Legfrissebb hírek


Ma 2018. szeptember 24. hétfő, Gellért és Mercédesz napja van.

Szennyvízberuházás hírei
Főmenü
Kezdőlap
Településünkről
Helyi Önkormányzat
Intézményeink
Video
Civil szervezetek
Dokumentumtár
Fleischmann örökség - emlékszoba
Szennyvízberuházás hírei
Kompolti Polgárőr Egyesület
Gyermekkertész Óvoda Kompolt - Nagyút
Elérhetőségek
Közhírré tétetik...
Linkek
Partnereink
Önkormányzat
Közadatkereső
Képviselő testület
Közérdekű adatok
Ügyintézés
Bizottságok
Elérhetőségek
Általános Nyomtatványkitöltő Program (ÁNYK) telepítése
Nyilvántartások
Polgári peres elektronikus formanyomtatványok
Tárhely Eger, Online marketing Eger, Webfejlesztés Eger, SharePoint Eger, Weblap készítés Eger, Honlap készítés Eger, Webáruház készítés Eger, Webdesign Eger, akadálymentesítés, akadálymentes honlap, akadálymentes weblap, weblap sablon, honlap sablon, honlap sablonok Pécs állás, állás Pécsen, Pécs munka. Eger állás, állás Egerben, Eger munka egerapro.hu PapaAllas.hu OzdAllas.hu SiofokAllas.hu Blogunk szakmai témákban frissül: álláskeresésről, szálláshelyekről, érdekességekről olvashat az IzesBorokHaza.hu blogon! salgotarjanallas.hu gyongyosallas.hu kupon EsztergomAllas.hu BajaAllas.hu KaposvarAllas.hu SzekszardAllas.hu GodolloAllas.hu SzolnokAllas.hu hírlevél PecsAllas.hu
Közadattár
Magyar Államkincstár
Sablonválasztó
kompolt
Káli szennyvízelvezetési agglomeráció csatornázása és szennyvíztisztítása KEOP-7-1.2.0.-2008.0189
Google PageRank

 


Kezdőlap

A hosszú élet titka a nyugalom és a derű

Kompolt legidősebb lakója októberben lesz százéves.

A hosszú élet titka a nyugalom és a derűKompolt legidősebb lakója az októberben a századik születésnapját ünneplő Kiss Sándorné Tóth Róza. A nénit arról kérdeztük, hogy miként telt el az egy évszázadnyi idő, a több mint harminchatezer nap?

Tóth Róza cselédszülők gyermekeként jött a világra 1908. október 2-án Kálban. Négy gyermek nevelkedett a családban, közülük ketten örökölték a hosszú életet, Róza néni és húga, aki nemrégiben, 94 éves korában hunyt el. Róza néni fiatal leányként ott volt a kápolnai földosztásnál, ahol Károlyi Mihály a nép között felparcellázta birtokait, az ő családja is tíz hold földdel lett gazdagabb a gróf jóvoltából. Látta az I. világháború sérültjeit, az őszirózsás forradalmat. Amikor kitört a II. világháború, férjét, Kiss Sándort munkaszolgálatra vitték, így négy gyermekkel maradt magára a tanyán, ahol éltek. Rózsa, Sándor, Klári és Teréz kevés emléket őriz azokból az időkből, ám Róza néni emlékeiben tisztán élnek az orosz katonák által elkövetett gaztettek. Ő maga is csak a szomszédok segítségének köszönheti, hogy nem esett áldozatul.
A háborúból visszatért férjjel együtt foglalatoskodtak a földeken, állatokat is tartottak, tehén, disznó, liba, kacsa, pulyka adott meglehetősen sok munkát mind a felnőtteknek, mind pedig a gyermekeknek. Az idős hölgy gyermekkorában nem tanult meg írni, mert a tanya igen messze esett az iskolától, így telente a férje segítségével sajátította el a betűvetés és az olvasás tudományát.
Bővebben...
 
Közösségi házat vagy klubhelyiséget szeretnének a kompolti romák

Közösségi házat vagy klubhelyiséget szeretnének a kompolti romák - A tanulás lehet az egyetlen esélyük

Kompolton 1994 óta működik a Roma Kisebbségi Önkormányzat. Keimer Adolf 1998-tól képviselőként már részt vett a munkájukban, míg két évvel ezelőtt bizalmat szavaztak neki, így ő lett a vezetőjük. Keimer szerint négyszáz-ötszáz fős roma etnikum él Kompolton, bár legutóbb alig ötvenen vallották magukat cigánynak. 

Bővebben...
 
Testvérkapcsolatot szeretnének - Hat éve működik a német önkormányzat
Tíz évvel ezelőtt, 1998-ban vetődött fel először a német kisebbségi önkormányzat megalakításának gondolata a sváb gyökerekkel rendelkező Kompolton.
 
Későn, mert ekkor sajnos „kicsúsztak az időből” a választásokra vonatkozó jogszabályok értelmében, így végül 2002-ben valósulhatott meg az ötlet. Akkor már több, mint ötvenen vetették fel magukat a német kisebbségi névjegyzékbe. Azóta, immár hat esztendeje létezik az öttagú testület, amelynek elnöke Vízkeleti György.

Bővebben...
 
Példaértékű idősgondozás Kompolton - Jó helyre került az idősbarát önkormányzat díja

Fülöpné Bata Mónika, a kompolti Gondozási Központ vezetője immáron ötödik esztendeje gondoskodik munkatársaival együtt a település időseinek ellátásáról. Szavai szerint a kompolti nyugdíjas korosztály szociális ellátására vállalkoztak.

Ennek keretében biztosítanak például étkeztetést, amit negyvenegyen vesznek igénybe. A házi segítségnyújtás huszonnégy főnek ad biztonságot, míg az idősek nappali ellátását huszonöten igénylik.
– A faluban a legtöbben ezeket az ellátási formákat ismerik, de számos más területen is szívesen segítünk – folytatta Mónika. – A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy egyre nagyobb a szükség az idősekkel való törődésre.

Bővebben...
 
Két különleges ember - Tisztelgés az európai hírű tudós és leánya előtt
A Fleischmann-hagyaték emlékszobáját avatták fel a településen 2007. októberében, a gondozási központban. Fleischmann Rudolf a hazai korszerű növénynemesítés megalapozója volt.

Fleischmann Rudolf 1879-ben született Nyugat-Csehországban, tanulmányait Bécsben és Klosterneuburgban végezte, 1896-ban kertész-szőlész oklevelet szerzett. Intéző volt, majd 1910-től növénynemesítéssel foglalkozott. Az első sikert a „Prairie királynője” nevű kukoricafajtával aratta, munkáját az I. Országos Kukorica Kiállításon aranyéremmel tüntették ki. A szakmai elismerés nyomán lehetőséget kapott külföldi módszerek kipróbálására. Szép eredményeket ért el a búza és a rozs terméshozamának javításában, ezért már fiatalemberként is a legjobb nemesítők közé sorolták.
Bővebben...
 
Miért kell többet fizetni a hulladékszállításért?

Ha lesz rá mód, ismét beépítik a támogatást a díjakba.

Több helybéli is panaszolta, hogy Kompolton duplája a szemétszállítási díj annak az összegnek, amit a vele „egybenőtt” Kálban és Kápolnán fizetnek a helyiek. Az okokról Balázs Zoltán polgármestert és a szolgáltatást végző cég, a Wolf Kft. ügyvezetőjét, Farkas Tibornét kérdeztük.

– Onnan kell kezdenem, hogy a falu szeméttelepének helyet adó ingatlan annak idején hosszú jogvita után került magántulajdonból köztulajdonba – mondta a település önkormányzatának vezetője. – Amikor ez tíz évvel ezelőtt megtörtént, a szükséges átalakítások elvégzése után szintén tíz esztendőre megkaptuk a működési engedélyt az egyébként ebből a szempontból jó fekvésű, külterületi, a község szélétől egy kilométerre lévő telepre. Ez az engedély azonban az idei év elején lejárt.
– A kényszerhelyzetben mi volt a következő lépés?

Bővebben...
 
Vita a hulladék-átrakóról - A két község határán épülne fel a létesítmény
A Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszerhez nyolcvan település csatlakozott. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejőpapiban lesz majd a lerakó, illetve az égetőmű, szűkebb hazánkban pedig három átrakóállomás létesül, az elképzelések szerint Egerben, Hatvanban és Kompolton. Utóbbi község általános iskolájában nemrég indulatoktól sem mentes fórumot tartottak a tervekről.
 
Az előzmények része, hogy egy, a beruházást ellenző röpiratot is terjesztettek a településen. Ezt Pap Miklós jegyzi, aki szóvá teszi, hogy csak a Heves Megyei Hírlapból, egy más témával, a szemétszállítási díj drágulásával kapcsolatos cikkből értesültek az átrakó építésének szándékáról. Az állomás szerinte rossz helyen lenne a káli újtelep közvetlen szomszédságában, amely eddig a falu legújabb és legszebb része volt. Ráadásul a szállítás a részben lakott, részben most épülő kompolti újtelepen át történne.
Bővebben...
 
Amerikában jártak - Hatékony magánerős munkaközvetítés
Az amerikai kormány meghívására, az USA budapesti nagykövetségének segítségével április első felében tíz napra az Egyesült Államokba utazott a füzesabonyi térség három önkormányzati vezetője és két egri pedagógus.
 
Laminé Antal Éva füzesabonyi, Tóthné Szabó Anita mezőtárkányi, valamint Balázs Zoltán kompolti polgármesterek, illetve a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumból Nagyné Barczai Tünde igazgatóhelyettes és dr. Szerdahelyiné Hutter Angéla angol munkacsoport-vezető elsősorban az oktatási rendszer és az önkormányzatok kapcsolatát, a felnőtt- és átképzést, az agglomerációk és a kistérségek szerepét tanulmányozták. Megfordultak Washingtonban, továbbá Arkansas és Kentucky állam egy-egy kisebb városában, iskolákban, illetve az ottani – magyar kifejezéssel élve – „munkaügyi központokban”.
Bővebben...
 
Régóta várnak a szennyvízcsatornára - Védelemre szorul a vízbázis
A tavalyi év végén több érintett községben is falugyűlést tartottak, ahol ismét felmerült a hosszú évek óta húzódó probléma, a csatornázás ügye. Kompolt, Kál, Kápolna, Tófalu, Aldebrő és Feldebrő már a kezdetektől közösen gondolkodott a beruházás megvalósításán, ám erőfeszítéseiket ez idáig nem koronázta siker.
 
Az említett fórumokon pedig számosan szóvá tették, hogy szinte már mindenütt kiépül a teljes infrastruktúra, ám hozzájuk továbbra is csak a szippantós kocsi jár. És egyáltalán nem olcsón, hiszen tíz-tizenkét ezer forint egy forduló. S lassan a környéken nincs is hely, ahol fogadnák a szennyvizet, így további áremelkedés várható. Miként lehetséges az, hogy az elmúlt időszakban minden pályázati próbálkozás elbukott?
Bővebben...
 
Egyre szépülő faluközpont - Épül az újabb szogáltatóház

Elkészültek a kompolti faluközpontban építendő szolgáltatóház második ütemének tervei – tudtuk meg Somogyi Sándor alpolgármestertől. Ismeretes: a már megvalósult első ütemben három lakást és öt üzletet építettek, s ezeket azóta sikerült is eldani.

Továbbá a CBA áruház mellett piacteret alakítottak ki, amelyet folyamatosan látogatnak az árusok és a vásárlók.
A második ütemben újabb öt üzletet, négy lakást és egy irodát létesítenek az első szolgáltatóház szomszédságában.
Bővebben...
 
A szíve hozta Amerikából Kompoltra - Jean Rheaume angolra tanítja az iskolás gyerekeket
A szíve hozta Amerikából Kompoltra - Jean Rheaume angolra tanítja az iskolás gyerekeketNem éppen a szomszédból, az Egyesült Államokból, Massachusetts államból érkezett Kompoltra Jean Rheaume, akivel délutánonként az iskolában, angol szakkörökön találkozhatnak a diákok.
 
A tengerentúlon műszaki minőségellenőrzéssel foglalkozó amerikai férfit elsődlegesen a szíve hozta Magyarországra, s a szíve szerint maradna is.

Választottja, a helybéli származású Marika huszonöt évig élt az USA-ban, majd férje halála után hazaköltözött Kompoltra. Hogy az angol nyelvtudását karbantartsa, sokat internetezett, s a világháló segítségével ismerkedett meg Jean-nal is. A férfi, aki előzőleg sohasem járt Európában, viszont élénken érdeklődik a különböző kultúrák iránt, egyszer csak felkerekedett, elutazott Magyarországra.

Bővebben...
 
Szigorúak, de fejlesztenek - Többszáz milliót költöttek beruházásokra
A költségvetés tervezésekor azt láttuk, hogy a központi megszorító intézkedések hatásaként a 2007. évi forráshiány a negyvenmillió forintot is megközelítheti községünkben, amely viszonylag nagy intézményrendszert tart fenn – hangsúlyozta érdeklődésünkre Balázs Zoltán polgármester.
 
Szavai szerint nyilvánvaló volt, hogy ez így nem maradhat, ezért az intézményeket „átvilágították”, s több feladatot összevontak. Az önkormányzat által addig foglalkoztatott 68 ember közül 13-nak felmondtak, s úgy döntöttek, hogy a két községi konyha közül az óvodai nem, csak az iskolai működhet a jövőben. Egyébként a település tavalyi kiadásai meghaladták a 360 millió forintot.
Bővebben...
 
Anyagi sikereket is hozott a körjegyzőség - Együttműködnek a szomszédos települések
Magdáné Földi Sarolta jegyző asszonyt szinte mindenki ismeri Kompolton. A középiskola elvégzése után 1977-ben az akkor még közös tanácsnál kezdte a közigazgatási munkát.
 
A rendszerváltást követően, 1991-től a kompolti polgármesteri hivatalban számos területen kipróbálhatta tudását. Időközben elvégezte a pénzügyi és számviteli főiskolát, majd később, hogy jegyzőként dolgozhasson, az államigazgatási főiskolán is diplomát szerzett. Jelenleg körjegyzőként látja el Kompolt és Nagyút hivatali teendőit.
Bővebben...
 
Vigyázzunk közösen értékeinkre - Biztonságban élhetnek a kompoltiak

Dr. Kohári Péter rendőr őrnagy második esztendeje vezeti a füzesabonyi kapitányságot. Tizenhét település, közel negyvenezer lakos tartozik illetékességi területéhez. Itt húzódik az M3-as autópálya, a 3-as, a 31-es és a 33-as főút. Lapunk Kompolt közbiztonságáról kérdezte az őrnagyot.

– Mint ismeretes, a káli rendőrőrsöt az adott létszámmal már nem lehetett biztonsággal fenntartani, így annak megszűnése után az a döntés született, hogy a körzeti megbízotti hálózatot erősítsük meg. Így a helyi Faluházban egy körzeti megbízottat kezdtünk foglalkoztatni, akinek munkáját hamarosan segíti egy bűnügyileg jól képzett civilruhás nyomozó is – mondta a kapitány. – A környék szinte minden településén jelen vannak már a polgárőrök, ezért Balázs Zoltán polgármester úrral együtt gondolkodunk azon, hogy Kompolton is mielőbb életre hívjunk egy ilyen egyesületet. 

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 Következő > Utolsó >>

Találatok 91 - 105 / 119

 
 
© 2018 www.kompolt.hu
Joomla! egy GNU/GPL Licensz alatt kiadott szabad szoftver
IT-Nav Hungary :: Online marketing :: Webdesign :: Honlap fejlesztés :: Webáruház készítés :: Tárhely :: Domain név bejegyzés :: SharePoint