Szegregált élethelyzetek felszámolása komplex programokkal Kompolton

 Szegregált élethelyzetek felszámolása komplex programokkal Kompolton – EFOP-1.6.2-16-2017-00111

 

„Szegregált élethelyzetek felszámolása komplex programokkal Kompolton”

 

Kedvezményezett:                       Kompolt Községi Önkormányzat

Pályázat azonosítószáma:         EFOP-1.6.2-16-2017-00004.

Támogatás összege:                   199 536 930 Ft

Támogatás mértéke:                   100 %

Tartam:                                          2019. október 01 – 2022. június 18.

 

A projektet Széchenyi 2020 program keretében összesen 199 503 228 Ft összegű 100 % vissza nem térítendő, Európai Uniós támogatás segítségével valósította meg a többtagú konzorcium.

Konzorciumi tagok:

 

A projekt célja Kompolt község szegregátumaiban élő lakosság társadalmi integrációjának javítása, a meglévő hátrányok csökkentése, életminőségük kedvező irányú változásainak elősegítése. További cél a településen élő személyekben az elfogadás – befogadás erősítése a közösségi rendezvények segítségével.

 

A projektet megvalósító konzorciumnak együttműködő partnerei voltak:

 • Kompolt Község Roma Nemzetiségi Önkormányzata,
 • Tarna-menti Szociális Központ,
 • Kompolt-Nagyúti Általános Iskola.

 

A szegregált területen élő lakosságból a projekt 3 éve alatt 120 főt vontak be a projektbe a tervezett 110 fő helyett. A kilépés minden esetben a résztvevők döntése volt.

 

A mentoroknak köszönhetően a jelenléten alapuló szociális munka biztosításával a szegregátumban élők folyamatosan támogatásban részesültek, illetve minden lehetőségről azonnali és pontos tájékoztatást kaptak.

A projekt teljes időtartalma alatt programok, előadások, foglalkozások, képzések segítették a kitűzött célok elérését. A programok szükségességét mutatja, hogy a résztvevők érdekében minden tervezett tevékenységet sikerült megvalósítani.

A szabadidő hasznos eltöltését segítették a projekt teljes időszaka alatt rendszeresen megszervezett, megvalósított különböző témájú foglalkozások, workshopok:

 • házi praktikák elsajátítása,
 • egészséges életmódra nevelés,
 • konyhakert művelés,
 • sütés, főzés,
 • kézműves technikák elsajátítása,
 • varrás foglalkozások,
 • környezettudatos takarítás, tiszta otthon, környezetünk védelme,
 • hagyományok ápolása,
 • testi, egészségi ismeretek.

A gyermekkori és iskolán kívüli fejlesztés tevékenység, Tanoda jellegű foglalkozások megvalósítása keretében 2019. novembertől a szegregátum területén élő halmozottan hátrányos vagy hátrányos helyzetű 7 – 14 év közötti általános iskolás gyerekek részére nyújtott tanulási, fejlődési lehetőséget a projekt. Az iskolai elfoglaltság után délutánonként a szakképzett, hozzáértő személyek közreműködésével többnyire kis csoportokban vagy egyéni formában volt biztosítva a felkészülés, felzárkózás, továbbfejlődés azokból a tantárgyakból, melyre igény mutatkozott külön az alsó és felső tagozatos diákoknál.

A koragyerekkori fejlesztések elérését támogató programok 3K Klub néven lett megvalósítva az óvodával szorosan együttműködve. A célok között szerepelt az alapvető készségek, képességek (figyelemkoncentráció, mozgáskészség, manuális készségek, beszédkészség, alkalmazkodó képesség) kialakítása, fejlesztése, támogatása.

A pályázat egyik fontos része volt a bevont projektrésztvevők képzése, kompetencia fejlesztése, majd segítésük az elsődleges munkaerő-piacon való elhelyezkedésben. A következő képzések szakmáit szerezhették meg a képzés iránt érdeklődők:

 • Konyhai kisegítő (OKJ: 21 811 01) képzés,
 • Lakástextil-készítő (OKJ: 21 542 01) képzés,
 • Építő- és anyagmozgató gép kezelője (Targoncavezető) (OKJ: 32 582 02) képzés,
 • Parkgondozó (OKJ: 21 622 02) képzés,
 • Mezőgazdasági munkás (OKJ: 21 621 02) képzés.

A jobb egészség jegyében 5 alkalommal egészségügyi szűrést tartott a projekt, együttműködve a Mediwork Egészségügyi és Szolgáltató Bt-vel. Az egészségügyi szűrések mellett egészség napokat is szervezett a konzorciumi partner.

A településen megvalósuló projektelemek mellett kirándulásokra is volt lehetőség. A megszervezett kirándulások a következő helyekre segített eljutni a kompolti lakosoknak:

 • Mátra: Városnézés Gyöngyösön (a Mátra kapujában) – Szent Bertalan templom, Főtéri szökőkutak, Mátra Múzeum (tárlatvezetés) és az Orczy Kert megtekintése, Mátra Sástó (séta, kacsa etetés, játszóterezés),
 • Bogács és Noszvaj: Felsőtárkányi tó megtekintése, játszóterezés, Noszvaj-Kövesdi kilátó megtekintése, túra Síkfőkútra, Bogács-Millenium kilátó, és nagy Bogács feliratnál szelfi készítés,
 • Poroszló: szabadidőpark (csónakázó tó, kötélpálya, rönkjátszótér, pelikán-tó, tájház, madárpark, kormorántelep, fácán-fogoly telep, halász-skanzen, állatsimogató, ékszer-és mocsári teknős bemutató, egerészölyv röpde, kismadár röpde), Európa legnagyobb édesvízi akváriumának megtekintése tárlatvezetéssel, Vidra etetés megtekintése, kilátó torony megtekintése, 3D mozi (természetfilm 3D-ben),
 • Eger – Miskolc – Lillafüred: 3 kívánság kalandpark (többféle csúszda, köteles hintaágy, kötélhíd, dombban lévő alagutak, kötélhíd, mászó híd, labirintus, piknikasztalok), Miskolcról kisvonatozás Lillafüredre, majd a helyszínen Hámori tó, a tó melletti Függőkert és vízesés megtekintése, Csónakkikötő megtekintése,
 • Eger: mozi látogatás: a Hibás Ron című mesefilm megtekintése.

 

A projekt keretében a szegregátumnál működtetett Csillag Szolgáltató Pont a személyes higiénia terén és közösségi élettérként nyújtott segítséget a szegregátumban élőknek. A nyitva tartást a projekten keresztül finanszírozott START asszisztens biztosította.

A település központjában nyitva tartott Csillagház pedig a bevont résztvevők mellett az egész község lakosságnak elérhető kulturális – közösségi helyszínként szolgált a projekt teljes időtartama alatt.