Legfrissebb hírek


Ma 2018. október 20. szombat, Vendel és Irén napja van.

Szennyvízberuházás hírei
Főmenü
Kezdőlap
Településünkről
Helyi Önkormányzat
Intézményeink
Video
Civil szervezetek
Dokumentumtár
Fleischmann örökség - emlékszoba
Szennyvízberuházás hírei
Kompolti Polgárőr Egyesület
Gyermekkertész Óvoda Kompolt - Nagyút
Elérhetőségek
Közhírré tétetik...
Linkek
Partnereink
Önkormányzat
Közadatkereső
Képviselő testület
Közérdekű adatok
Ügyintézés
Bizottságok
Elérhetőségek
Általános Nyomtatványkitöltő Program (ÁNYK) telepítése
Nyilvántartások
Polgári peres elektronikus formanyomtatványok
Tárhely Eger, Online marketing Eger, Webfejlesztés Eger, SharePoint Eger, Weblap készítés Eger, Honlap készítés Eger, Webáruház készítés Eger, Webdesign Eger, akadálymentesítés, akadálymentes honlap, akadálymentes weblap, weblap sablon, honlap sablon, honlap sablonok Pécs állás, állás Pécsen, Pécs munka. Eger állás, állás Egerben, Eger munka egerapro.hu PapaAllas.hu OzdAllas.hu SiofokAllas.hu Blogunk szakmai témákban frissül: álláskeresésről, szálláshelyekről, érdekességekről olvashat az IzesBorokHaza.hu blogon! salgotarjanallas.hu gyongyosallas.hu kupon EsztergomAllas.hu BajaAllas.hu KaposvarAllas.hu SzekszardAllas.hu GodolloAllas.hu SzolnokAllas.hu hírlevél PecsAllas.hu
Közadattár
Magyar Államkincstár
Sablonválasztó
kompolt
Káli szennyvízelvezetési agglomeráció csatornázása és szennyvíztisztítása KEOP-7-1.2.0.-2008.0189
Google PageRank

 


Kezdőlap

Vita a hulladék-átrakóról - A két község határán épülne fel a létesítmény PDF Nyomtatás E-mail
A Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszerhez nyolcvan település csatlakozott. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejőpapiban lesz majd a lerakó, illetve az égetőmű, szűkebb hazánkban pedig három átrakóállomás létesül, az elképzelések szerint Egerben, Hatvanban és Kompolton. Utóbbi község általános iskolájában nemrég indulatoktól sem mentes fórumot tartottak a tervekről.
 
Az előzmények része, hogy egy, a beruházást ellenző röpiratot is terjesztettek a településen. Ezt Pap Miklós jegyzi, aki szóvá teszi, hogy csak a Heves Megyei Hírlapból, egy más témával, a szemétszállítási díj drágulásával kapcsolatos cikkből értesültek az átrakó építésének szándékáról. Az állomás szerinte rossz helyen lenne a káli újtelep közvetlen szomszédságában, amely eddig a falu legújabb és legszebb része volt. Ráadásul a szállítás a részben lakott, részben most épülő kompolti újtelepen át történne.
A prezentációval egybekötött fórumon Balázs Zoltán polgármester, Farkas Tiborné, az AVE Hevesi Régió Kft. ügyvezetője és Fekete György, a Keviterv Eger Kft. tervezője beszélt a részletekről. Elhangzott: az egész rendszert koncessziós szerződéssel az AVE Magyarország Kft. működteti majd, e cég üzemelteti Miskolc hasonló rendszerét is. A megvalósítás még az idén megkezdődik, s 2009–2010 folyamán várható az üzembe helyezés. Kompoltra húsz településről érkezik a hulladék, de egyetlen napig sem marad ott. A speciális átrakóállomáson a beszállító gépkocsik közvetlenül egy zárt berendezésbe öntik a szemetet, ahol azt néhány perc alatt hidraulikus géppel összepréselik és konténerekbe „tömik”. Ezeket a zárt konténereket viszi aztán tovább egy speciális teherautó Hejőpapiba. Úgy számolnak, hogy naponta három teherautó hozza Kompoltra a hulladékot, négy konténer telik meg, s azokat egyetlen autó szállítja Miskolc felé.
Nem mellékes körülmény, hogy a rendszer kialakításával egyidejűleg nem csupán annak létesítésére, hanem az érintett települések bezárandó hulladéklerakói rekultivációjának százszázalékos, európai uniós támogatására is lehetett pályázni. A polgármester a fórumon hozzátette: a százmilliós nagyságrendű beruházás komoly közműfejlesztéssel, útépítéssel jár, előreláthatólag munkahelyeket teremt és adóbevételt is hoz a község számára. Utóbbi pénz adott esetben a szemétszállítási díjak bizonyos mértékű kompenzációjára is szolgálhat.
Vita a hulladék-átrakóról - A két község határán épülne fel a létesítmény Kompolt a saját rendezési terve szerinti gazdasági-ipari területre képzelte el a létesítményt. Gyakorlatilag a térségben a hulladékszállítást eddig végző, s az AVE-val szerződött Wolf Kft. telephelyének a bővítéséről van szó. Ez valóban a káli–kompolti határon van, pontosabban az eddigi Wolf-telephely Kálban, az új létestmény pedig a terv szerint Kompolton. Ám a „túloldal” Kálban lakóövezet. Nem is véletlen, hogy elsősorban a káli újtelepről érkeztek érdeklődők az iskolai rendezvényre. A már említett Pap Miklós itt hozzászólásában azt fejtegette, hogy a szándék, az alapötlet jónak tűnik, de a helyszínnel akadnak gondok. Bármilyen „steril” legyen is a berendezés, a szemétnek bizonyosan van szaga, a zajszint és a teherautó-forgalom kedvezőtlen környezeti hatása sem elhanyagolható. A káli újtelepről szinte mindenki aláírta azt a petíciót, amelyben tiltakoznak a létesítmény ellen. Hasonló véleményen voltak más hozzászólók is, akadt olyan is, aki egyenesen azt javasolta: írjanak ki a kérdésről ügydöntő helyi népszavazást. A kompolti beruházás hátrányaitól a káliak szenvednek majd – mondták.
 A felvetésekre válaszként elhangzott: a terv jelenleg előkészítő szakaszban van, meg fognak vizsgálni a helyszínt illetően más alternatívákat is. A polgármester kiemelte, hogy egy-másfél hónapon belül közmeghallgatást tartanak, mindenki véleményét meghallgatják, s ott lesz a teljes képviselő-testület, amely jogosult dönteni az ügyben, akár az esetleges népszavazásról is. Arra viszont felhívta a figyelmet, hogy ha Kompolt önkormányzata tűz ki referendumot, azon bizony csak a kompoltiak voksolhatnak.
Balázs Zoltán a történtek kapcsám elmondta azt is: megvizsgálják a szakhatósági engedélyeket, az eddigi történéseket. Ám az indulatok nem vezetnek sehová, ráadásul a gátjai lehetnek a két község együttműködésének. Indulatokat könnyű gerjeszteni Kompolton is, ahonnan még a tanácsi rendszerben egy tollvonással vettek el és adtak Kálnak harminc hektár területet és ezer lakost, a legdinamikusabban fejlődő településrészt. Ez most a káli újtelep. A rendszerváltás óta két alkalommal is rendeztek népszavazást a visszacsatolásáról, de egyik sem volt eredményes. Akkor lehetett volna másként is dönteni, most viszont kissé visszás Kompolt belügyeibe avatkozni a szomszédból. Az iparterület fejlesztésébe, átminősítésébe Kompolt több millió forintot fektetett.
Vita a hulladék-átrakóról - A két község határán épülne fel a létesítménySzakemberek bevonásával tájékozódtunk arról, hogy az átrakó állomás – amely pusztán konténerek cseréjét jelenti és semmiképpen sem szemétlerakót – jelenleg szakmai  felülvizsgálatokon esik át. Az építésügyi és a környezetvédelmi hatóságok vizsgálják az önkormányzatok kifejezett kérésére. Ennek függvénye,hogy egyáltalán megvalósítható-e ez a beruházás. Hangsúlyozom, hogy testületünk a személyes bejárást követően – ahol megnéztünk egy ilyen átrakót – azt vallja, hogy ez egy kifejezetten szakmai kérdés, ahol mi ahhoz ragaszkodunk, hogy a környezetvédelmi szempontok teljeskörűen érvényesüljenek, és a környezetet nem zavaró beruházás készülhessen el. Fontosnak tartom itt megjegyezni, hogy a rendezési tervünk egy igen szigorú feltételrendszert állít fel pontosan a lakosság védelme érdekében. Ehhez ragaszkodunk, és ez biztosítja, hogy nem lehet akármilyen beruházást itt véghezvinni. Ezt a rendezési tervet néhány évvel ezelőtt lakossági fórumon bemutattuk, megtekinthető volt a Hivatalban. Sokan meg is nézték és véleményezték. A szomszédos káli önkormányzatnak is megküldtük, akik a jogszabályoknak megfelelően szintén véleményezték és azt jelenlegi formájában elfogadásra javasolták.
Ez a terv többmilliós telekeladási, hosszú távon pedig jelentős adóbevételre számíthat, mely további fejlesztéseket tesz lehetővé a faluban, vagy éppen a szemétszállítási díjak csökkentését teszi lehetővé.
A beruházáshoz szorosan kapcsolódik, hogy a Sport utca szilárd burkolatot kap. Ez az út kiszélesítésre, megerősítésre és teljeskörű kiépítésre kerül, sőt, a biztonságos közlekedés okán járdaépítésre is sor kerül.
 
< Előző   Következő >

 
 
© 2018 www.kompolt.hu
Joomla! egy GNU/GPL Licensz alatt kiadott szabad szoftver
IT-Nav Hungary :: Online marketing :: Webdesign :: Honlap fejlesztés :: Webáruház készítés :: Tárhely :: Domain név bejegyzés :: SharePoint