Legfrissebb hírek


Ma 2019. február 16. szombat, Julianna és Lilla napja van.

Szennyvízberuházás hírei
Főmenü
Kezdőlap
Településünkről
Helyi Önkormányzat
Intézményeink
Video
Civil szervezetek
Dokumentumtár
Fleischmann örökség - emlékszoba
Szennyvízberuházás hírei
Kompolti Polgárőr Egyesület
Gyermekkertész Óvoda Kompolt - Nagyút
Elérhetőségek
Közhírré tétetik...
Linkek
Partnereink
Önkormányzat
Közadatkereső
Képviselő testület
Közérdekű adatok
Ügyintézés
Bizottságok
Elérhetőségek
Általános Nyomtatványkitöltő Program (ÁNYK) telepítése
Nyilvántartások
Polgári peres elektronikus formanyomtatványok
Tárhely Eger, Online marketing Eger, Webfejlesztés Eger, SharePoint Eger, Weblap készítés Eger, Honlap készítés Eger, Webáruház készítés Eger, Webdesign Eger, akadálymentesítés, akadálymentes honlap, akadálymentes weblap, weblap sablon, honlap sablon, honlap sablonok Pécs állás, állás Pécsen, Pécs munka. Eger állás, állás Egerben, Eger munka egerapro.hu PapaAllas.hu OzdAllas.hu SiofokAllas.hu Blogunk szakmai témákban frissül: álláskeresésről, szálláshelyekről, érdekességekről olvashat az IzesBorokHaza.hu blogon! salgotarjanallas.hu gyongyosallas.hu kupon EsztergomAllas.hu BajaAllas.hu KaposvarAllas.hu SzekszardAllas.hu GodolloAllas.hu SzolnokAllas.hu hírlevél PecsAllas.hu
nyiregyhazaallas.hu debrecenallas.hu
Közadattár
Magyar Államkincstár
Sablonválasztó
kompolt
Káli szennyvízelvezetési agglomeráció csatornázása és szennyvíztisztítása KEOP-7-1.2.0.-2008.0189
Google PageRank

 


Kezdőlap

Oktatási központ Kompolton: óvoda és iskola a szomszédban PDF Nyomtatás E-mail
FEJLESZTÉS - Újabb pályázati sikernek örülhetnek a településen, több, mint 220 millió forintot nyert az önkormányzat!

Egy régi kompolti álom válhat valóra: a több mint százesztendős, nagyon rossz állapotú óvodaépület helyett újat építhetnek az Észak-magyarországi Operatív Program keretéből elnyert mintegy 223 millió forintos pályázati támogatás segítségével.
ujmagyarorszag_fejl_terv.jpg

Az „Új óvoda építése Kompolton, funkcióbővítéssel” elnevezésű projekt fontos eleme, hogy oktatási központot alakítsanak ki a településen – ezt a gyermeklétszám is indokolja. Ennek megfelelően az új, százhuszonöt férőhelyes, öt csoportszobás óvoda az általános iskola közvetlen szomszédságába, az iskola kertjébe kerül. A tízszázalékos önerő mellett összességében közel 250 millió forintból megvalósuló beruházás 16 millió forint értékben eszközbeszerzést – belső és udvari játékokról, bútorokról van szó – is tartalmaz.

Támogató szervezet:
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség www.nfu.hu
KÖZREMÛKÖDÕ SZERVEZET: VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. www.vati.hu
Nemzeti Erőforrás Minisztérium - www.nefmi.gov.hu
 
A kedvezményezett községi önkormányzat kétfordulós pályázati rendben jutott el a sikerig, a napokban már a támogatási szerződés aláírásáig a közreműködő szervezettel, a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft.-vel. A projekt első, mintegy tíz hónapos előkészítő szakasza a különböző engedélyek, a szükséges tervek beszerzésére szolgált, az idei év jó része ezzel telt el. Amint azt Balázs Zoltán polgármestertől megtudtuk, a közbeszerzési eljárást már kiírták, s várhatóan ez év végére, legkésőbb a jövő esztendő elejére kiválasztják a kivitelezőt. Az épület 2010-ben elkészül, van esély arra is, hogy az új tanévet szeptemberben már ott kezdhetik a gyerekek. A polgármester szerint az óvoda szakmai színvonalának köszönhetően komoly térségi szerepet tölthet be, nőhet az oda jelentkezők száma, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy helyhiány miatt már most is el kellett utasítani több gyermek felvételét. A települési oktatáspolitikában fontos célkitűzés, hogy a két intézmény kapcsolata minél szorosabb, „átjárhatósága” minél könnyebb legyen. Ezért is épül az iskolakertben az új ovi, XXI. századi, modern infrastruktúrával. Az iskola és az óvoda együtt pedig igazi oktatási központ lehet.
Balázs Zoltán elmondta azt is, hogy miután hátrányos helyzetű kistérségben élnek, a magyar állam és az Európai Unió is segít a beruházás önerejének előteremtésében. A körülbelül 25 millió forint felét az unió önerő-alapjából megigényelhették, így, ha itt is sikerrel járnak, csak öt százalék, nagyjából 12,5 millió forint terheli a község önkormányzatát. Ezt a fejlesztési tartalékkeretből vagy hosszú lejáratú fejlesztési hitelből fedezik.
Majdán Ferencné óvodavezető tájékoztatta lapunkat arról, hogy negyvenhat éve létező intézményükben több mint tíz esztendeje a Gyermekkertész Helyi Óvodai Nevelési Program alapján folyik a munka. Ennek célja a gyermekek természetes kíváncsiságvágyára alapozva a tevékenységbe ágyazott sokoldalú személyiségfejlesztés. Amit a kicsik több érzékszervükön keresztül „szereznek”, ismernek meg, az rögzül bennük.
Az óvodavezető elmondása szerint kiemelt jelentőséget tulajdonítanak a környezeti nevelésnek. Igyekeznek kiemelni a vidéki környezet sajátosságait, sokat sétálnak, kirándulnak a gyerekekkel, ellátogatnak a szülők kertjeibe, a kutatóintézet parcelláiba. A tavalyi év elején megpályázták a „Zöld Óvoda” címet is a Környezetvédelmi és Vízügyi, valamint az Oktatási és Kulturális Minisztérium közös kiírásán. Sikerrel jártak, az elnyert cím – amelyhez egy húszpontos követelményrendszernek kellett megfelelni – pedig referenciát jelent majd más pályázatoknál. Ide kapcsolódik, hogy a Föld napja alkalmából „Gyermekszívvel a természetért” címmel tehetséggondozó környezetvédelmi versenyt rendeztek, 2009-ben immár másodszor. A kicsik feladatlapokat színeztek, kvízkérdésekre feleltek, környezetvédelmi témákat ábrázoló képekről mondták el a véleményüket. Majd a versenyt megelőző otthoni kísérlet eredményét beszélték meg. Megtanulták, hogy vannak elbomló, szerves és szervetlen hulladékok is, utóbbiakat szemétlerakóba kell szállítani. Egy társasjátékban aztán ők voltak a bábuk, az egyes kockákba lépve tiltó és jutalmazó képeket láthattak. Közben az apróságok az „Ugráló mókus tanodában” kedvükre mozoghattak is. Az indulók a versengés utolsó részében kitüntetésben részesültek: kinevezték őket „A környezetvédelem kis követeinek”. A ranghoz érem is járt.
Majdán Ferencné hozzátette: a kompolti óvoda Füzesabony vonzáskörzetében továbbképző központnak számít, a környékbeli óvodavezetők részére itt tartják a különböző kurzusokat.
 
 

*Belső és udvari játékokat, bútorokat is vásárolnak a pénzből.
 
5
ovoda_va verz 11 e.bmp
 

Új óvoda építése Kompolton, funkcióbővítéssel
Azonosító szám: ÉMOP-4.3.1/2/2F-2f-2009-0013
Kedvezményezett: Kompolt község önkormányzata
Támogató szervezet: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Közreműködő szervezet: VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft.
A projekt összköltsége: 248.372.600 Ft
A támogatás összege: 223.535.340 Ft
A támogatás intenzitása: 90 százalék
Az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló projekt.
 
 
< Előző   Következő >

 
 
© 2019 www.kompolt.hu
Joomla! egy GNU/GPL Licensz alatt kiadott szabad szoftver
IT-Nav Hungary :: Online marketing :: Webdesign :: Honlap fejlesztés :: Webáruház készítés :: Tárhely :: Domain név bejegyzés :: SharePoint