Legfrissebb hírek


Ma 2018. október 15. hétfő, Teréz napja van.

Szennyvízberuházás hírei
Főmenü
Kezdőlap
Településünkről
Helyi Önkormányzat
Intézményeink
Video
Civil szervezetek
Dokumentumtár
Fleischmann örökség - emlékszoba
Szennyvízberuházás hírei
Kompolti Polgárőr Egyesület
Gyermekkertész Óvoda Kompolt - Nagyút
Elérhetőségek
Közhírré tétetik...
Linkek
Partnereink
Önkormányzat
Közadatkereső
Képviselő testület
Közérdekű adatok
Ügyintézés
Bizottságok
Elérhetőségek
Általános Nyomtatványkitöltő Program (ÁNYK) telepítése
Nyilvántartások
Polgári peres elektronikus formanyomtatványok
Közadattár
Magyar Államkincstár
Sablonválasztó
kompolt
Káli szennyvízelvezetési agglomeráció csatornázása és szennyvíztisztítása KEOP-7-1.2.0.-2008.0189
Google PageRank

 


Kezdőlap arrow Szennyvízberuházás hírei arrow "Rajtunk a világ szeme" ÖSSZEFOGÁS Szennyvízberuházás több, mint négymilliárdért

"Rajtunk a világ szeme" ÖSSZEFOGÁS Szennyvízberuházás több, mint négymilliárdért PDF Nyomtatás E-mail
Régi álom válhat valóra a Tarna mentén: pályázati támogatással végre kiépülhet a szennyvízcsatorna-hálózat.

Rénes-Sziráki

A Környezetvédelmi és Energetikai Operatív Program (KEOP) keretén belül valósul meg a "Káli szennyvízelvezetési agglomeráció csatornázása és szennyvíztisztítása" elnevezésű, hat Heves megyei települést, Kált, Kápolnát, Kompoltot, Aldebrőt, Feldebrőt és Tófalut érintő projekt. A bruttó mintegy 4,3 milliárd forintos fejlesztés magában foglalja az említett hat község csatornahálózatának kiépítését, illetve Kálban, a Tarna folyó partján egy tisztítómű létesítését.
 
A régóta tervezett beruházás előkészítésére a kétfordulós pályázat első fordulójában csaknem 54 millió forintot nyert el a társulás. A támogatás az előkészítő munkálatok 63 millió forintos nettó összköltségének 85 százalékát teszi ki. A pénzt még ebben az esztendőben tanulmányokra, tervekre, költséghaszon-elemzésekre, engedélyek beszerzésére kell fordítani. Nagy könnyebbséget jelent, hogy a társulás a legfontosabbat, a vízjogi létesítési engedélyt már korábban megkapta. Az előkészítést követően, a második fordulóban zajlik majd a kivitelezés, amelyhez szintén 85 százalékos támogatás várható, s amely 2012 decemberében fejeződik be.
A társulásban gesztori szerepet vállaló Kompolt polgármestere, Balázs Zoltán elmondása szerint a beruházás azért is rendkívüli fontosságú az érintett települések számára, mert túlnyomórészt veszélyeztetett, sérülékeny ivóvízbázison fekszenek. A vizsgálatok azt mutatják, hogy ez a vízbázis sajnos részben már szennyezett, ezért tisztítani kell az ivóvizet. A polgármester kiemelte azt is, hogy a kivitelezési munkálatokhoz helyi vállalkozások segítségét szeretnék igénybe venni és a közmunkaprogramba is bekapcsolják a csatornázást, így munkahelyeket teremtenek.
 
A támogatási szerződést – mint azt hírül adtuk – ünnepélyes körülmények között a napokban írta alá Kompolt faluházában Boros Norbert, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatóságának főosztályvezetője és Balázs Zoltán. A szerződés-aláírási ünnepségen részt vett Szabó Imre, a szaktárca vezetője is, aki hangsúlyozta: 2015-re a csatornaellátottság országos szinten a jelenlegi 69 százalékról 89 százalékra fog nőni, a hálózattal összegyűjtött szennyvíz pedig kizárólag biológiai tisztítás után kerül majd a befogadókba. Mindezek megvalósításához az Új Magyarország Fejlesztési Terv 2007 és 2013 között 361 milliárd forintot biztosít.
Az eseményen Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára, a füzesabonyi választókerület országgyűlési képviselője egyebek mellett arról beszélt: az együttműködés láthatóan rendkívül fontos. A hat faluban jelenleg mintegy hatszáz ember szorul rendszeres szociális segélyre, számukra a beruházás évekre munkalehetőséget biztosít. Sós Tamás, a megyei közgyűlés elnöke azt emelte ki, hogy a csatornázás a környéken tíz és félezer ember mindennapjait teszi könnyebbé hosszú évek kitartó munkájának eredményeképpen. Balázs Zoltán úgy vélekedett: a példaértékű összefogás után a megvalósítás során "rajtuk lesz a világ szeme". Az ünnepségen természetesen valamennyi érintett falu polgármestere is megjelent.

kc: Gravitációs közcsatorna, átemelők, nyomóvezeték

Kálon, Kápolnán, Kompolton, Aldebrőn, Feldebrőn és Tófalun vezetékes ivóvízhálózat van, szennyvízcsatorna-hálózat azonban nincs, régóta tervezik már a megépítését. Az uniós fejlesztés eredményeképp a hat településen – 4861 lakás bekapcsolásával – lehetővé válik a kommunális szennyvíz csatornán keresztüli elvezetése, a Kálon megépülő szennyvíztisztítóban pedig a korszerű tisztítása. A tervek szerint megépül 62,5 km gravitációs közcsatorna, 32 közterületi átemelő és 12 km nyomóvezeték.

*A kivitelezés éveken keresztül munkalehetőségeket biztosít.
 
 
< Előző   Következő >

 
 
© 2018 www.kompolt.hu
Joomla! egy GNU/GPL Licensz alatt kiadott szabad szoftver
IT-Nav Hungary :: Online marketing :: Webdesign :: Honlap fejlesztés :: Webáruház készítés :: Tárhely :: Domain név bejegyzés :: SharePoint