Legfrissebb hírek


Ma 2018. október 22. hétfő, Előd napja van.

Szennyvízberuházás hírei
Főmenü
Kezdőlap
Településünkről
Helyi Önkormányzat
Intézményeink
Video
Civil szervezetek
Dokumentumtár
Fleischmann örökség - emlékszoba
Szennyvízberuházás hírei
Kompolti Polgárőr Egyesület
Gyermekkertész Óvoda Kompolt - Nagyút
Elérhetőségek
Közhírré tétetik...
Linkek
Partnereink
Önkormányzat
Közadatkereső
Képviselő testület
Közérdekű adatok
Ügyintézés
Bizottságok
Elérhetőségek
Általános Nyomtatványkitöltő Program (ÁNYK) telepítése
Nyilvántartások
Polgári peres elektronikus formanyomtatványok
Tárhely Eger, Online marketing Eger, Webfejlesztés Eger, SharePoint Eger, Weblap készítés Eger, Honlap készítés Eger, Webáruház készítés Eger, Webdesign Eger, akadálymentesítés, akadálymentes honlap, akadálymentes weblap, weblap sablon, honlap sablon, honlap sablonok Pécs állás, állás Pécsen, Pécs munka. Eger állás, állás Egerben, Eger munka egerapro.hu PapaAllas.hu OzdAllas.hu SiofokAllas.hu Blogunk szakmai témákban frissül: álláskeresésről, szálláshelyekről, érdekességekről olvashat az IzesBorokHaza.hu blogon! salgotarjanallas.hu gyongyosallas.hu kupon EsztergomAllas.hu BajaAllas.hu KaposvarAllas.hu SzekszardAllas.hu GodolloAllas.hu SzolnokAllas.hu hírlevél PecsAllas.hu
Közadattár
Magyar Államkincstár
Sablonválasztó
kompolt
Káli szennyvízelvezetési agglomeráció csatornázása és szennyvíztisztítása KEOP-7-1.2.0.-2008.0189
Google PageRank

 


Kezdőlap

Testvérkapcsolatot szeretnének - Hat éve működik a német önkormányzat PDF Nyomtatás E-mail
Tíz évvel ezelőtt, 1998-ban vetődött fel először a német kisebbségi önkormányzat megalakításának gondolata a sváb gyökerekkel rendelkező Kompolton.
 
Későn, mert ekkor sajnos „kicsúsztak az időből” a választásokra vonatkozó jogszabályok értelmében, így végül 2002-ben valósulhatott meg az ötlet. Akkor már több, mint ötvenen vetették fel magukat a német kisebbségi névjegyzékbe. Azóta, immár hat esztendeje létezik az öttagú testület, amelynek elnöke Vízkeleti György.

Az elnök szavai szerint sajnálja, hogy a német nyelvet már kevesen beszélik a településen, ez a fajta hagyomány kihalt. Újjáélesztésében talán segíthet az a terv, amelynek lényege, hogy testvérkapcsolatot alakítsanak ki olyan németországi községekkel, városokkal, ahonnan annak idején, 1752-ben száz családot telepítettek be Kompoltra. Kisebbségi önkormányzatuk tagja az Észak-Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetségének, amely közel ötven települést tömörít. A szervezet minden évben megrendezi tradicionális kultúrgáláját: ennek két esztendővel ezelőtt éppen Kompolt adhatott otthont.
A testület éves szinten valamivel több, mint félmillió forintból gazdálkodik. A pénzből segítik például a falunap megrendezését, s támogatják a helyi általános iskolában németül tanuló diákokat, akik számára tankönyveket vásároltak. Ha sikerül testvérkapcsolatot létesíteni, érdemes lenne költeni a csereüdültetésre is – vélekedik Vízkeleti György. Szeretnének berendezni valahol egy kis irodahelyiséget is. Az elnök hozzátette: jó a viszonyuk a „nagy” önkormányzattal, megkapják a maximális segítséget.
 
< Előző   Következő >

 
 
© 2018 www.kompolt.hu
Joomla! egy GNU/GPL Licensz alatt kiadott szabad szoftver
IT-Nav Hungary :: Online marketing :: Webdesign :: Honlap fejlesztés :: Webáruház készítés :: Tárhely :: Domain név bejegyzés :: SharePoint