Legfrissebb hírek


Ma 2018. október 15. hétfő, Teréz napja van.

Szennyvízberuházás hírei
Főmenü
Kezdőlap
Településünkről
Helyi Önkormányzat
Intézményeink
Video
Civil szervezetek
Dokumentumtár
Fleischmann örökség - emlékszoba
Szennyvízberuházás hírei
Kompolti Polgárőr Egyesület
Gyermekkertész Óvoda Kompolt - Nagyút
Elérhetőségek
Közhírré tétetik...
Linkek
Partnereink
Önkormányzat
Közadatkereső
Képviselő testület
Közérdekű adatok
Ügyintézés
Bizottságok
Elérhetőségek
Általános Nyomtatványkitöltő Program (ÁNYK) telepítése
Nyilvántartások
Polgári peres elektronikus formanyomtatványok
Tárhely Eger, Online marketing Eger, Webfejlesztés Eger, SharePoint Eger, Weblap készítés Eger, Honlap készítés Eger, Webáruház készítés Eger, Webdesign Eger, akadálymentesítés, akadálymentes honlap, akadálymentes weblap, weblap sablon, honlap sablon, honlap sablonok Pécs állás, állás Pécsen, Pécs munka. Eger állás, állás Egerben, Eger munka egerapro.hu PapaAllas.hu OzdAllas.hu SiofokAllas.hu Blogunk szakmai témákban frissül: álláskeresésről, szálláshelyekről, érdekességekről olvashat az IzesBorokHaza.hu blogon! salgotarjanallas.hu gyongyosallas.hu kupon EsztergomAllas.hu BajaAllas.hu KaposvarAllas.hu SzekszardAllas.hu GodolloAllas.hu SzolnokAllas.hu hírlevél PecsAllas.hu
Közadattár
Magyar Államkincstár
Sablonválasztó
kompolt
Káli szennyvízelvezetési agglomeráció csatornázása és szennyvíztisztítása KEOP-7-1.2.0.-2008.0189
Google PageRank

 


Kezdőlap

Az amerikai kormány meghívására, az USA budapesti nagykövetségének segítségével a hónap első felében PDF Nyomtatás E-mail
Az amerikai kormány meghívására, az USA budapesti nagykövetségének segítségével a hónap első felében tíz napra az Egyesült Államokba utazott a füzesabonyi térség három önkormányzati vezetője és két egri pedagógus.
 
Az amerikai kormány meghívására, az USA budapesti nagykövetségének segítségével a hónap első felébenLaminé Antal Éva füzesabonyi, Tóthné Szabó Anita mezőtárkányi, valamint Balázs Zoltán kompolti polgármesterek, illetve a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumból Nagyné Barczai Tünde igazgatóhelyettes és dr. Szerdahelyiné Hutter Angéla angol munkacsoportvezető elsősorban az oktatási rendszer és az önkormányzatok kapcsolatát, a felnőtt- és átképzést, az agglomerációk és a kistérségek szerepét tanulmányozták. Megfordultak Washingtonban, továbbá Arkansas és Kentucky állam egy-egy kisebb városában, iskolákban, illetve az ottani - magyar kifejezéssel élve - "munkaügyi központokban". 
 
Utóbbiakkal kapcsolatban Balázs Zoltánnak az a legfontosabb tapasztalata, hogy nem hatékony állami keretek között működtetni ezeket a szervezeteket, helyesebb, ha a versenyszférához kötődnek. Egy olyan szegmensben van verseny, amire itthon talán még nem is gondolt senki. Az államok háromévente megpályáztatják a munkaügyi közvetítésre jelentkező cégeket, vállalkozásokat. A nyertesek feladata, hogy fogadják az álláskeresőket, komoly interjúkat készítsenek velük, a piaci igényeknek megfelelő tanfolyamokra, átképzésekre küldjék őket. Az adott cég csak akkor sikeres, csak akkor kap pénzt, ha hatékonyan közvetít. Gyakorlatilag  "végig fogják a kezét" a munkanél külinek, addig "viszik", amíg ál lást nem talál. A rendszerhe egyfajta monitoring is kapcsolódik, vagyis, utólag is figyelemmel kísérik a már dolgozó embereket, s ha probléma adódik, igyekeznek segíteni. Az álláskeresők mintegy kilencven százaléka el tud így helyez kedni. A munkaközvetítő vállalkozások mellett felügyelő bizottság működik, amely az adott állam, illetőleg a munka adók képviselőiből áll.
 
Az amerikai kormány meghívására, az USA budapesti nagykövetségének segítségével a hónap első felében
 
Balázs Zoltán, Tóthné Szabó Anita, Laminé Antal Éva, Nagyné Barczai Tünde és dr. Szerdahelyiné Hutter Angéla

"Egy külföldi utazás mindig formálja a szemléletet."
Tóthné Szabó Anita egyebek mellett arról beszélt lapunknak, hogy a látogatás révén sokkal pozitívabb kép alakult ki benne az Egyesült Államokról, mint korábban. Főként azt értékelte, hogy az oktatás ügyét milyen gazdagon, "bőséggel" kezelik a tengerentúlon. A fel nőttképzés példája is megszívlelendő. Segélyek osztása helyett intézményeket finanszíroznak. Talán az egyik legnagyobb tanulság, hogy egy vezetőnek valóban menedzser-szemléletűnek kell lennie, s nagyobb biztonsággal hozzá kell merni nyúlni a problémákhoz. A polgármester asszony itt hon is erre törekszik majd.

Laminé Antal Éva is akként vélekedett, hogy egy külföldi utazás mindig szemléletet formál. Nagyon tetszett neki az amerikai mentalitás, az, hogy mennyire vállalkozásbarát a társadalom, s hogy lényegesen kisebb a bürokrácia a magyarországinál. A képzési rendszer sokkal rugalmasabb a miénknél, igaz, jóval több pénz is jut ilyen jellegű célokra. A gazdaság egyik motorja, hogy • folyamatos a kapcsolat a munkáltatók és a munkavállalókat közvetítő cégek között. Akik pedig szeretnének visszailleszkedni a tanulás világába, vagy még nem elég képzettek a felsőoktatásban való részvételhez, úgynevezett "népfőiskolákon" sajátíthatják el a szükséges tudnivalókat. Laminé előnyösnek tartja azt is, hogy összességében lényegesen kevesebb adót fizetnek az ameri kaiak nálunk, s az elvonás na gyobb hányada helyben marad, nem központilag osztják szét.
 
Gyakorló műhelyek a szakképző központokban
A MAGYAR KÜLDÖTTSÉG által meglátogatott nagy szakképző központok közismereti tárgya kat nem oktatnak, csak kifejezetten szakmákat - tudtuk meg Nagyné Barczai Tündétől és dr. Szerdahelyiné Hutter Angélától. A gyakorló műhelyekből viszont akár közel har minc különböző is található egy-egy ilyen központban. Egy általán, az ezekben folyó taní tás sokkal gyakorlatiasabb a hazainál. A közismeretek elsa játítása pedig párhuzamosan, külön iskolákban történik.
 
 
 Rénes Marcell 
Forrás: Heves Megyei Hírlap 
 
< Előző   Következő >

 
 
© 2018 www.kompolt.hu
Joomla! egy GNU/GPL Licensz alatt kiadott szabad szoftver
IT-Nav Hungary :: Online marketing :: Webdesign :: Honlap fejlesztés :: Webáruház készítés :: Tárhely :: Domain név bejegyzés :: SharePoint