elmúlt tanévtől Kompolt és Nagyút önkormányzati társulásában működtetett, körülbelül háromszázötven gyermek által látogatott általános iskolát 2006-ban újították fel, azóta pedig más változás is történt.
 
Az iskolából minden végzőst felvettek - Kulturális rendezvények, versenyek, táborok Mivel az óvoda konyhája megszűnt, az iskolai konyhát körülbelül kétmillió forintos beruházással át kellett alakítani, s most innen látják el az ovis és az iskolás gyerekeket, valamint az étkeztetést igénybe vevő idős embereket is – mondta érdeklődésünkre Bata Dénes, az oktatási intézmény igazgatója. Hozzátette: a költségvetési racionalizálással hat és fél álláshely szűnt meg náluk, az eltávozottak közül hárman nyugdíjba vonultak.
Kompolton működik a tiszabábolnai székhelyű Líra Zeneiskola helyi tagozata. A kínálatban eddig zongora, hegedű és a fúvós hangszerek szerepeltek, újdonságnak számít a palettán a gitároktatás. Bata Dénes szavai szerint a zenei képzés iránt hatvan-hetven diák érdeklődik. Ugyancsak sikeres a Wolf Tánciskola, ahová alsósok, felsősök, de még középiskolások is járnak. A moderntánc-csoport sok országos versenyen megfordul, általában dobogós helyeken végeznek.
Az idén is számos kulturális rendezvénynek adott helyet az intézmény – hangsúlyozta az igazgató. Kihelyezett előadást tartott az egri Harlekin Bábszínház, rendhagyó irodalomórára várta a gyerekeket Horváth Ferenc színművész, s fellépett például Bodnár Attila és Papp Rita is. Sok tanulónak van bérlete a megyeszékhelyi Gárdonyi Géza Színházba, szervezett keretekben látogatják az előadásokat.
 
Bővebben...
 
Egyesületben a községi nyugdíjasok - Mozgalmas élet, programok, múltidéző teadélutánok
Az elmúlt év nyaráig klub keretében találkoztak egymással rendszeresen a kompolti idősek, majd a szervezeti formában átalakulás következett be: létrejött a Kompolti Nyugdíjasok Egyesülete.
 
Így immár jóval több pályázati lehetőség nyílott meg előttük, különféle támogatásokat szerezhetnek, a beszedett tagdíjakból pedig fedezhetik a pályázatoknál megkívánt saját erőt – tudtuk meg Nagy Imrénétől, az egyesület vezetőségi tagjától. Persze már a klub is jól működött, az egyesület pedig folytatja a hagyományokat. Mozgalmas az élet, közös névnapokat ünnepelnek, együtt kirándulnak, járnak színházba és kiállításokra a tagok. Megfordultak a budapesti Operettszínházban és az egri Munkácsy-tárlaton is.

Bővebben...
 
A hosszú élet titka a nyugalom és a derű

Kompolt legidősebb lakója októberben lesz százéves.

A hosszú élet titka a nyugalom és a derűKompolt legidősebb lakója az októberben a századik születésnapját ünneplő Kiss Sándorné Tóth Róza. A nénit arról kérdeztük, hogy miként telt el az egy évszázadnyi idő, a több mint harminchatezer nap?

Tóth Róza cselédszülők gyermekeként jött a világra 1908. október 2-án Kálban. Négy gyermek nevelkedett a családban, közülük ketten örökölték a hosszú életet, Róza néni és húga, aki nemrégiben, 94 éves korában hunyt el. Róza néni fiatal leányként ott volt a kápolnai földosztásnál, ahol Károlyi Mihály a nép között felparcellázta birtokait, az ő családja is tíz hold földdel lett gazdagabb a gróf jóvoltából. Látta az I. világháború sérültjeit, az őszirózsás forradalmat. Amikor kitört a II. világháború, férjét, Kiss Sándort munkaszolgálatra vitték, így négy gyermekkel maradt magára a tanyán, ahol éltek. Rózsa, Sándor, Klári és Teréz kevés emléket őriz azokból az időkből, ám Róza néni emlékeiben tisztán élnek az orosz katonák által elkövetett gaztettek. Ő maga is csak a szomszédok segítségének köszönheti, hogy nem esett áldozatul.
A háborúból visszatért férjjel együtt foglalatoskodtak a földeken, állatokat is tartottak, tehén, disznó, liba, kacsa, pulyka adott meglehetősen sok munkát mind a felnőtteknek, mind pedig a gyermekeknek. Az idős hölgy gyermekkorában nem tanult meg írni, mert a tanya igen messze esett az iskolától, így telente a férje segítségével sajátította el a betűvetés és az olvasás tudományát.
Bővebben...
 
Közösségi házat vagy klubhelyiséget szeretnének a kompolti romák

Közösségi házat vagy klubhelyiséget szeretnének a kompolti romák - A tanulás lehet az egyetlen esélyük

Kompolton 1994 óta működik a Roma Kisebbségi Önkormányzat. Keimer Adolf 1998-tól képviselőként már részt vett a munkájukban, míg két évvel ezelőtt bizalmat szavaztak neki, így ő lett a vezetőjük. Keimer szerint négyszáz-ötszáz fős roma etnikum él Kompolton, bár legutóbb alig ötvenen vallották magukat cigánynak. 

Bővebben...
 
Testvérkapcsolatot szeretnének - Hat éve működik a német önkormányzat
Tíz évvel ezelőtt, 1998-ban vetődött fel először a német kisebbségi önkormányzat megalakításának gondolata a sváb gyökerekkel rendelkező Kompolton.
 
Későn, mert ekkor sajnos „kicsúsztak az időből” a választásokra vonatkozó jogszabályok értelmében, így végül 2002-ben valósulhatott meg az ötlet. Akkor már több, mint ötvenen vetették fel magukat a német kisebbségi névjegyzékbe. Azóta, immár hat esztendeje létezik az öttagú testület, amelynek elnöke Vízkeleti György.

Bővebben...
 
Példaértékű idősgondozás Kompolton - Jó helyre került az idősbarát önkormányzat díja

Fülöpné Bata Mónika, a kompolti Gondozási Központ vezetője immáron ötödik esztendeje gondoskodik munkatársaival együtt a település időseinek ellátásáról. Szavai szerint a kompolti nyugdíjas korosztály szociális ellátására vállalkoztak.

Ennek keretében biztosítanak például étkeztetést, amit negyvenegyen vesznek igénybe. A házi segítségnyújtás huszonnégy főnek ad biztonságot, míg az idősek nappali ellátását huszonöten igénylik.
– A faluban a legtöbben ezeket az ellátási formákat ismerik, de számos más területen is szívesen segítünk – folytatta Mónika. – A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy egyre nagyobb a szükség az idősekkel való törődésre.

Bővebben...
 
Két különleges ember - Tisztelgés az európai hírű tudós és leánya előtt
A Fleischmann-hagyaték emlékszobáját avatták fel a településen 2007. októberében, a gondozási központban. Fleischmann Rudolf a hazai korszerű növénynemesítés megalapozója volt.

Fleischmann Rudolf 1879-ben született Nyugat-Csehországban, tanulmányait Bécsben és Klosterneuburgban végezte, 1896-ban kertész-szőlész oklevelet szerzett. Intéző volt, majd 1910-től növénynemesítéssel foglalkozott. Az első sikert a „Prairie királynője” nevű kukoricafajtával aratta, munkáját az I. Országos Kukorica Kiállításon aranyéremmel tüntették ki. A szakmai elismerés nyomán lehetőséget kapott külföldi módszerek kipróbálására. Szép eredményeket ért el a búza és a rozs terméshozamának javításában, ezért már fiatalemberként is a legjobb nemesítők közé sorolták.
Bővebben...
 
Miért kell többet fizetni a hulladékszállításért?

Ha lesz rá mód, ismét beépítik a támogatást a díjakba.

Több helybéli is panaszolta, hogy Kompolton duplája a szemétszállítási díj annak az összegnek, amit a vele „egybenőtt” Kálban és Kápolnán fizetnek a helyiek. Az okokról Balázs Zoltán polgármestert és a szolgáltatást végző cég, a Wolf Kft. ügyvezetőjét, Farkas Tibornét kérdeztük.

– Onnan kell kezdenem, hogy a falu szeméttelepének helyet adó ingatlan annak idején hosszú jogvita után került magántulajdonból köztulajdonba – mondta a település önkormányzatának vezetője. – Amikor ez tíz évvel ezelőtt megtörtént, a szükséges átalakítások elvégzése után szintén tíz esztendőre megkaptuk a működési engedélyt az egyébként ebből a szempontból jó fekvésű, külterületi, a község szélétől egy kilométerre lévő telepre. Ez az engedély azonban az idei év elején lejárt.
– A kényszerhelyzetben mi volt a következő lépés?

Bővebben...
 
Vita a hulladék-átrakóról - A két község határán épülne fel a létesítmény
A Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszerhez nyolcvan település csatlakozott. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejőpapiban lesz majd a lerakó, illetve az égetőmű, szűkebb hazánkban pedig három átrakóállomás létesül, az elképzelések szerint Egerben, Hatvanban és Kompolton. Utóbbi község általános iskolájában nemrég indulatoktól sem mentes fórumot tartottak a tervekről.
 
Az előzmények része, hogy egy, a beruházást ellenző röpiratot is terjesztettek a településen. Ezt Pap Miklós jegyzi, aki szóvá teszi, hogy csak a Heves Megyei Hírlapból, egy más témával, a szemétszállítási díj drágulásával kapcsolatos cikkből értesültek az átrakó építésének szándékáról. Az állomás szerinte rossz helyen lenne a káli újtelep közvetlen szomszédságában, amely eddig a falu legújabb és legszebb része volt. Ráadásul a szállítás a részben lakott, részben most épülő kompolti újtelepen át történne.
Bővebben...
 
Amerikában jártak - Hatékony magánerős munkaközvetítés
Az amerikai kormány meghívására, az USA budapesti nagykövetségének segítségével április első felében tíz napra az Egyesült Államokba utazott a füzesabonyi térség három önkormányzati vezetője és két egri pedagógus.
 
Laminé Antal Éva füzesabonyi, Tóthné Szabó Anita mezőtárkányi, valamint Balázs Zoltán kompolti polgármesterek, illetve a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumból Nagyné Barczai Tünde igazgatóhelyettes és dr. Szerdahelyiné Hutter Angéla angol munkacsoport-vezető elsősorban az oktatási rendszer és az önkormányzatok kapcsolatát, a felnőtt- és átképzést, az agglomerációk és a kistérségek szerepét tanulmányozták. Megfordultak Washingtonban, továbbá Arkansas és Kentucky állam egy-egy kisebb városában, iskolákban, illetve az ottani – magyar kifejezéssel élve – „munkaügyi központokban”.
Bővebben...
 
Régóta várnak a szennyvízcsatornára - Védelemre szorul a vízbázis
A tavalyi év végén több érintett községben is falugyűlést tartottak, ahol ismét felmerült a hosszú évek óta húzódó probléma, a csatornázás ügye. Kompolt, Kál, Kápolna, Tófalu, Aldebrő és Feldebrő már a kezdetektől közösen gondolkodott a beruházás megvalósításán, ám erőfeszítéseiket ez idáig nem koronázta siker.
 
Az említett fórumokon pedig számosan szóvá tették, hogy szinte már mindenütt kiépül a teljes infrastruktúra, ám hozzájuk továbbra is csak a szippantós kocsi jár. És egyáltalán nem olcsón, hiszen tíz-tizenkét ezer forint egy forduló. S lassan a környéken nincs is hely, ahol fogadnák a szennyvizet, így további áremelkedés várható. Miként lehetséges az, hogy az elmúlt időszakban minden pályázati próbálkozás elbukott?
Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 Következő > Utolsó >>

Találatok 76 - 90 / 109

 
 
© 2018 www.kompolt.hu
Joomla! egy GNU/GPL Licensz alatt kiadott szabad szoftver
IT-Nav Hungary :: Online marketing :: Webdesign :: Honlap fejlesztés :: Webáruház készítés :: Tárhely :: Domain név bejegyzés :: SharePoint