Szegregált élethelyzetek felszámolása komplex programokkal Kompolton

 

 

Szegregált élethelyzetek felszámolása komplex programokkal Kompolton

 

 

 

 

 

 

 

Kompolt Községi Önkormányzat sikeres pályázatot nyújtott be az EFOP-1.6.2-16 Szegregált élethelyzetek felszámolása komplex programokkal (ESZA) című felhívásra. A projekt a Széchenyi 2020. program keretében valósul meg. Az önkormányzat 199 536 930 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert. Jelen projekt forrását az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

 

 

 

A projekt főbb adatai:

 

 

 

Kedvezményezett neve: Kompolt Községi Önkormányzat

 

A projekt megvalósításában konzorciumi partner: Gyöngyösi Oktatásért és Kultúráért Alapítvány

 

Projekt címe: Szegregált élethelyzetek felszámolása komplex programokkal Kompolton

 

A szerződött támogatás összege: 199 536 930 Ft

 

Támogatás mértéke: 100 %

 

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2022.03.20.

 

Projekt azonosító száma: EFOP-1.6.2-16-2017-00111

 

 

 

A projekt tartalmának bemutatása:

 

 

 

A projekt célcsoportjába a szegregátum területén mélyszegélységben élő és elavult vagy hiányos iskolai végzettséggel bíró, hátrányos helyzetű, 16-54 éves korosztályú személyek tartoznak. A projekt keretében a célcsoporthoz tartozókon kívül a társadalmi környezet, a különböző generációk – a 0-tól időskorúakon keresztül – a település többi lakóinak bevonásával, a hátrányos helyzetben lévőknek a település életében történő integrációjának elősegítése. Átfogó cél az egyéni adottságokra és szükségletekre épülő, több elemből álló, összetett, komplex beavatkozási eszközrendszer működtetése, hátrányaik felszámolása, enyhítése érdekében. A fejlesztés célja, hogy javuljon a szegregátumban élők szolgáltatásokhoz való hozzáférése, a bevont személyek képzettségi szintje, munkaerő-piaci, lakhatási és egészségügyi helyzete, életminősége. A projekt komplexitása abban is megnyilvánul, hogy széleskörű partnerségben történik a tervek megvalósítása. Ennek keretében bevonásra kerülnek a helyi tapasztalatokkal bíró jóléti szolgáltatást biztosító szervezetek, a célterületen, illetve a településen élő lakosság képviselői, a helyi politikai (többségi és kisebbségi élet szereplői), valamint egy – a célcsoport megsegítésében tapasztalattal rendelkező – civilszervezet.

 

„Szegregált élethelyzetek felszámolása komplex programokkal Kompolton”

 

 

 

Kedvezményezett:                      Kompolt Községi Önkormányzat

 

Pályázat azonosítószáma:           EFOP-1.6.2-16-2017-00004.

 

Támogatás összege:                    199 536 930 Ft

 

Támogatás mértéke:                    100 %

 

Tartam:                                        2019. október 01 – 2022. június 18.

 

 

 

A projektet Széchenyi 2020 program keretében összesen 199 503 228 Ft összegű 100 % vissza nem térítendő, Európai Uniós támogatás segítségével valósította meg a többtagú konzorcium.

 

Konzorciumi tagok:

 

·         Kompolt Községi Önkormányzat (projektgazda),

 

·         Gyöngyösi Oktatásért és Kultúráért Alapítvány.

 

 

 

A projekt célja Kompolt község szegregátumaiban élő lakosság társadalmi integrációjának javítása, a meglévő hátrányok csökkentése, életminőségük kedvező irányú változásainak elősegítése. További cél a településen élő személyekben az elfogadás – befogadás erősítése a közösségi rendezvények segítségével.

 

 

 

A projektet megvalósító konzorciumnak együttműködő partnerei voltak:

 

·         Kompolt Község Roma Nemzetiségi Önkormányzata,

 

·         Tarna-menti Szociális Központ,

 

·         Kompolt-Nagyúti Általános Iskola.

 

 

 

A szegregált területen élő lakosságból a projekt 3 éve alatt 120 főt vontak be a projektbe a tervezett 110 fő helyett. A kilépés minden esetben a résztvevők döntése volt.

 

 

 

A mentoroknak köszönhetően a jelenléten alapuló szociális munka biztosításával a szegregátumban élők folyamatosan támogatásban részesültek, illetve minden lehetőségről azonnali és pontos tájékoztatást kaptak.

 

A projekt teljes időtartalma alatt programok, előadások, foglalkozások, képzések segítették a kitűzött célok elérését. A programok szükségességét mutatja, hogy a résztvevők érdekében minden tervezett tevékenységet sikerült megvalósítani.

 

A szabadidő hasznos eltöltését segítették a projekt teljes időszaka alatt rendszeresen megszervezett, megvalósított különböző témájú foglalkozások, workshopok:

 

·         házi praktikák elsajátítása,

 

·         egészséges életmódra nevelés,

 

·         konyhakert művelés,

 

·         sütés, főzés,

 

·         kézműves technikák elsajátítása,

 

·         varrás foglalkozások,

 

·         környezettudatos takarítás, tiszta otthon, környezetünk védelme,

 

·         hagyományok ápolása,

 

·         testi, egészségi ismeretek.

 

A gyermekkori és iskolán kívüli fejlesztés tevékenység, Tanoda jellegű foglalkozások megvalósítása keretében 2019. novembertől a szegregátum területén élő halmozottan hátrányos vagy hátrányos helyzetű 7 – 14 év közötti általános iskolás gyerekek részére nyújtott tanulási, fejlődési lehetőséget a projekt. Az iskolai elfoglaltság után délutánonként a szakképzett, hozzáértő személyek közreműködésével többnyire kis csoportokban vagy egyéni formában volt biztosítva a felkészülés, felzárkózás, továbbfejlődés azokból a tantárgyakból, melyre igény mutatkozott külön az alsó és felső tagozatos diákoknál.

 

A koragyerekkori fejlesztések elérését támogató programok 3K Klub néven lett megvalósítva az óvodával szorosan együttműködve. A célok között szerepelt az alapvető készségek, képességek (figyelemkoncentráció, mozgáskészség, manuális készségek, beszédkészség, alkalmazkodó képesség) kialakítása, fejlesztése, támogatása.

 

A pályázat egyik fontos része volt a bevont projektrésztvevők képzése, kompetencia fejlesztése, majd segítésük az elsődleges munkaerő-piacon való elhelyezkedésben. A következő képzések szakmáit szerezhették meg a képzés iránt érdeklődők:

 

·         Konyhai kisegítő (OKJ: 21 811 01) képzés,

 

·         Lakástextil-készítő (OKJ: 21 542 01) képzés,

 

·         Építő- és anyagmozgató gép kezelője (Targoncavezető) (OKJ: 32 582 02) képzés,

 

·         Parkgondozó (OKJ: 21 622 02) képzés,

 

·         Mezőgazdasági munkás (OKJ: 21 621 02) képzés.

 

A jobb egészség jegyében 5 alkalommal egészségügyi szűrést tartott a projekt, együttműködve a Mediwork Egészségügyi és Szolgáltató Bt-vel. Az egészségügyi szűrések mellett egészség napokat is szervezett a konzorciumi partner.

 

A településen megvalósuló projektelemek mellett kirándulásokra is volt lehetőség. A megszervezett kirándulások a következő helyekre segített eljutni a kompolti lakosoknak:

 

·         Mátra: Városnézés Gyöngyösön (a Mátra kapujában) – Szent Bertalan templom, Főtéri szökőkutak, Mátra Múzeum (tárlatvezetés) és az Orczy Kert megtekintése, Mátra Sástó (séta, kacsa etetés, játszóterezés),

 

·         Bogács és Noszvaj: Felsőtárkányi tó megtekintése, játszóterezés, Noszvaj-Kövesdi kilátó megtekintése, túra Síkfőkútra, Bogács-Millenium kilátó, és nagy Bogács feliratnál szelfi készítés,

 

·         Poroszló: szabadidőpark (csónakázó tó, kötélpálya, rönkjátszótér, pelikán-tó, tájház, madárpark, kormorántelep, fácán-fogoly telep, halász-skanzen, állatsimogató, ékszer-és mocsári teknős bemutató, egerészölyv röpde, kismadár röpde), Európa legnagyobb

 

édesvízi akváriumának megtekintése tárlatvezetéssel, Vidra etetés megtekintése, kilátó torony megtekintése, 3D mozi (természetfilm 3D-ben),

 

·         Eger – Miskolc – Lillafüred: 3 kívánság kalandpark (többféle csúszda, köteles hintaágy, kötélhíd, dombban lévő alagutak, kötélhíd, mászó híd, labirintus, piknikasztalok), Miskolcról kisvonatozás Lillafüredre, majd a helyszínen Hámori tó, a tó melletti Függőkert és vízesés megtekintése, Csónakkikötő megtekintése,

 

·         Eger: mozi látogatás: a Hibás Ron című mesefilm megtekintése.

 

 

 

A projekt keretében a szegregátumnál működtetett Csillag Szolgáltató Pont a személyes higiénia terén és közösségi élettérként nyújtott segítséget a szegregátumban élőknek. A nyitva tartást a projekten keresztül finanszírozott START asszisztens biztosította.

 

A település központjában nyitva tartott Csillagház pedig a bevont résztvevők mellett az egész község lakosságnak elérhető kulturális – közösségi helyszínként szolgált a projekt teljes időtartama alatt.