Legfrissebb hírek


Ma 2019. február 16. szombat, Julianna és Lilla napja van.

Szennyvízberuházás hírei
Főmenü
Kezdőlap
Településünkről
Helyi Önkormányzat
Intézményeink
Video
Civil szervezetek
Dokumentumtár
Fleischmann örökség - emlékszoba
Szennyvízberuházás hírei
Kompolti Polgárőr Egyesület
Gyermekkertész Óvoda Kompolt - Nagyút
Elérhetőségek
Közhírré tétetik...
Linkek
Partnereink
Önkormányzat
Közadatkereső
Képviselő testület
Közérdekű adatok
Ügyintézés
Bizottságok
Elérhetőségek
Általános Nyomtatványkitöltő Program (ÁNYK) telepítése
Nyilvántartások
Polgári peres elektronikus formanyomtatványok
Tárhely Eger, Online marketing Eger, Webfejlesztés Eger, SharePoint Eger, Weblap készítés Eger, Honlap készítés Eger, Webáruház készítés Eger, Webdesign Eger, akadálymentesítés, akadálymentes honlap, akadálymentes weblap, weblap sablon, honlap sablon, honlap sablonok Pécs állás, állás Pécsen, Pécs munka. Eger állás, állás Egerben, Eger munka egerapro.hu PapaAllas.hu OzdAllas.hu SiofokAllas.hu Blogunk szakmai témákban frissül: álláskeresésről, szálláshelyekről, érdekességekről olvashat az IzesBorokHaza.hu blogon! salgotarjanallas.hu gyongyosallas.hu kupon EsztergomAllas.hu BajaAllas.hu KaposvarAllas.hu SzekszardAllas.hu GodolloAllas.hu SzolnokAllas.hu hírlevél PecsAllas.hu
nyiregyhazaallas.hu debrecenallas.hu
Közadattár
Magyar Államkincstár
Sablonválasztó
kompolt
Káli szennyvízelvezetési agglomeráció csatornázása és szennyvíztisztítása KEOP-7-1.2.0.-2008.0189
Google PageRank

 


Kezdőlap

90 hektáron 4 millió köbméter hulladék rekultiválása PDF Nyomtatás E-mail
Eger, 2009. november 23. – Elkészült az a részletes megvalósíthatósági tanulmány, mely tartalmazza a 44 reklutiválásra váró hulladéklerakó jelenlegi műszaki és környezeti állapotát és rendbetételének lehetőségeit. A beruházás költségvetése közel 5,7 milliárd forint.

Rekultiválásra váró telepek a részletes megvalósíthatósági tanulmány alapján.

A Sajtóanyag letölthető word dokumentumban erre a hivatkozásra kattintva.
ujmagyarorszag_fejl_terv.jpg
Az egyes lerakók esetében lerakónként egyesével vizsgálták meg a környezetvédelmi szakemberek a legelőnyösebb alternatívákat gazdasági, környezet védelmi, társadalmi szempontok figyelembe vételével. A terepen végzett felmérések eredményeit egy speciális elemzési módszertannal dolgozták fel. A végleges műszaki változatot, az adott lerakó esetében legjobb műszaki változatok egyetlen közös műszaki alternatívába foglalásával kapták meg a mérnökök. Így jött létre az előzetes megvalósíthatósági tanulmányból a részletes megvalósíthatósági tanulmány.

Eredmények

rekultivacio.jpgA program keretében 42 település összesen 44 lerakóját rekultiválják majd. Ebből 30-at együtemű, 10-et kétütemű rekultivációval, míg 4 hulladéktelep területét teljes hulladék-felszedéssel adnak vissza a természetnek. A szakemberek az előzetes vizsgálatok alapján döntöttek egyes lerakók egy- ill. kétütemű rekultivációja mellett. Ez kb. 90 hektárnyi területen elterülő 4 millió köbméter hulladék kezelését, a terület természetközeli állapotának visszaállítását jelenti.

Az együtemű rekultvációra kerülő 30 lerakó esetében a végső rekultivációs rétegrend kerül kialakításra. Ebből két lerakó esetében (Andornaktálya, Verpelét) teljes rétegrendet, további 28 lerakó esetén egyszerűsített rétegrendet fognak alkalmazni. A kétütemű rekultivációra kerülő lerakóknál (10 db) a projekt keretében csak az átmeneti záróréteg lesz kialakítva, s csak egy bizonyos idő elteltével a második, végleges rétegrend. A felszámolásra tervezett 4 lerakónál megvizsgálták a rostálással, illetve rostálás nélkül történő rekultiváció alternatíváját is, és három esetben a rostálásos, egy esetben pedig - (ahol a korábbi vizsgálatok szennyeződést mutattak ki) környezetvédelmi okok miatt - a rostálás nélküli felszámolást javasolták.

A rekultivációs munka viszont nem csak tereprendezést, szigetelést foglal majd magába, hanem az ugyanekkora fontosságú monitoring rendszer kialakítását is. Ennek során a talajvíz figyelésére meglévő figyelőkutakkal együtt monitoringkutat kell telepíteni, és évente egy alkalommal mintázni. Evvel párhuzamosan a keletkező depogázok mérésére gázfigyelő kutakat építenek, melyeket évi két alkalommal kell mintázni, illetve több lerakón gázkiszellőztető csövet telepítenek a gázok elvezetésére.

Tendereztetés 2010-ben

A rekultivációs program a Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás közreműködésével a KEOP-7.2.3.0 pályázati rendszerében valósul meg közel 5,7 milliárd forintból, mely 100%-os európai uniós támogatást élvez. A programban közel 75.000 háztartás 231.500 lakosa érintett. A mostanra elkészült részletes megvalósíthatósági tanulmány alapján a minisztérium és a hatóságok által megadott engedélyek birtokában előreláthatólag 2010 őszén kerülhet sor majd a rekultivációs program megvalósítására. Ez azt jelenti, hogy a műszaki ellenőr feladatait ellátó felelős szakember és a kivitelezést, valamint majd az ehhez kapcsolódó tájékoztató tevékenység feladatait közbeszerzési eljárás keretében meghirdetett pályázat útján választja majd ki a Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás 2010 őszén. A teljes kivitelezés illetve az első mérési munkák a tervek szerint 2013 első felére zárulnak le.

További információ:

Fejes János
projektmenedzser
Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás
70/317-6780
Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.


A projektben résztvevő települések: Aldebrő, Andornaktálya, Apc, Ároktő, Bodony, Boldog, Buják, Bükkábrány, Csány, Ecséd, Eger, Egercsehi, Erdőkürt, Feldebrő, Hatvan, Hejőkürt, Hort, Istenmezeje, Jászfényszaru, Kál, Kálló, Kápolna, Kerecsend, Kisköre, Kompolt, Mátraballa, Nagytálya, Noszvaj, Ostoros, Parád, Pétervására, Recsk, Sajóhídvég, Sirok, Szarvaskő, Szirák, Taktaharkány, Tarnaméra, Tibolddaróc, Tiszaújváros, Vanyarc, Verpelét. 
 
A program az Új Magyarország Fejlesztési Terv támogatásával valósul meg.

Természetvédelmi körzetek, Nemzeti Parkok és Természetvédelmi Területek a projektterületen
termeszetvedelmi korzetek nemzeti parkok es termeszetvedelmi teruletek a projektteruleten.jpg 

Natura 2000 területek a projektterületen
natura 2000 teruletek a projektteruleten.jpg

A rekultivációs módok rövid bemutatása
 

A kétütemű helyben rekultiváció  azon lerakókra vonatkozik, amelyekben jelentős mennyiségű hulladék lett deponálva (több mint 10 000 m3) az utóbbi években, és ahol a konszolidációs folyamat még nem fejeződött be. Ez jelen esetben 10 db hulladéklerakót érint: Apc, Egercsehi, Eger új, Hatvan, Jászfényszaru, Kisköre, Noszvaj, Ostoros, Pétervására, Tiszaújváros.

Ezen települések esetében a hulladéklerakót két ütemben szükséges rekultiválni:

   1. Átmeneti felső záróréteg rendszer (I. ütem)
   2. Végleges felső záróréteg rendszer (II. ütem)

A két ütem között eltelt időszak hossza a monitoring eredményektől függ. (kb. 10 év). A lerakó végleges lezárására a hulladéktest teljes konszolidációját követően kerülhet sor.

Együtemű  rekultiváció teljes rétegrenddel  abban az esetben kerül alkalmazásra, ha a konszolidáció nagyrészt befejeződött, jelentős gázképződés és roskadás nem várható, de a lerakó lezárását vízbázisvédelmi okokból (Andornaktálya esetén), vagy a hulladéklerakóból való kioldódás miatt bekövetkezett szennyezés megjelenése (Verpelét esetén) szükségessé teszi.

A rétegrend a következő rétegekből áll:
  •  Kiegyenlítő réteg    0,1 m (átlag)
  •  Gázelvezető réteg   0,3 m
  •  Szigetelő réteg   bentonit paplan
  •  Szivárgó és szűrő réteg  geotextil, geodrén
  •  Fedőréteg    0,8 m
Együtemű  rekultiváció egyszerűsített rétegrenddel  való lezárással 28 db lerakó érint a projektben. Ezen települési szilárd hulladéklerakók esetén, a hatóság – mérlegelve a tervezők és a felülvizsgálat alapján bemutatott alacsony környezeti kockázatot - hozzájárult egyszerűsített záró réteg alkalmazásához, amelynek lényege, hogy a záró réteg tagjainak száma és a velük szemben támasztott műszaki követelmények a jogszabályban foglalt alapkövetelmény-szinthez képest alacsonyabb szinten kerültek meghatározásra.

A rétegrend a következő rétegekből áll:
  •  Kiegyenlítő réteg és gázelvezető réteg (csak szüksége esetén G2)  0,3 m
  •  Szigetelőréteg (természetes anyagú szigetelő réteg) G1 és G2  0,25 m
  •  Fedőréteg (G1 és G2)       0,8 m
Felszámolás esetén a lerakott hulladék teljes felszedésre kerül (Ároktő), vagy a felszedett hulladékból rostálás és válogatás után (Aldebrő, Hejőkürt, Sajóhídvég, Szarvaskő) a további kezelést igénylő hulladék szigetelt lerakóba, a hasznosítható hulladék értékesítésre kerül, míg a lebomlott földszerű anyag helyben marad. A beavatkozás után a terület rendezése és növényesítési is megtörténik.
 
< Előző   Következő >

 
 
© 2019 www.kompolt.hu
Joomla! egy GNU/GPL Licensz alatt kiadott szabad szoftver
IT-Nav Hungary :: Online marketing :: Webdesign :: Honlap fejlesztés :: Webáruház készítés :: Tárhely :: Domain név bejegyzés :: SharePoint