Legfrissebb hírek


Ma 2018. október 20. szombat, Vendel és Irén napja van.

Szennyvízberuházás hírei
Főmenü
Kezdőlap
Településünkről
Helyi Önkormányzat
Intézményeink
Video
Civil szervezetek
Dokumentumtár
Fleischmann örökség - emlékszoba
Szennyvízberuházás hírei
Kompolti Polgárőr Egyesület
Gyermekkertész Óvoda Kompolt - Nagyút
Elérhetőségek
Közhírré tétetik...
Linkek
Partnereink
Önkormányzat
Közadatkereső
Képviselő testület
Közérdekű adatok
Ügyintézés
Bizottságok
Elérhetőségek
Általános Nyomtatványkitöltő Program (ÁNYK) telepítése
Nyilvántartások
Polgári peres elektronikus formanyomtatványok
Tárhely Eger, Online marketing Eger, Webfejlesztés Eger, SharePoint Eger, Weblap készítés Eger, Honlap készítés Eger, Webáruház készítés Eger, Webdesign Eger, akadálymentesítés, akadálymentes honlap, akadálymentes weblap, weblap sablon, honlap sablon, honlap sablonok Pécs állás, állás Pécsen, Pécs munka. Eger állás, állás Egerben, Eger munka egerapro.hu PapaAllas.hu OzdAllas.hu SiofokAllas.hu Blogunk szakmai témákban frissül: álláskeresésről, szálláshelyekről, érdekességekről olvashat az IzesBorokHaza.hu blogon! salgotarjanallas.hu gyongyosallas.hu kupon EsztergomAllas.hu BajaAllas.hu KaposvarAllas.hu SzekszardAllas.hu GodolloAllas.hu SzolnokAllas.hu hírlevél PecsAllas.hu
Közadattár
Magyar Államkincstár
Sablonválasztó
kompolt
Káli szennyvízelvezetési agglomeráció csatornázása és szennyvíztisztítása KEOP-7-1.2.0.-2008.0189
Google PageRank

 


Kezdőlap

Két különleges ember - Tisztelgés az európai hírű tudós és leánya előtt PDF Nyomtatás E-mail
A Fleischmann-hagyaték emlékszobáját avatták fel a településen 2007. októberében, a gondozási központban. Fleischmann Rudolf a hazai korszerű növénynemesítés megalapozója volt.

Fleischmann Rudolf 1879-ben született Nyugat-Csehországban, tanulmányait Bécsben és Klosterneuburgban végezte, 1896-ban kertész-szőlész oklevelet szerzett. Intéző volt, majd 1910-től növénynemesítéssel foglalkozott. Az első sikert a „Prairie királynője” nevű kukoricafajtával aratta, munkáját az I. Országos Kukorica Kiállításon aranyéremmel tüntették ki. A szakmai elismerés nyomán lehetőséget kapott külföldi módszerek kipróbálására. Szép eredményeket ért el a búza és a rozs terméshozamának javításában, ezért már fiatalemberként is a legjobb nemesítők közé sorolták.
1918-ban kinevezték a Vetőmag-nemesítő és Értékesítő Rt. kompolti növénynemesítő telepe vezetőjének. Itt született meg az az őszibúza-fajta, amely közel két évtizeden át a legjobbak közé tartozott. Megpróbálkozott az ipari növényekkel is. Az 1936-os londoni rostipari kiállításon az általa nemesített kenderből készült anyagok első díjat nyertek. Olthatatlan tudásszomjjal kísérletezett, palettáján a lucerna, a bükköny, az angolperje is szerepelt. Kinemesítette a szántóföldi művelésre is alkalmas gyöngybabot, s az akác fahozamának javításával is foglalkozott. Öt évtizedes munkássága alatt húsz növényfajt nemesített, tudományos tevékenysége elismeréséül a bécsi mezőgazdasági főiskola tiszteletbeli doktorrá avatta.
A szerénységéről közismert, sokoldalú tudós élete utolsó pillanatáig bámulatos szorgalommal dolgozott, s nem vette tudomásul, hogy a munkájához annyira nélkülözhetetlen látása rohamosan, gyógyíthatatlanul romlik. A megvakult tudós munkáját lánya segítette. Felolvasta neki az aktuális hazai és külföldi szaklapokat, jegyzeteket készített, előadásokat tartott. A magyar növénynemesítés kiemelkedő egyénisége, a nagyszerű tanító 1950-ben hunyt el. Emlékét nem csak a relikviákkal teli szoba őrzi, nevét viseli a helyi kutatóintézet is.
A tudós édesapa mellett leánya, Mimike is különleges ember volt. Mária – vagy ahogy mindenki ismerte, Mimike – karitatív munkájával, Istenbe vetett hitével írta be magát az emberek szívébe. A kislány 1912-ben született, és Krisztus jegyesének vallotta magát. Karikagyűrűt viselt, de férfi társa nem volt. Az egri Angolkisasszonyoknál tanult, majd a bécsi egyetemen szerzett filozófia szakon diplomát. Angolul, németül és franciául beszélt. Szegénygondozást vállalt az egyetem után, majd a II. világháborúban sérült katonákat ápolt. Később vak édesapja segítségére volt a kutatóintézetben.
Az imádott szülő halála után csak olyan munkát vállalt el, ami nem zavarta a napi többszöri templomba járásban: segédmunkából, szénlapátolásból és kapálásból élt. Önzetlensége, az emberek iránti tisztelete jeléül ruhaadományokat gyűjtött, leveleket, szakmai anyagokat fordított, templomokat, magánszemélyeket segített, betegeket látogatott. Kétmillió forinttal segítette az egri szemináriumot. Egyedülálló módszert dolgozott ki az általa ismert nyelvek okítására, s névleges összegért, 30 forintos óradíjért bárkit tanított. A kapott pénzért adományokat vásárolt, magának szinte semmit sem tartott meg.
A családi házukat még életében az önkormányzatnak ajándékozta: itt működik ma a gondozási központ. Egyetlen szobájában spártai egyszerűségben élt. Az a földi kívánsága volt csupán: szeretett volna száz esztendőt megérni, hogy templomba járó lépteit minél nagyobb csokorban vihesse Jézus elé, ha meghal. Kilencvenhárom esztendő adatott meg számára itt a Földön, 2005 októberében elhunyt.
Balázs Zoltán polgármester lapunknak elmondta: a Leader-program közel 800 ezer forintos támogatásával kialakított emlékszobában fotók, könyvek, jegyzetek, használati eszközök próbálnak képet adni két nagyszerű emberről.
Végezetül álljon itt néhány sor a legendás Mimikétől:  „Van, ami sokkal fontosabb a pénznél. Nézd meg a tízfillérest. Mit látsz, ha a szemedre teszem? Semmit. De ha kissé távolabb tartom, észreveszel mást is a világból, ami sokkal fontosabb a pénznél. Minden dolog az örökkévalóság távolából nyeri el igazi értékét.”

Sziráki Márta
 
< Előző   Következő >

 
 
© 2018 www.kompolt.hu
Joomla! egy GNU/GPL Licensz alatt kiadott szabad szoftver
IT-Nav Hungary :: Online marketing :: Webdesign :: Honlap fejlesztés :: Webáruház készítés :: Tárhely :: Domain név bejegyzés :: SharePoint