Legfrissebb hírek


Ma 2018. október 20. szombat, Vendel és Irén napja van.

Szennyvízberuházás hírei
Főmenü
Kezdőlap
Településünkről
Helyi Önkormányzat
Intézményeink
Video
Civil szervezetek
Dokumentumtár
Fleischmann örökség - emlékszoba
Szennyvízberuházás hírei
Kompolti Polgárőr Egyesület
Gyermekkertész Óvoda Kompolt - Nagyút
Elérhetőségek
Közhírré tétetik...
Linkek
Partnereink
Önkormányzat
Közadatkereső
Képviselő testület
Közérdekű adatok
Ügyintézés
Bizottságok
Elérhetőségek
Általános Nyomtatványkitöltő Program (ÁNYK) telepítése
Nyilvántartások
Polgári peres elektronikus formanyomtatványok
Tárhely Eger, Online marketing Eger, Webfejlesztés Eger, SharePoint Eger, Weblap készítés Eger, Honlap készítés Eger, Webáruház készítés Eger, Webdesign Eger, akadálymentesítés, akadálymentes honlap, akadálymentes weblap, weblap sablon, honlap sablon, honlap sablonok Pécs állás, állás Pécsen, Pécs munka. Eger állás, állás Egerben, Eger munka egerapro.hu PapaAllas.hu OzdAllas.hu SiofokAllas.hu Blogunk szakmai témákban frissül: álláskeresésről, szálláshelyekről, érdekességekről olvashat az IzesBorokHaza.hu blogon! salgotarjanallas.hu gyongyosallas.hu kupon EsztergomAllas.hu BajaAllas.hu KaposvarAllas.hu SzekszardAllas.hu GodolloAllas.hu SzolnokAllas.hu hírlevél PecsAllas.hu
Közadattár
Magyar Államkincstár
Sablonválasztó
kompolt
Káli szennyvízelvezetési agglomeráció csatornázása és szennyvíztisztítása KEOP-7-1.2.0.-2008.0189
Google PageRank

 


Kezdőlap

Új óvodát építenének - Sok gyermek születik a községben PDF Nyomtatás E-mail
Miközben számos településen az oktatási intézmények bezárására, összevonására kényszerülnek a folyamatosan csökkenő gyermeklétszám miatt, Kompolton egy 891 négyzetméteres alapterületű új óvoda építését tervezi az önkormányzat.
 
Külön engedély alapján már most több gyermek jár az óvodába, mint amennyi eredetileg a férőhelyek száma volna, s a 2007-es 37-tel szemben az idén ősszel félszáz kicsit szeretnének beíratni szüleik. Az intézmény négy csoportjában jelenleg 109 aprósággal foglalkoznak a szakemberek – tudtuk meg Majdán Ferencné óvodavezetőtől.
A szép fekvésű községben közművesített lakótelkeket kínál a helyhatóság, s nagy számban költöznek is hozzájuk a fiatalok, ezzel párhuzamosan pedig mind több csemete születik. A szomszédos, Kompolttal „egybenőtt” falvakból, Kálból és Kápolnáról is vannak érdeklődők. Az említett ötven jelentkező miatt gyakorlatilag egy új csoportot kellene szeptemberben indítani. Problémát okoz, hogy igen régi a meglévő óvodaépület, s a szakvélemények szerint olyannyira rossz állapotú, hogy nem érdemes felújítani, egy újat kell építeni helyette. A beruházáshoz a község európai uniós támogatásra pályázott, s rövidesen várhatóan ki is derül, hogy sikerrel jártak-e. A negyedmilliárd forintos beruházásból 231 millióra lehetett pályázni, a többi az önrész. Az elképzelés az, hogy az új, 125 fős befogadóképességű, eleve öt csoportosra tervezett óvoda közvetlenül az általános iskola mellett, egy önkormányzati tulajdonú telken épül majd fel. Mellé tornaterem is készül, amely a sportrendezvényeken túl előadások, fórumok, klubfoglalkozások helyszíne is lehet.
Majdánné beszélt arról is, hogy negyvenöt éve létező intézményükben csaknem tíz esztendeje a Gyermekkertész Helyi Óvodai Nevelési Program alapján folyik a munka. Ennek célja a gyermekek természetes kíváncsiságvágyára alapozva a tevékenységbe ágyazott sokoldalú személyiségfejlesztés. Amit a kicsik több érzékszervükön keresztül „szereznek”, ismernek
meg, az rögzül bennük. Kodály Zoltántól ered az intézmény pedagógiai hitvallása:

„Amit csak hall a gyermek könnyen elfelejti,
Amit lát is, már inkább megjegyzi
De amiben ő maga is tevékenyen részt vesz
Az bizonyosan bevésődik emlékezetébe!”

Az óvodavezető elmondása szerint kiemelt jelentőséget tulajdonítanak a környezeti nevelésnek. Igyekeznek kiemelni a vidéki környezet sajátosságait, sokat sétálnak, kirándulnak a gyerekekkel, ellátogatnak a szülők kertjeibe, a kutatóintézet parcelláiba. Az idei év elején megpályázták a „Zöld Óvoda” címet is a Környezetvédelmi és Vízügyi, valamint az Oktatási és Kulturális Minisztérium közös kiírásán. Sikerrel jártak, az elnyert cím – amelyhez egy húszpontos követelményrendszernek kellett megfelelni – pedig referenciát jelent majd más pályázatoknál. Ide kapcsolódik, hogy a Föld napja alkalmából „Gyermekszívvel a természetért” címmel tehetséggondozó környezetvédelmi versenyt rendeztek 5-7 éves, kompolti és nagyúti gyerekeknek. A megmérettetés témája volt a globalizáció, a növény- és állatvilág, valamint a szelektív hulladékgyűjtés. A kicsik háromfős csapatokban indultak, egy-egy óvónő segítő irányításával. A szervezők arra törekedtek, hogy a kívzkérdések mellett mozgásos-, illetve társasjáték, képek válogatása és összerakása, feladatlapok kitöltése is szerepeljen a palettán. A várakozáson felül jól sikerült versenyből szeretnének hagyományt teremteni. A résztvevők a nap végén közösen fát ültettek az esemény emlékére, gondozása rendszeres feladat lesz. A hét induló csapatot katica formájú pontokkal jutalmazták, a győztes oklevelet is kapott.
Majdán Ferencné hozzátette: a kompolti óvoda Füzesabony vonzáskörzetében továbbképző központnak számít, a környékbeli óvodavezetők részére itt tartják a különböző kurzusokat.

 
< Előző   Következő >

 
 
© 2018 www.kompolt.hu
Joomla! egy GNU/GPL Licensz alatt kiadott szabad szoftver
IT-Nav Hungary :: Online marketing :: Webdesign :: Honlap fejlesztés :: Webáruház készítés :: Tárhely :: Domain név bejegyzés :: SharePoint