Legfrissebb hírek


Ma 2018. október 15. hétfő, Teréz napja van.

Szennyvízberuházás hírei
Főmenü
Kezdőlap
Településünkről
Helyi Önkormányzat
Intézményeink
Video
Civil szervezetek
Dokumentumtár
Fleischmann örökség - emlékszoba
Szennyvízberuházás hírei
Kompolti Polgárőr Egyesület
Gyermekkertész Óvoda Kompolt - Nagyút
Elérhetőségek
Közhírré tétetik...
Linkek
Partnereink
Önkormányzat
Közadatkereső
Képviselő testület
Közérdekű adatok
Ügyintézés
Bizottságok
Elérhetőségek
Általános Nyomtatványkitöltő Program (ÁNYK) telepítése
Nyilvántartások
Polgári peres elektronikus formanyomtatványok
Közadattár
Magyar Államkincstár
Sablonválasztó
kompolt
Káli szennyvízelvezetési agglomeráció csatornázása és szennyvíztisztítása KEOP-7-1.2.0.-2008.0189
Google PageRank

 


Kezdőlap arrow Településünkről arrow Képgaléria

Galéria

Jelenleg összesen 1.532 kép van a kategóriákban.
Jelenleg 47 kategória van ebben a galériában.
oldal « 1 2 3 4 5 6 »
Kategóriák

Kompolti útépítés - Amire büszkék lehetünk!


Régi álom válhat valóra a Tarna mentén: pályázati támogatással végre kiépülhet a szennyvízcsatorna-hálózat.

Rénes-Sziráki

"Rajtunk a világ szeme" ÖSSZEFOGÁS Szennyvízberuházás több, mint négymilliárdértA Környezetvédelmi és Energetikai Operatív Program (KEOP) keretén belül valósul meg a "Káli szennyvízelvezetési agglomeráció csatornázása és szennyvíztisztítása" elnevezésű, hat Heves megyei települést, Kált, Kápolnát, Kompoltot, Aldebrőt, Feldebrőt és Tófalut érintő projekt. A bruttó mintegy 4,3 milliárd forintos fejlesztés magában foglalja az említett hat község csatornahálózatának kiépítését, illetve Kálban, a Tarna folyó partján egy tisztítómű létesítését.
 
A régóta tervezett beruházás előkészítésére a kétfordulós pályázat első fordulójában csaknem 54 millió forintot nyert el a társulás. A támogatás az előkészítő munkálatok 63 millió forintos nettó összköltségének 85 százalékát teszi ki. A pénzt még ebben az esztendőben tanulmányokra, tervekre, költséghaszon-elemzésekre, engedélyek beszerzésére kell fordítani. Nagy könnyebbséget jelent, hogy a társulás a legfontosabbat, a vízjogi létesítési engedélyt már korábban megkapta. Az előkészítést követően, a második fordulóban zajlik majd a kivitelezés, amelyhez szintén 85 százalékos támogatás várható, s amely 2012 decemberében fejeződik be.
A társulásban gesztori szerepet vállaló Kompolt polgármestere, Balázs Zoltán elmondása szerint a beruházás azért is rendkívüli fontosságú az érintett települések számára, mert túlnyomórészt veszélyeztetett, sérülékeny ivóvízbázison fekszenek. A vizsgálatok azt mutatják, hogy ez a vízbázis sajnos részben már szennyezett, ezért tisztítani kell az ivóvizet. A polgármester kiemelte azt is, hogy a kivitelezési munkálatokhoz helyi vállalkozások segítségét szeretnék igénybe venni és a közmunkaprogramba is bekapcsolják a csatornázást, így munkahelyeket teremtenek.


Kompolt legidősebb lakója a századik születésnapját ünneplő Kiss Sándorné Tóth Róza. Cselédszülők gyermekeként jött a világra még az elmúlt század elején, pontosabban 1908. október 2-án Kálban.
A nénit Akácos úti otthonában szombaton mások mellett Balázs Zoltán polgármester, valamint Fülöpné Bata Mónika, a gondozási központ vezetője köszöntötte az igazán rendkívüli nap alkalmából. A helyi óvodások egy rövid, de nagyon szép műsorral kedveskedtek neki. A polgármester pedig a kompolti önkormányzat nevében többek között a következőket hangsúlyozta a bensőséges eseményen: mint köztudott, ez a hónap az idősek hónapja, ezért október kilencedikén csütörtökön minden, a településen élő szépkorú embert meghívnak egy zenés, vidám műsoros délutánra az általános iskola tornacsarnokába. Balázs Zoltán számára külön megtiszteltetés, hogy Kompolt legidősebb polgárát szermélyesen is felköszönthette. Róza néni egészsége a szokásos időskori bajoktól eltekintve ma is kiválónak mondható, nagy szerencséjére kórházban csupán egyetlen napot töltött életének száz esztendeje alatt. Még ma is aktív, tevékeny a saját kertjében, a lakásában. Kiderült róla az is, hogy szívesen olvas, szereti a természetről szóló írásokat, de gyakran akad kezébe az imakönyv, vagy rózsafüzérét morzsolgatva imádkozik Megváltójához. A katolikus rádió sokszor szól az otthonában, ugyanakkor a televíziót különösebben nem kedveli.
Róza néni az ilyenkor szokásos kérdésre azt válaszolja: a hosszú élet titka a nyugalom és a derű. Azt mondja, hogy szerinte minden nehézségen, illetve butaságon egyszerűen csak nevetni kell…


Százötven esztendővel ezelőtt, 1858. szeptember 8-án a Kisboldogasszony tiszteletére szentelték fel Kompolt római katolikus templomát, amely az egri érsekség támogatásával épült fel. Százötven eltelt esztendőre emlékeztek KompoltonElőtte csak egy 1720-as kápolnát említenek a történelemkönyvek, ami később szűknek bizonyult. A százötven éves új templom felszentelésére vasárnap ünnepi szentmisével emlékeztek a sváb gyökerekkel rendelkező településen.
A római katolikus egyházközség által szervezett esemény díszvendége az évizedek óta Németországban, Münchenben élő dr. Cserháti Ferenc, a határon túli magyarok püspöke volt. Elhangzott: a templom tetőszerkezete a falut sújtó 1868-as tűzvészben kigyulladt, adományokból, kölcsönökből 1870-re fejeződött be a helyreállítás. Legutoljára 2007-ben újították fel, ez a munka az idén tavasszal elhunyt kápolnai esperes, Nagy Béla nevéhez fűződik.
Balázs Zoltán polgármester az ünnepségen arról beszélt, hogy a német származásuk miatt meghurcolt helybéliek számára a templom volt a menedék. Ez a hely erősíti a közösséget, a svábok és a magyarok kapcsolatát. Dr. Cserháti Ferenc ezt azzal egészítette ki, hogy az összefogásnak Isten is részese.


Az amerikai kormány meghívására, az USA budapesti nagykövetségének segítségével a hónap első felében tíz napra az Egyesült Államokba utazott a füzesabonyi térség három önkormányzati vezetője és két egri pedagógus.
 
Az amerikai kormány meghívására, az USA budapesti nagykövetségének segítségével a hónap első felébenLaminé Antal Éva füzesabonyi, Tóthné Szabó Anita mezőtárkányi, valamint Balázs Zoltán kompolti polgármesterek, illetve a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumból Nagyné Barczai Tünde igazgatóhelyettes és dr. Szerdahelyiné Hutter Angéla angol munkacsoportvezető elsősorban az oktatási rendszer és az önkormányzatok kapcsolatát, a felnőtt- és átképzést, az agglomerációk és a kistérségek szerepét tanulmányozták. Megfordultak Washingtonban, továbbá Arkansas és Kentucky állam egy-egy kisebb városában, iskolákban, illetve az ottani - magyar kifejezéssel élve - "munkaügyi központokban".


Nőnapi köszöntésnek adott otthont a napokban a Gondozási Központ.
Somogyi Sándor alpolgármester köszöntötte a megjelent szépkorúakat, és szólt a nők megbecsüléséről, a családban betöltött fontos szerepükről. Az ünnepi hangulat Vincze Ari és Nagy Zoltán zenés műsorával teljesedett ki, amely Kompolt Község Önkormányzatának az ajándéka volt az idős hölgyek számára. A virágok átadása előtt még Sándor József is meglepte női nyugdíjas társait, erre az alkalomra írt versét szavalta el.
Az idősek is készültek az ünnepre - az őket köszöntőket vendégül látták, és baráti beszélgetéssel zárták az  ünnepet.


A farsang farkának legvégén, húshagyó kedden maszkabált tartottak a kompolti gondozási központban.
Az intézmény és a Kompolti Nyugdíjasok Egyesülete közös szervezésében ide várták a község idősödő lakosságát.
Az álarcosok között megjelent a négy évszak: a Tavasz tündér, a Nyár asszonya, az Ősz anyó és a Hóember személyében. De láthattunk gésát, menyecskét, bohócot, kínai rizsföldről érkezőt, varázslót és örömlányt is a felvonulók között. A közönség a jelmezesek közül nem tudta kiválasztani a legjobbat, mert minden maskara a maga nemében utólérhetetlen jóra sikerült! Mindenki nyert - a közönség is: derűs perceket, vidám pillanatokat...


A Gondozási Központ 2008-ban is várja a kompolti nyugdíjasokat!
Az év nyitó rendezvénye a Pótszilveszter volt, amely kitűnő hangulatával elvarázsolta a résztvevőket a mindennapokból, feledtetve a napi gondokat.
Tóth András nyugalmazott zenetanár élő zenéjére táncolhattak, énekelhettek a szépkorú résztvevők. Tréfás újévi köszöntő és tombola sorsolás színesítette a programot.

Jelenleg 47 kategória van ebben a galériában.
oldal « 1 2 3 4 5 6 »

Powered by: PonyGallery ML
Version 2.4.0, BUILD 20070806

 
 
© 2018 www.kompolt.hu
Joomla! egy GNU/GPL Licensz alatt kiadott szabad szoftver
IT-Nav Hungary :: Online marketing :: Webdesign :: Honlap fejlesztés :: Webáruház készítés :: Tárhely :: Domain név bejegyzés :: SharePoint