Legfrissebb hírek


Ma 2018. október 20. szombat, Vendel és Irén napja van.

Szennyvízberuházás hírei
Főmenü
Kezdőlap
Településünkről
Helyi Önkormányzat
Intézményeink
Video
Civil szervezetek
Dokumentumtár
Fleischmann örökség - emlékszoba
Szennyvízberuházás hírei
Kompolti Polgárőr Egyesület
Gyermekkertész Óvoda Kompolt - Nagyút
Elérhetőségek
Közhírré tétetik...
Linkek
Partnereink
Önkormányzat
Közadatkereső
Képviselő testület
Közérdekű adatok
Ügyintézés
Bizottságok
Elérhetőségek
Általános Nyomtatványkitöltő Program (ÁNYK) telepítése
Nyilvántartások
Polgári peres elektronikus formanyomtatványok
Tárhely Eger, Online marketing Eger, Webfejlesztés Eger, SharePoint Eger, Weblap készítés Eger, Honlap készítés Eger, Webáruház készítés Eger, Webdesign Eger, akadálymentesítés, akadálymentes honlap, akadálymentes weblap, weblap sablon, honlap sablon, honlap sablonok Pécs állás, állás Pécsen, Pécs munka. Eger állás, állás Egerben, Eger munka egerapro.hu PapaAllas.hu OzdAllas.hu SiofokAllas.hu Blogunk szakmai témákban frissül: álláskeresésről, szálláshelyekről, érdekességekről olvashat az IzesBorokHaza.hu blogon! salgotarjanallas.hu gyongyosallas.hu kupon EsztergomAllas.hu BajaAllas.hu KaposvarAllas.hu SzekszardAllas.hu GodolloAllas.hu SzolnokAllas.hu hírlevél PecsAllas.hu
Közadattár
Magyar Államkincstár
Sablonválasztó
kompolt
Káli szennyvízelvezetési agglomeráció csatornázása és szennyvíztisztítása KEOP-7-1.2.0.-2008.0189
Google PageRank

 


Kezdőlap

Miért kell többet fizetni a hulladékszállításért? PDF Nyomtatás E-mail

Ha lesz rá mód, ismét beépítik a támogatást a díjakba.

Több helybéli is panaszolta, hogy Kompolton duplája a szemétszállítási díj annak az összegnek, amit a vele „egybenőtt” Kálban és Kápolnán fizetnek a helyiek. Az okokról Balázs Zoltán polgármestert és a szolgáltatást végző cég, a Wolf Kft. ügyvezetőjét, Farkas Tibornét kérdeztük.

– Onnan kell kezdenem, hogy a falu szeméttelepének helyet adó ingatlan annak idején hosszú jogvita után került magántulajdonból köztulajdonba – mondta a település önkormányzatának vezetője. – Amikor ez tíz évvel ezelőtt megtörtént, a szükséges átalakítások elvégzése után szintén tíz esztendőre megkaptuk a működési engedélyt az egyébként ebből a szempontból jó fekvésű, külterületi, a község szélétől egy kilométerre lévő telepre. Ez az engedély azonban az idei év elején lejárt.
– A kényszerhelyzetben mi volt a következő lépés?

– Két alternatíva kínálkozott. Az egyik szerint újra engedélyeztetjük a telepet, de immár a szigorú európai uniós előírásoknak megfelelően, ami egyebek mellett mélyítést, speciális védőfóliázást, összességében mintegy tizenöt-húsz millió forintos beruházást igényelt volna. Ezzel a kapacitás nem növekszik, és maximum két évig tudta volna még fogadni a kompolti hulladékot a létesítmény. A másik megoldás – amelyet végül jobbnak tartottunk – az volt, hogy keresünk egy más településen lévő szemétlerakót, ami úgymond befogadja a Kompoltról szállított szemetet. A Jászságból is érkeztek felajánlások, de érthető okokból inkább a szomszédos Kált választottuk. A káli telep engedélye még érvényes, legálisan működik, de náluk is több millió forintos ráfordításra volt szükség az uniós szabályok okán.
– Konkrétan milyen beruházásokat végeztek el?
–  A Tarna menti térségben az irányadó jogszabályok értelmében egyetlen, megfelelő kapacitású befogadó telep működtetése lehetséges 2009-ig – hangsúlyozta Farkas Tiborné. – 2009-ben aztán beindul a megyei regionális hulladékkezelési rendszer, és átrakóállomásokon keresztül – ezek egyike, mint ismeretes, Kompolton lesz – a borsodi Hejőpapiba kerül a szemét csaknem minden szűkebb hazánkbeli településről. A környezetvédelmi hatósággal egyeztetve Kálra esett a választás. Az ezzel összefüggő engedélyekre cégünk több, mint hárommillió forintot költött. Egyébként a létesítmény éves üzemeltetése harminchatmillióba kerül. Nem csupán Kompolt, hanem a környékről több mint tíz község hulladékát szállítjuk ide, s másutt, például Verpeléten vagy Tófalun is, akárcsak Kompolton, évi 12 ezer 960 forintot kell fizetni háztartásonként a szolgáltatásért. Kál valóban olcsóbb, ott hatezer forint az éves díj, de ők egyrészt a saját lerakójukat használják, másrészt az ottani önkormányzat átvállalja a díj egy hányadát. Kál befogadó településként a többiekkel, a „külsősökkel” szemben úgynevezett tűrési díjat is érvényesíthet. Kápolna pedig ideiglenesen a jelzett időpontig megtarthatta a saját, kicsi, mások szemetének befogadására nem alkalmas szeméttelepét, ott ez az alacsonyabb tarifa oka.
– Kompolt nem tud Kálhoz hasonlóan anyagilag segíteni saját lakosain?
– Azért azt nem kellene, nem szabad elfelejteni, hogy az előző ciklusban, 2002 és 2006 között teljes egészében átvállalta a szemétszállítás díját a lakosságtól az önkormányzat – emelte ki Balázs Zoltán. – Az „ingyenességért” a helyhatóság évente közel ötmilliót fizetett ki a polgárok helyett. Én az újraindulásomkor, még a 2006. októberi választások előtt, a kampány során bejelentettem: ez tovább nem tartható fenn. A központi megszorító intézkedések bennünket is takarékosságra kényszerítettek. A tavaly még ötvenmilliós költségvetési hiányt idén sikerült lefaragni hétmillióra, de még kell egy kis idő, egy kis türelem a stabilitáshoz. Ezután nyílik arra mód, hogy újból beépítsünk egyfajta kompenzációt, támogatást a tarifákba.
Rénes Marcell
 
< Előző   Következő >

 
 
© 2018 www.kompolt.hu
Joomla! egy GNU/GPL Licensz alatt kiadott szabad szoftver
IT-Nav Hungary :: Online marketing :: Webdesign :: Honlap fejlesztés :: Webáruház készítés :: Tárhely :: Domain név bejegyzés :: SharePoint