Legfrissebb hírek


Ma 2018. október 22. hétfő, Előd napja van.

Szennyvízberuházás hírei
Főmenü
Kezdőlap
Településünkről
Helyi Önkormányzat
Intézményeink
Video
Civil szervezetek
Dokumentumtár
Fleischmann örökség - emlékszoba
Szennyvízberuházás hírei
Kompolti Polgárőr Egyesület
Gyermekkertész Óvoda Kompolt - Nagyút
Elérhetőségek
Közhírré tétetik...
Linkek
Partnereink
Önkormányzat
Közadatkereső
Képviselő testület
Közérdekű adatok
Ügyintézés
Bizottságok
Elérhetőségek
Általános Nyomtatványkitöltő Program (ÁNYK) telepítése
Nyilvántartások
Polgári peres elektronikus formanyomtatványok
Tárhely Eger, Online marketing Eger, Webfejlesztés Eger, SharePoint Eger, Weblap készítés Eger, Honlap készítés Eger, Webáruház készítés Eger, Webdesign Eger, akadálymentesítés, akadálymentes honlap, akadálymentes weblap, weblap sablon, honlap sablon, honlap sablonok Pécs állás, állás Pécsen, Pécs munka. Eger állás, állás Egerben, Eger munka egerapro.hu PapaAllas.hu OzdAllas.hu SiofokAllas.hu Blogunk szakmai témákban frissül: álláskeresésről, szálláshelyekről, érdekességekről olvashat az IzesBorokHaza.hu blogon! salgotarjanallas.hu gyongyosallas.hu kupon EsztergomAllas.hu BajaAllas.hu KaposvarAllas.hu SzekszardAllas.hu GodolloAllas.hu SzolnokAllas.hu hírlevél PecsAllas.hu
Közadattár
Magyar Államkincstár
Sablonválasztó
kompolt
Káli szennyvízelvezetési agglomeráció csatornázása és szennyvíztisztítása KEOP-7-1.2.0.-2008.0189
Google PageRank

 


Kezdőlap

A hosszú élet titka a nyugalom és a derű PDF Nyomtatás E-mail

Kompolt legidősebb lakója októberben lesz százéves.

A hosszú élet titka a nyugalom és a derűKompolt legidősebb lakója az októberben a századik születésnapját ünneplő Kiss Sándorné Tóth Róza. A nénit arról kérdeztük, hogy miként telt el az egy évszázadnyi idő, a több mint harminchatezer nap?

Tóth Róza cselédszülők gyermekeként jött a világra 1908. október 2-án Kálban. Négy gyermek nevelkedett a családban, közülük ketten örökölték a hosszú életet, Róza néni és húga, aki nemrégiben, 94 éves korában hunyt el. Róza néni fiatal leányként ott volt a kápolnai földosztásnál, ahol Károlyi Mihály a nép között felparcellázta birtokait, az ő családja is tíz hold földdel lett gazdagabb a gróf jóvoltából. Látta az I. világháború sérültjeit, az őszirózsás forradalmat. Amikor kitört a II. világháború, férjét, Kiss Sándort munkaszolgálatra vitték, így négy gyermekkel maradt magára a tanyán, ahol éltek. Rózsa, Sándor, Klári és Teréz kevés emléket őriz azokból az időkből, ám Róza néni emlékeiben tisztán élnek az orosz katonák által elkövetett gaztettek. Ő maga is csak a szomszédok segítségének köszönheti, hogy nem esett áldozatul.
A háborúból visszatért férjjel együtt foglalatoskodtak a földeken, állatokat is tartottak, tehén, disznó, liba, kacsa, pulyka adott meglehetősen sok munkát mind a felnőtteknek, mind pedig a gyermekeknek. Az idős hölgy gyermekkorában nem tanult meg írni, mert a tanya igen messze esett az iskolától, így telente a férje segítségével sajátította el a betűvetés és az olvasás tudományát.
A tanya és a körülötte lévő föld biztos megélhetést adott és nyugodt napokat jelentett a családnak, így 1956 eseményei is csupán rádión keresztül jutottak el hozzájuk. A környék ugyan lélegzet-visszafojtva figyelte, hogy mi történik a fővárosban, erre azonban nem volt semmiféle összetűzés. A harmonikus napokat a hatvanas években a téesz-szervezés zavarta meg. Valamennyi földterületet be kellett szolgáltatni, így Róza néni férje, Sándor bácsi is kénytelen-kelletlen belépett a termelőszövetkezetbe, ám az asszony független maradt. A háztájiban termelt tejet, vajat, túrót és egyéb finom tejtermékeket árulta az egri piacon évtizedeken keresztül.
A Kis-téri tanyáról 1965-ben költöztek be Kompoltra, házat építettek, és 1988-ig, Sándor bácsi haláláig itt éltek harmóniában. Azóta pedig Róza néni egyedül lakik a házban. Ha együtt van a család, a gyermekein túl hat unoka, kilenc dédunoka és négy ükunoka tér haza a mamához. Érdekesség, hogy ha a jelenleg legidősebb, húszesztendős ükunoka családot alapítana, akkor a születendő apróságot már szépunokának hívnák, ami meglehetős ritkaságnak számítana.
Róza néni egészsége a szokásos időskori bajoktól eltekintve kiválónak mondható, kórházban egyetlen napot töltött életének száz esztendeje alatt. S hogy mivel telik mostanság az ideje? Amit a háznál, botjára támaszkodva nem tud elvégezni, azt megcsináltatja az őt körülvevő családtagokkal. Nap, mint nap kitalálja, mit is kellene rendbe rakni a portán. S ha kifogy az ötletekből, akkor szívesen olvas, Ben Hur, Sándor Mátyás, a Pál utcai fiúk, a Sellő a pecsétgyűrűn a kedvenc olvasmányai közé tartoznak, szereti a természetről szóló írásokat, de gyakran akad kezébe az imakönyv, vagy rózsafüzérét morzsolgatva imádkozik Megváltójához. A katolikus rádió gyakran szól nála, a televíziót nem kedveli. Róza néni szerint a hosszú élet titka a nyugalom és a derű. Azt mondja, minden nehézségen, butaságon nevetni kell.
 
< Előző   Következő >

 
 
© 2018 www.kompolt.hu
Joomla! egy GNU/GPL Licensz alatt kiadott szabad szoftver
IT-Nav Hungary :: Online marketing :: Webdesign :: Honlap fejlesztés :: Webáruház készítés :: Tárhely :: Domain név bejegyzés :: SharePoint